Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

ADOX KB 14 - LUDVIKA SISTA APRIL/FÖRSTA MAJ 1956

***

Eftersom lågkänslig film varit uppe i bloggen visar jag den här serien igen. Alla bilderna är från samma film, en Adox KB 14. Siffran 14 står för filmkänsligheten i DIN, alltså ASA 20 ungefär. Digitalfotografer får tänka på ISO 20. Bilderna är fotade på småbildsfilm med min Robot IIa med Xenar 37,5/2,8, formatet var 24 x 24 mm. Negativen är skannade i en flatbäddsskanner, Epson 700 nånting, och så uppsnyggade och skärpta i LR. Jag var femton när jag tog bilderna.

*

Dom tre första bilderna är från stadsparken på eftermiddagen sista april. Flickan kände jag inte men tyckte hon var söt. 

*

*

*

Dom tre här följande bilderna är från kvällen sista april med den vanliga brasan nere vid Gammelgården

*

*

*

Resten av bilderna är alla nerifrån stan första maj med 1:a majtåg och allmänt mycket folk. Naturligtvis fortsatte jag att fota dom snygga tjejerna. Sista bilden är min klasskompis Jan-Olov till höger. Han blev flygare och omkom i en flygolycka.

*

*

*

*

*

*

*

*

***

Inlagt 2021-10-24 22:40 | Läst 1985 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Ja, dom bilderna var verkligen skärpta digitalt så att det visslar om det. Ändå anar man lite av KB 14 fina valör.
Skojigt tidsdokument. Speciellt log jag åt tanten som går med svängande mage för Frihet Fred och Internationellt Samförstånd.
Svar från Khalad 2021-10-26 22:13
Tack Peter, gillar också tanten!
Fint bildsvep! Tidsdokument med herrarna i hatt och damerna i kappa. Man såg till att vara proper särskilt i demonstrationståget.

Jag kikar även på bilarna. DKW tvåtaktare, spånkorg, tvåfärgad, "Meisterklasse". VW. Austin A40 skulle jag tro, men vad är vita bilen framför PVn? .

På KTH hade jag en kurskamrat Bertil Olsson som brukade åka hem till Ludvika. Troligen f -36 eller -37. Ett namn du reagerar på?
Svar från Khalad 2021-10-26 22:18
Tack för det Måns! Det var viktigt att vara proper. Tror det finns "psykologiska" förklaringar, det här är bara 20 år efter mitten av 30-talets lort- och fattig-Sverige. Känner väl igen samma bilar som du men inte den vita. Och Bertil Olsson tänder inga minnen.
Roligt som alltid att se dina bilder från din ungdomstid!
Svar från Khalad 2021-10-26 22:18
Tack för det Lena!
Hej Björn.
Fina bilder. Jag tycker om motljuset i flera. Fina valörer. Spännande berättelse, både bilder och text.
Ha det gott.
Jerry
Svar från Khalad 2021-10-26 22:18
Tack för det Jerry, roligt att uppskattar bloggen!
Härliga tider!
Svar från Khalad 2021-10-26 22:19
Visst var det, tackThomas!
Härliga tidsdokument! Grattis! Mvh Wolfgang
Svar från Khalad 2021-10-26 22:19
Tack för det Wolfgang!
Mycket härliga bilder! Tjejerna var fina. Jag gillar bilden med mc åkaren i full skinn mundering och brillor som sitter och hänger på sin motorcykel vid första maj tåget. Väldigt intressanta och fina bilder.

MvH
Johnny
Svar från Khalad 2021-10-26 22:20
Det glädjer mig, tack Johnny! Har också noterat mc-åkaren :-)
Alltid lika trevligt att titta på dina gamla bilder och kul att se vad du gjorde för urval vid 15 års ålder. Jag förstår att det var en del tjejer och kompisar, men 1:a majtåget är lite mer förvånande. Jag tycker också om att se på människorna och hur de var klädda, det känner du till vid det här laget.
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2021-10-26 22:27
Tack Lena! Det var inte så mycket som hände i den lilla landsortsstaden Ludvika, inte som märktes för oss ungdomar i alla fall. Jag fotade såklart kompisar och en och annan flicka, men också dom få begivenheter jag visste om. Och det här med kläder är intressant, det är ju väldigt tydliga tidsmarkörer som också berättar en del. Hade en synpunkt jag svarade till Måns, en annan iakttagelse är ju att det knappt fanns något som hette ungdomsmode, man härmade ju mycket dom vuxna. Några år senare började det väl hända saker, Elvis, Tommy Steel, James Dean mfl började påverka frisyrer och kläder.