Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

AC - KAN DET VARA NÅ´T

***

Dan innan vi åkte upp till Korsheden åkte jag till Linköping och köpte en mobil AC. Jag hade sommaren 2018 i färskt minne och seneftermiddagarna i Korsheden var inte nådiga, huset ligger helt öppet, och med stora fönster, mot väster. Trots att AC:n är av hyfsad kapacitet, kylkapacitet 2,6 kW och 9 000 BTU och 295 m3 per timme, visade den sig förslå  dåligt.  Första eftermiddagen när huset stått soluppvärmt och ovädrat några dagar trodde jag den inte funkade alls. Senare har det visat sig ge en hyfsad temperatursänkning om den får stå på från förmiddagen. Då klarar den att ge en dräglig inomhustemperatur i vardagsrummet, även om det är plus 30 ute, fram till omkring kl 15. Då når solen runt hörnet på det stora pilträdet och lyser med full kraft genom fönsterväggen i väster. Några grader svalare än utan är det säkert då också men fortfarande på tok för varmt för att vara skönt att vara där. Antagligen är det helt enkelt för mkt begärt av en portabel AC även om den har hyfsad kapacitet.

*

Där står den nyuppackad i vardagsrummet. Varmluftsutblåset får gå ut inom en altandörr på glänt tv

*

Så här ser rummet ut (i dubbel mening). Förutom att det är ganska stort (knappt 40 m2) är det högt i tak, åtminstone 3,5 m upp till nocken. Och här flödar solen in från ungefär 15 tills solen går ner, nu ungefär klockan 21. Jag inser att här skulle jag behöva något slags yttre persienner för att få ner värmeinflödet. Vi får se.

 *

Mindre roligt var upptäckten att AC:ns anslutningssladd var rejält skadad, klämd eller upphettad så mycket att koppartråden syntes. Den är ju köpt i Linköping (Elgiganten) och sen transporterad hit, och först därefter uppackad , rådet blir två vändor till för att få hit en apparat. Den väger 25 kg och tar ju en del plats i bilen, inte så enkelt med diskbråck och .....Två bilder på det i slutet här.

*

Kabelskadan

*

Kabelskadan på närmare håll

*

***

Inlagt 2020-06-28 13:54 | Läst 1055 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Oj, det var en otäck kabelskada, hur har den uppstått? Och när det gäller att placera AC:n rätt så får man kanske bestämma sig för att bara låta ett rum kylas ner, och stänga alla dörrar till övriga rum, annars späds kylan ut med värmen från de rummen.. Och är rummet stort så tar det ju sin tid att kyla ner ett rum.. vill jag ha all kyla till ett rum så stänger jag dörrarna till köket och badrummet, det hjälper till! Vad är det för temperatur på luften nära utblåset? Min AC håller c:a +9° till +12° beroende på hur varm 'ursprungsluften' ute är, sen sprids den luften ut av min takfläkt på ett behagligt sätt.. Dessutom är luften som kommer ut från AC:n avfuktad och är väldigt behaglig att andas! Vill ni ha svalare i sovrummet (om det är ett separat rum?) när ni sover så får man nog flytta AC:n dit, och leda ut varmluften genom ett fönster kanske, eller till nästa rum och låta det bli varmt där under nätterna.. Jag använde inte min AC i natt men jag borde ha gjort det.. Kanske använder jag den kommande natt? Då stänger jag dörren till kök och badrum och har bara balkongdörren öppen för att varmluiftsslangen mynnar där.. Just nu har jag lagom svalt inne trots öppet till kök och badrum.
Och visst borde du ha markiser vid alla fönster runt huset! Själv har jag det på balkongen sen 15 år tillbaks, den är guld värd! Min gamla mor har markiser på hennes hus i alla väderstreck utom norr, det håller mycket värmeinstrålning borta! Dessutom installerade hon en luft till luft värmepump för kanske 15 år sen som ger fin och billigare värme än direktel under vinterhalvåret, och nu när det är för varmt så kan den istället ge behaglig kyla i hela huset.. hon är ute bara korta stunder nu på dagarna! Fortsätt experimentera Björn, det tar lite tid att hitta bästa positionerna för AC:n, men glöm inte att stänga öppna dörrar och fönster, där läcker ofta kyla ut och värme utifrån in..
Hälsn!
Tråkigt med kabellbrottet, jobbigt när något nytt inte fungerar, har tyvärr hänt några gånger. Men se till att de olika kablarna inte kommer i kontakt med varandra, med isoleringstejp.

