Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

NORRSKEN ÖVER FINSPÅNG

***
Norrsken också i kväll, trevligt, jag missade i går kväll. Gjorde en vända runt Dovern mellan 21.30 och 22.30 ungefär. Riktigt fint norrsken. Mest grönt men också en del rött och tydliga draperier ibland. Några riktigt starklysande områden. Lat som jag är körde jag på fri hand, mestadels 1/5 s, ibland tom 1/2 s, alltid bländare 1,4 på 24 mm vidvinkel. Blir det fler kvällar ska jag ta fram stativet.....

*

Utanför S:ta Maria

*

Utanför S:ta Maria

*

Doversund

*

Doverstorp

*

Doverstorp

*

Doverstorp

*

Från Linköpingsvägen

*

Frän Linköpingsvägen

*

Bönnern

*

Bönnern

*

***

Inlagt 2023-02-27 23:43 | Läst 1219 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Grattis till norrskenet! Vi var ute en sväng i går kväll men tidigare på kvällen. Såg inget. Sambons app meddelade att det var avtagande så vi åkte inte ut igen. Just norrskensfoto är en av få gånger då jag tar med ett stativ.
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2023-02-28 10:05
Tack Lena, tråkigt ni inte såg något, men tror jag sett norrskens bilder från dig tidigare. Faktiskt har jag alltid stativet liggande i bilen, nu är det mest att jag inte vill vara borta så länge. I låg och sov men vaknar ibland.
Vad roligt Björn
Stort grattis till fin upplevelse och kväll
/N
Svar från Khalad 2023-02-28 10:06
Tack Nini, det var väldigt länge sen jag såg norrsken härnere, riktigt roligt :-)
Bra Björn, helt ok bilder! Missade också förmodligen det hela i förrgår kväll, och spanade därför under kvällen igår från min balkong fram till midnatt, men ingenting syntes.. förmodligen fanns det men i så fall för 'lågt' för att jag skulle se det med blotta ögat.. då får det vara! Fick hyfsade bilder på det i januari för drygt ett år sen, som syntes bra från min balkong, där går gränsen för mig..
Hälsn!
Svar från Khalad 2023-02-28 16:36
Hej Jan, tycker också dom blev helt ok, tack. Såklart vet jag att stativ hade blivit bäst men jag känner mig alltid lite jagad när jag lämnar I själv. Det dröjer ju innan man ser att det är norrsken, först var det rätt svagt men så småningom blev det ganska tydliga band.
Hej Björn
Det är ju märkligt hur skarpt skenet blir här nere. När vi är så långt söder ut. Det måste nå högt upp för att vi skall se det.
Många bra bilder i natur.
Ha det väl
Bob
Svar från Khalad 2023-02-28 16:41
Hej Bob, tack för kommentar! Det är nog så att norrskenet faktiskt sträcker sig längre söderut när solfläcksaktiviteten är hög och skurarna av laddade partiklar blir kraftigare. Magnetfälten vid polerna avtar med avståndet från (den magnetiska) polen men med tillräckligt kraftiga partikelskurar räcker magnetfälten ändå till att skapa ljusfenomenen.
Vackert och riktigt bra på frihand. Det är lite irriterande att jag inte kan se det, jag hade kraftigt norrsken nere vid vattnet igår och det kom ner två stycken som stod och beundrade det och såg att det skifta i olika färger. Själv såg jag bara ett mörkare band, kanske är det den färgblindhet som de mätte upp i min ungdom men som jag i övrigt aldrig har haft något problem med, men det är kanske dessa svaga nyanser som jag har svårt att se, som i dessa tester där man skulle se siffror i massa prickar.
Svar från Khalad 2023-02-28 16:43
Tack Petet, det funkade riktigt bra. Förstår att det är irriterande att inte se norrskenet utan hjälpmedel. Gäller det ven när det finns rött i ljuset?
pdahlen 2023-02-28 17:18
Ja jag såg inga färger, varken rött eller grönt. Det blir ju svårare att se norrskenet då jag måste ta en bild för att se det, nu kanske det är så i Danmark o Skåne för det är så svagt, hade jag varit i Norrland så kanske jag hade sett det? Kom på att det var nog en test i mönstringen för en herrans massa år sedan som var färgseende i mörker, som jag inte klarade. Jag ser iaf rött och grönt i trafikljusen, 😁 det är ju ganska bra
Väldigt vackert och snygga bilder! Jag såg inget den stund jag var ute.

MvH
Johnny
Svar från Khalad 2023-03-02 21:38
Tack Johnny, det ser ganska svagt ut innan man stannar till en stund och vänjer sig, åtminstone upplever jag det så.
Spännande och vackert! Läckert att du fick med en del röda toner på vissa bilder också. Det blir extra fint!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Khalad 2023-03-02 21:39
Tack Bjarne, det var bra många år sen jag såg norrsken härnere :-)
Hej Björn.
Vackra fotografier av ett vackert naturfenomen.
Jag har inte haft möjlighet att komma ut och fotografera dett.
Men jag har Peter, som har visat några också mycket vackra från sitt sommarhus vid Roskilde Fjord.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Khalad 2023-03-04 10:29
Tack Erik, det är inte precis vanligt i Finspång heller. Detta är andra gången på de 58 år vi bott här men desto roligare när det händer. :-)
Jag bara gapar... Underbara bilder :-)
Hälsningar Halina
Svar från Khalad 2023-03-04 10:30
Tack Halina, det var andra gången på de 58 år vi bott här i Finspång :-)