Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

CITYSCAPE - 10 BILDER FRÅN NORRKÖPING

***

Som sagt jag var i Norrköping i går. Fint ljus, soligt,  på väg att bli kväll. Ambitiös som jag var hade jag både 99:an och A7RIII på ryggen, egentligenen vidvinkel och en 135:a, ni ser vilka bilder som kommer från vilket objektiv. 

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

***

Inlagt 2023-01-28 19:43 | Läst 1269 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Hej Björn, tack för senast, kul att träffas lite och byta några ord!

Kul också att se dina bilder från Norrköping! Jag känner ju igen vyerna men du ser och fångar dom annorlunda. Klart inspirerande! Den där tråkiga P-platsen med linjalritat hus bakom fick ett nytt skimmer och nu ska också jag fundera på att ta spårvägsräls på tvären, inte bara på längden som jag fastnat i. Den där raka spårvagnsbilden skulle ta mig otaliga försök och mycket efterarbete, tror att då fått till den fortare än så!
ztenlund 2023-01-29 11:19
Din Pentax har väl horisonträtning med stabiliseringen? :) Min Ricoh GR III har den funktionen från Pentax, fast det är klart att man får inte vara alltför snett ute och motivet behöver förstås vara rakt.
Svar från Khalad 2023-01-29 14:18
Detsamma Måns, trevligt att träffa dig och Karin, oförhappandes så att säga. Lite planering fanns dock från min sida, jag var i stan mellan två och fyra ungefär och valde att fika på Vetekornet dit jag vet ni brukar gå ibland. Och det funkade :-) Det kommer så småningom en blogg med några bilder just från Vetekornet, som du nog kommer ihåg dock inga på er. Tack för mkt vänliga bildkommentarer!
Måns H 2023-01-30 00:08
@ Martin: Björns bild lutar inte, det finns heller ingen perspektiveffekt och praktiskt taget ingen distorsion.

Precis som du skriver får man inte var för snett ute, det är fråga om tiondels grader, och så tillkommer att jag inte har nåt så vidvinkligt objektiv helt utan distorsion, kan nästan fixa det i efterbehandlingen men bara nästan.
ztenlund 2023-01-30 10:44
@Måns
Alltså, det jag menade var inte att Björns bild lutade, utan att din K-1 ju har en funktion för att hjälpa till att räta horisonten (genom att vrida sensorn mha stabiliseringen) om man bara är något lite ur våg. Men då måste spårvagnen givetvis stå helt plant och andra eventuella brister får man ändå åtgärda på annat sätt, som du skriver.
Svar från Khalad 2023-01-30 18:29
Lägger gärna till att jag naturligtvis korrigerar bilder som den på spårvagnen ( och liknande bilder på hus och annat också) i LR, i första hand omforma lodrätt och vågrätt :-)
Fina påminnande bilder! Vi har ju upptäckt Norrköping ganska sent, för något halvår sedan, och vad gäller att upptäcka så är det i centrum vi varit och under positiva förhållanden! Men det va trevligt! Och vi tror att det finns mer att upptäcka!
Så vi skall återkomma, men vi tänker åka tåg dit, så har har vi i alla fall planerat!
/B
Svar från Khalad 2023-01-29 14:22
Hej Bengt, Norrköping är en trevlig stad, instämmer. Den här gången avstod jag från Industrilandskapet, som jag fotat många gånger, till förmån till dom kvarter där mest folk rör sig en vardagseftermiddag. Tack för fin bildkommentar! Hälsningar/ Björn
Vinterljus i de bilderna. Noterar spårvagnar, det är något exotiskt för mig. Gillar bilden i allén bäst, människor och träd.
Svar från Khalad 2023-01-29 14:24
Hej Stefan, det stämmer ju. Allébilden är ju med 135:an och har egentligen inte så mkt karaktär av cityscape utan jag uppfattade just bildmässigheten i motivet :-)
Norrköping är en stad jag får erkänna att jag bara har sett från Norrköping C… Fast jag såg då förstås att de åkte därifrån i På Spåret senast.

En del av de nyare spårvagnarna rullade på Spårväg City i Stockholm innan de ersattes med de spanska från CAF, då SL hyrde in en del av beställningen för att snabbt få vagnar. De var folierade så i några glipor kunde man se Norrköpings färger.

Jag tycker att tredje bilden är rätt effektfull, även om det här med skitiga betongfasader är ett kapitel för sig när de inte kontrasterar mot färgglada spårvagnar.
Svar från Khalad 2023-01-29 14:28
Hej Martin, ofta när jag tar stadsbilder försöker jag undvika för tydliga lyktststolpar, papperskorgar och elledningar. Här vände jag på steken och tänkte att här tar jag med så mkt elledningar det går, undvika dom går inte här. Lite just i kontrast mot den vackra arkitekturen på det gula huset. Tack!