Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

BILDEN

***

Våra ögon ser mkt. Sannolikt registrerar hjärnan bara en bråkdel av det vi ser om vi med registrerar menar medvetet uppmärksammar. Rent fysiskt registrerar hjärnan sannolikt allt vi ser, näthinnan skickar ju ut synimpulserna från allt som faller på näthinnan. Det medvetet registrerade är säkert lättare att komma ihåg än det som bara passerar. Sen har vi ju problemet med att hjärnan också selekterar. Den tycks tex lättare registrera sånt som stämmer med vad som tidigare accepterats av hjärnan, medan det som inte stämmer med det som tidigare noterats ofta selekteras bort. 

*

Medan jag sitter i bilen lyssnar jag på nyheterna om storstrejken i Tyskland. Flyg, tåg, bussar och fabriker har stått still i Tyskland idag, man vill ha minst 10  löneökningar. Det låter rimligt, inflationen är högre än nånsin, inte minst är elkostnaderna i Tyskland högre än nånsin och högre än i de flesta andra länder i Västeuropa. Samtidigt stänger man nu inom någon eller några veckor de sista reaktorerna. Nej, fel, två får vara kvar "i beredskap".  Samtidigt ökar CO2-utsläppen markant för andra året i rad eftersom man  ökar koldriven elproduktion väsentligt, tom brunkolsanvändning, det sämsta av alla alternativ ur koldioxidsynpunkt, återstartas. I grannlandet Frankrike, med bibehållen satsning på kärnkraft, är däremot både elpriser och koldioxidutsläpp väsentligt lägre. Nåja, Frankrike har sina egna problem, pensionsåldern ska höjas till 64 år, från nuvarande 62. Aj då. Sista nyheten kändes odelat bra, Netanyahu får för ögonblicket ge sig beträffande förslaget om att låta parlamentet ompröva utslag från Högsta domstolen.

*

Nåväl, bilden då? Kameran låg bredvid mig på sätet intill passagerarstolen. Vidvinkeln satt på. Vidvinkel har bra ljusstyrka och synfältet stort. Det blev en bild där kameran låg (1/50 s  bl 5,6  och ISO 64 000 ) . Visst blev det en bild. I:s halsduk låg där också, den tänkte jag inte alls på men snygg färg som passar in. Den här scenen har blixtrat förbi många gånger, nu är den registrerad också, båda av mig och sensorn.

*

*

***

Inlagt 2023-03-27 22:34 | Läst 880 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Stämmer säkert att vi registrerar bara en bråkdel av allt som passerar. Det där testet med en gorilla som passerar obemärkt därför att försökspersonerna fokuserar på den uppgift dom fått sig tilldelad (var det nåt med att räkna bollar?) säger en del.

Nutida samhällets ökade signalstyrka tror jag också bidrar. och självklart märker man mindre av omgivningen om man lyssnar i hörlurar och samtidigt kollar på mobilen.

Fotograferandet tror jag kan vara en motvikt. Man kollar efter motiv, linjer, färger, inte bara på det som händer.
Verkar vara en omedveten bild (som händer mig också) som registrerats då räknemaskinen i kameran inte sorterar, om vi inte gjort inställningen att avtryckaren är låst då fokus inte är det.
Det är ju så med våra sinnen, tar in allt vilket blir ett stort handikappande problem för de med dålig inbyggd sortering. Vi måste kunna fokusera för vår överlevnad.
I mycket har våra sinnen också "förhjärnor" (bokstavligen) som sorterar en hel del innan hjärnans sortering, sedan sker en hel del i hjärnans signalbearbetning, mer eller mindre inlärda processer där.