Kanske är AC för liten för ett sådant rum? Jag hyrde en sommarstuga med glas upp till nock mot väster, det var helt olidligt och då hade de ändå några motorstyrka gardiner till de övre fönstren, någon typ av jalusi eller markis utvändigt brukar vara det bästa.

Om du har behov av värme ibland, så kan en fast luftvärmepump med värme/kyla vara en lösning, de finns så smarta nu att man via telefonen kan sätta på den innan man åker till huset
Nils-Erik Eriksson 2020-06-28 16:02
När det gäller det kyltekniska så är Jan Ehrssons råd goda/NE
Yttre solskydd är bra, träd, fönsterluckor eller någon form av yttre solskydd, markis/persienn, allt för att hindra solljuset = värmen att komma in i huset. Se'n kan man kyla ned inneluften, i ett rum, typ vardags/sovrum.
Så tror jag, och så gör vi, det funkar! :)
/B
Ja, sällan är det problem med alltför hög värma på våra breddgrader, men ibland händer det ju. Som nu.

Vi har en stuga (utan el, utan rinnande vatten = ekologisk ...) som är jättesval inomhus tack vara skuggande träd mellan klockan nio på f.m. och sju på kvällen.
Bara så skönt.
- hawk
Det är en väldigt vackert rum men jag förstår att det är svårt att kyla ner. Kan ni inte kyla ner t ex enbart sovrummet? I natt har vi i alla fall fått lite regn och temperaturen ute är något lägre, dessutom är det mulet. Otroligt trist när man måste reklamera något som är nytt. Extra jobbigt när det dessutom är en lång resa.
Hälsningar Lena
Tack för alla kommentarer och alla bra förslag! Och det är som sagt inte så ofta det är så här varmt, åtminstone inte hittills. Som jag skrev redan i bloggen har jag fullt klart för mig att jag borde ha yttre solskydd, tex yttre persienner. Nu är det så att varken persienner eller markiser är särskilt enkelt just på den väggen. Eftersom det är en västervägg och vi nu har sol till ca 21 står solen mkt lågt från säg 17 vilket betyder att tex markiser måst gå väldigt långt ner, dessutom behöver jag markiser också till de övre fönstren, åtminstone dom i mitten. Altandörrarna är också ett aber vare sig jag tänker på yttre persienner eller markiser. Jag har faktiskt funderat många gånger på det här, vilket som är enklast utan att vara för dyrt. Självklart går det att lösa om det inte spelar någon roll vad det kostar men nu gör det det, därför kändes det som ett mkt rimligt alternativ att testa vad en mobil AC gör för nytta. Den kostade 6 000, gissningsvis mindre än 10 % av vad en genomtänkt lösning med yttre solskydd skulle gå på.. Den lösning jag själv är inne på för yttre solskydd just till fönsterväggen i vardagsummet är helt enkelt ett brett solsegel fäst i altanräcket, ev kompletterat med en markis över de övre mittfönstren. AC kommer jag sannolikt behålla efter att ha bytt ut mitt exemplar. Såklart är det inte någon bra lösning att varmluftsslangen går ut genom en altandörr som står på glänt, kanske kan jag hitta en bättre lösning. Markiser mot söder behövs faktiskt inte, åt söder (som vätter rakt in mot skogen) har jag bara två små fönster och som solen då alltid står högt (det är bara varmt på sommaren) är det mycket lite sol som kommer in i rummet.
Dom andra rummen, sovrummen tex, är inget problem, när solen väl gått ner sjunker utomhustemperaturen snabbt och genom att öppna fönster och dörrar på vid gavel tar det mindre än en halvtimme att få huset svalt igen.
Återigen, tack förfall hjälpsamma kommenterar!
Ja det är inte lätt med värmen. Vilken otäck skada på kabeln.
Tråkigt med att behöva reklamera. Jag fick fel modell i våras när jag men jag hade tur att postbilen kunde hämta upp den. (38 kg vägde min).
Kanske ett par gardiner eller något annat att hänga för i fönstren vid taket
kan hjälpa något.

MvH
Johnny