Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

KALHYGGEN

***

Korsheden omges snart bara av kalhyggen. Oavsett vilken väg man kommer på är det kalhugget. Vi har varit där sedan 1965 och avverkning har bara skett i mindre skala och vid enstaka tillfällen. Nu har skogarna närmast kontinuerligt avverkats under åtminstone fem år. Jag tänker med saknad på Erik Åman. Han var rädd om sin skog och tog bara ner träd han valde ut.

*

Vi är ändå inte särskilt berörda. För oss handlar det mest om stigar som försvinner och att kalhyggen ersätter dom vackra skogsfälten. Jag tänker på Sten som snart inte hittar orörda skogar stora nog för tjäderspel och allt annat fågelliv norr om Dalälven. För egen del tror jag miljöproblemen och minskningen av biotoper och arter är mkt mer tidskritisk än klimatproblemen.

*

Mellan "centrala" Korheden och Saxe

*

Från vägen mot Tullkvarn mellan Korsheden och Larsbo

*

***

Inlagt 2023-04-26 22:33 | Läst 3165 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Det är ett elände!
Man vet så väl att detta är ett dåligt och mindre hållbart skogsbruk. Blädning - det vill säga ´"frimärksavvärkning" är bättre. Det var vetenskapen på det klara med redan under slutet av 1800-talet. Skogsvetenskapen i Tyskland var mycket framstående redan då.

Problemet är att skogen skall räcka till så mycket. Man skall ta ut virke för allt som trävaror används till (och det är inte lite), man skall anlägga vindkraftparker för att tillfredsställa det enorma elbehov man väntar skall uppstå. Skulle det nu bli något över - så kokar man biobränsle av det.
Det blir inte mycket kvar för arter och biotoper. Vi står inför en ekvation som inte går ihop. Vi sågar friskt på den gren vi sitter på.

Jag håller alltså med dig om att detta är ett allvarligare problem än klimatproblemen - och det kommer att segla upp på bred front plötsligt och akut. Då lär man får man se på hönsgård....
Svar från Khalad 2023-04-29 15:48
Tack Peter, vi får som sagt se!
Ser ut som ett av våra gamla svampställen, vi hade väl gått där i en 40 år och kunde varje tuva och visste var varje svamp skulle stå. Ett år såg det ut såhär, jag hade helt tappat orienteringen och ingen svamp ville inte heller vara kvar. Nu hade vi ett annat svampställe som vi har använt, men i höstas så hade de kapat en lång sträng mitt i området, man får väl bara hoppas att de nöjer sig med det
Svar från Khalad 2023-04-29 15:49
Tack Peter, det är inte många ställen som får vara ifred numera!
Kalhyggen är absolut mycket vanligt nu. När man åker ut i skogen hör man oftast hur maskiner skövlar om än så långt bort någonstans.
Svar från Khalad 2023-04-29 15:50
Så är det, inte så skoj, tack Morgan!
Tyvärr är det en alltför vanlig syn numera och det försvinner biotoper i en rasande fart.
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2023-04-29 15:50
Instämmer, det är tragiskt!