Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

PÅ VÄG TILL JOBBET

***

Allt var så annorlunda då (1956). Det var fortfarande 6-dagars arbetsveckor men man slutade lite tidigare på lördagarna. 40 timmars arbetsvecka kom 1970. Också vi som gick i skolan hade skola på lördagarna. Allt ifrågasattes inte hela tiden, saker var som de var. Det låter förstås stockkonservativt, men systemet verkade fungera. Det är drygt tio år sen andra världskrigets slut och jag tror de flesta fortfarande kände optimismen efter krigsslutet. Standarden var låg efter nutida mått men den började stiga. Några skaffade sig bil även om fötter och cyklar var det normala sättet att ta sig till och från jobbet. Ransoneringarna var också slut och kupongerna  borta. Minns jag rätt fanns motboken kvar, inte för att det var aktuellt för mig som 15-åring men varje gång pappa skulle köpa något skulle den med. ASEA var Ludvikas i särklass största arbetsplats med många tusen anställda, och ASEA-sirenen hördes över hela stan tio minuter (eller fem kanske) innan förmiddagens resp eftermiddagens arbetspass började.

*

Här står jag där Furuhällsvägen kommer ut på genomfarten/Storgatan och övergången där till ASEA. De är ju inte bara vägen man ska över utan också järnvägen. Grängesberg, Värmland, Göteborg åt vänster, Borlänge, Falun Gävle åt höger.... Det ser ut att vara en solig marsdag och jag gissar av solen att eftermiddagspasset ska börja.

*

*

*

*

***

Inlagt 2023-04-23 22:54 | Läst 1968 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
En avancerad ung fotograf, som har fått till ett riktigt fint motljus.
Sådana bilder är fantastiska tidsdokument i alla sina detaljer.
Det har hänt mig många gånger när jag har gått igenom mina gamla bilder, att någon sak som har legat framme på ett bord exempelvis, har startat en associationskedja som har fått mig att sitta och titta ut i tomma luften en lång stund. Säkert kan det vara liknande för dig med dina bilder.
Svar från Khalad 2023-04-24 16:53
Tack för det Peter. Det här är en annan tidsepok, innan industri blev mer mjukvara än hårdvara. Därtill skulle det dröja några decennier till innan det nya Sverige tagit form.
Jo jag gick också i skolan på lördagar de första åren. Kul med dessa tidstypiska bilder
Svar från Khalad 2023-04-24 16:54
Tack Peter, tycker dom gamla bilderna är ”nyttiga” attpåminna sig om:-)
Stor igenkänning. Även om jag känner mig ung på det här forumet så har jag också gått i skolan på lördagar. Jag började ettan i grundskolan 1966 och då gick vi på lördagar fram till lunch, som inte serverades i skolan, men jag minns inte om det fortsatte i tvåan och trean.
Pappa jobbade lördagar, men jag tror inte det var hela dagen utan han kom hem på eftermiddagen, och mamma var hemmafru. Det var andra tider då, inte nödvändigtvis bättre.
//Anders
Svar från Khalad 2023-04-24 16:59
Hej Anders, tror 40-timmars veckan kom 1970, då försvann lördagsjobben. Som jag minns det slutade man runt 14 el 15 när man jobbade lördag. Det är ingen tvekan om att det blivit mkt bättre, på i stort sett alla områden. Det jag kommer ihåg som positivt var viljan att inte klaga, att göra det bästa av sin egen situation :-)
Uppväxt i ett brukssamhälle är detta en bekant bild med fabriksinfarten, folk i rörelse, samt ett fungerande samhälle på väg mot bättre tider. Lördagens sista lektion var roliga timmen.
Svar från Khalad 2023-04-24 17:00
Stämmer, så här såg det ut i de flesta större samhällen, tack Stefan!
Fina bilder, minns hur det var.
Mvh Tommy
Svar från Khalad 2023-04-24 17:01
Det glädjer mig, tack Tommy!!
Du sitter på en fin bildskatt! Tänk att ha bilder från den tiden som berättar så mycket om livet då. Längesedan, men ändå inte.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Khalad 2023-04-27 09:36
Tack för det Bjarne! Det är skoj att jämföra och det har hänt mer än jag i allmänhet tänket på.
Som alltid mycket intressant att se dina gamla bilder. Jag slapp det där med skola på lördagar men pappa jobbade skift så har var borta på udda tider även på helgerna. Medelåldern är ganska hög här bland bloggarna inser man när man läser kommentarerna :-)
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2023-04-27 09:38
Tack Lena, som jag skrev till Bjarne nyss, har det hänt mer än jag oftast tänker på. Skiftjobb är drygt, inte så lätt med sömnen alltid. Håller helt med dig om medelåldern på FS…..
Ja halv skollördag för mig också men dom timmarna gick mest åt till boklån, teckning och högläsning av fröken.
Ransoneringsplånboken fanns kvar men användes till "leka affär" vid ung ålder.
Synd bara att det inte fotades här som du gjorde där.
HaD/Gunte..
Svar från Khalad 2023-04-27 09:41
Ja, det var lite annorlunda då. Helt klart har det mesta varit en positiv utveckling. Tack Gunte!