Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

3-D VÄDER, ARTILLERISYSTEM ARCHER OCH STRIDSVAGN 122

***

SMHI lärde mig något nytt idag, 3-D väder. Det var precis sånt väder idag, Dis, Dimma och Duggregn. Men det gör inget, tvärtom, dimma har varit ovanligt här i höst och det ger möjlighet till andra bilder. Dimman låg hela förmiddagen och gav den där känslan av att världen stannat när vi tog vår promenad. Det är ju alltid vindstilla vid dimma och ofta alldeles tyst. Nåja, inte alldeles tyst idag, tvärtom, med jämna mellanrum hördes ett dovt muller, så låg frekvens att det mera kändes  i magen än hördes. Då och då skjuter man vid Prästtomta skjutfält (Kvarns skjutfält) som ligger ett par mil utanför Motala, åt vårt håll till. Ska jag gissa ca tre mil fågelvägen. En koll ikväll visade mycket riktigt att Försvarsmakten genomfört Arméns utbildningsdag och att man skjutit skarpt med artillerisystem Archer, stridsvagn 122 och andra vapensystem. Stridsvagn 122 är den svenska beteckningen på den tyska Leopard 2. Den har jag fö varit inbjuden att titta på vid en demonstrationsskjutning just i Kvarn för många år sen. Oerhört imponerande, den kom nerför en sluttning med sådär 50 km/h, kanonen låst på målet, passerade ett brett dike på kanske två meters djup och studsade upp (drygt 60 ton) på andra sidan och sköt omedelbart den tagit mark igen. Fullträff förstås. Och kanske provskjuter vi Archer för att se att pjäserna fungerar innan vi levererar till Ukraina?

*

Risingeskog idag

*

Fortfarande inne på klimatet ser jag att Karlstad haft det väldigt varmt senaste halvdygnet, kolla varmast i dom tre landsändarna här nedan. Det vore nå´t för SMHI att rapportera om, annat än dom nya rekord med en tiondels grad under kanske tio minuter som nu ger stora rubriker i alla tidningar och upprepade genomgångar i alla TV--program och SMHI-kommentarer om mänsklighetens snara undergång om vi inte omedelbart gör något. 

*

*

Fö noterade jag hur Per Bolund igår på 18-Rapporten  föraktfullt kommenterade den nya regeringens klimatpolitik och påpekade att vi som har högre CO2-utsläpp per capita än stora länder som Kina och Indien inte ge ska tro att vi är så duktiga. Att Sverige har högre CO2-utsläpp per capita än Kina har Bolund påstått tidigare. Det är lika fel nu som då, Kina har dubbelt så stora utsläpp per capita som Sverige. Indien däremot, som knappast kan betraktas som industriland, ligger däremot betydligt bättre till än Sverige.

***

Inlagt 2022-11-01 22:09 | Läst 999 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Fin bild! Blir lite less is more över 3D-bilder 🙂 hörde begreppet jag också under kvällens vädersändning…
I Norrköping, precis två stenkast från industrilandskapet, (där jag jobbar) var det PERFEKT fotoväder under någon timme idag, på fm; dimma med en sol som bitvis bröt igenom….men jag var ju - just det, på jobbet….suck.
Svar från Khalad 2022-11-02 15:51
Tack Lena, det var ett behändigt uttryck! Och det finns vissa fördelar med att vara pensionär:-)
Mycket fint med dimman i skogen. Jag hade en fin dimma på väg till jobbet och tog bl a några bilder från bilen. Det gäller att passa på när det går. 3D bilder har jag missat, jag har haft fullt upp med älgkött tre kvällar efter. Med de varma vädret blev den ju "välhängd" betydligt fortare än jag räknat med.
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2022-11-02 15:53
Tack Lena! 3-D i SMHI:s tolkning är inte 3-D bilder utan betyder dis, dimma och duggregn :-)
Ja det gäller nog att testa militär utrustning för det som komma skall. Fin disig bild du visar.
Svar från Khalad 2022-11-02 15:55
Tack Morgan. Vi hoppas att några vapen inte behöver användas här hemma. Ett bra försvar är nog bästa försäkringen för att vapnen inte behöver användas alls.