Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

AFFÄRSDÖDEN FINSPÅNG - VÄRRE ÄN JAG TROTT

***

Häromdagen, i måndags tror jag, gick jag en vända inne i centrum (Finspång). Det var rätt längesen jag gick runt som jag gjorde nu, som 83-åring springer jag inte runt inne i Finspång stup i kvarten som jag gjorde förr . Eftersom jag gillar natur går min dagliga promenader i utkanterna, oftast ute i Risinge. Nåväl. Vad jag upplevde var att affärsdöden hunnit längre än jag trott. Egentligen borde jag vara van, uppvuxen som jag är i Ludvika och med fritidshus några mil utanför har jag sett samma sak i Ludvika, Grängesberg, Fagersta, Smedjebacken och på några ställen till. Men att så stor andel av lokalerna i  centrum av Finspång står tomma blev ändå en överraskning. Min känsla är att just mindre kommuner/orter med storleksordningen 5-25 000 invånare har det värst. Affärsdöden drabbar i viss mån också storstäderna men dom enstaka tomma lokaler som finns är där undantag i stadsbilden. Den växande näthandeln har såklart betydelse också där men kompenseras i stor utsträckning av den växande befolkningen. Naturligtvis tydligast i dom riktigt stora städerna som Stockholm, Göteborg och Malmö men också i dom ganska stora städerna - Norrköping, Linköping, Karlstad, Örebro - bygger man så det knakar. Snart finns inte en grönyta kvar inom stadsplanerat område.

Finspång har en strategisk plan som talar om 30 000 invånare 2030.  Fn ligger vi under 22 000 och kommunen hade negativ befolkningsutveckling 2023. Ingenting är omöjligt men det ser ut som en tuff uppgift. Det kräver en genomtänkt strategisk plan baserad på ett ordentligt basunderlag av fakta  och jämförelser med andra kommuner och såklart en konkret handlingsplan, ungefär som företag under utveckling gör sina långsiktiga affärsplaner och som följs upp och eventuellt korrigeras år för år. Det vore intressant att se kommunens plan kommunicerad lite mer i detalj, inte bara målet. Har jag förstått rätt har kommunen senaste året lagt 42 Mkr på omdaningen av torget och fortsättningen av gågatan förbi vårdcentralen. Mycket pengar för en liten kommun. 

Bilderna härnedan är ett axplock av vad jag såg och tänkte i måndags.

*

Vanlig syn numera inne i centrum

*

Inte bara enstaka fönster utan hela rader av lokaler

*

Gamla centrumvaruhuset, numera fyllt av mkt som inte är vanlig kommersiell affärsverksamhet. Optikeraffären är väl den som håller stånd, roligt!

*

Samma sak gäller byggnaden mitt emot. Inget fel på verksamheterna men kanske inte dom med bredaste publiken som fyller centrum med folk.

*

Fortsättningen av byggnaden är till stor del tom, tidigare fylld med affärsverksamhet

*

*

Mitt emot här Östgötabankens gamla affärshus, tidigare bank, konditori, vanliga affärer, restaurang mm. I nedre planet (torgplanet) fortfarande vanliga affärsverksamheter (tack för dom!) men här på övre planet fyller Folktandvården och vuxenutbildning lokalerna.  Absolut inget fel på dom men för mig känns det som, med halvmiljardsatsningen på nya Vårdcentrum som första steget, tanken är att fylla centrum  med annat än vanlig affärsverksamhet. 

*

Straxt intill Folktandvården ligger nu Vuxenutbildningen

*

Ja, och så förstås Hotell De Geer. Tomt, övergivet och dessutom rätt skamfilat. Inte så kul.

*

Slutligen, jag har såklart inte gett upp Finspång, här finns massor av bra saker. Det pratar jag om i alla mina andra bloggar som berör Finspång, men nu handlar det just om centrum. Och jag skulle gärna vilja höra vad någon av kommunledningen säger och om strategiplanen berör detta.

*

****

Inlagt 2024-04-11 13:25 | Läst 2114 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Trist att se!
Det finns en faktor i detta som sällan uppmärksammas. Den handlar om giriga hyresvärdar som höjer hyran till strax under smärtmaximum - tror dom. Men sedan passeras denna gräns, och hyresgästen slår igen verksamheten. Någon ny hyresgäst står inte att finna i ett sådant läge.
I sådana fall frestas jag att säga: "där har ni - håll till godo!"
Svar från Khalad 2024-04-14 21:10
Tack Peter, definitivt en av förklaringarna!
Alldeles förfärligt och dessvärre är Finspång inte alls unikt.

Jag är ju samhällsbyggare till yrket och har tillbringat delar av yrkeslivet med att försöka hålla städer och orter levande. För några decennier sen var det stormarknaderna utanför stan som knäckte småbutikerna inne i stan. Nu har näthandeln den rollen. Delvis beror det på oss kunder som väljer att handla på nätet och hämta prylarna i nån lokal som ersätter nedlagda Posten. Samtidigt har det blivit så att det man behöver inte längre finns i de få butiker som finns kvar.

En trist framtid väntar för oss som hellre träffar en livs levande person att handla av än en anonym näthandel.
Svar från Khalad 2024-04-14 21:12
Nej tyvärr är det inte unikt. Att det blir billigare är ju faktiskt en konkret fördel, särskilt när man köper en vara som är exakt lika oavsett var man köper den - en bok tex. Tack Måns!
Det är vårt köpbeteende som är skurken i dramat. Vi får kvar de affärer vi handlar av. Konsumentens makt är stor, kortsiktig och obetänksam!
Lokal gnällare 2024-04-11 23:07
Bristande utbud i fysiska butiker utgör ett hinder för lokal handel. Stora aktörer dominerar marknaden på grund av bättre utbud och konkurrenskraftiga priser. Lokala butiker kämpar med begränsat sortiment och högre kostnader, vilket leder till minskad kundtillströmning.

För att främja lokal handel krävs en förbättring av utbudet i fysiska butiker. Ett bredare sortiment av kläder, elektronik, hobbyartiklar, skor och nischade produkter som 3D-skrivare och tillbehör, samt en större djurbutik med ett omfattande utbud, skulle locka fler kunder till stadskärnan och Vibergaområdet.

Genom att anpassa utbudet till efterfrågan och erbjuda konkurrenskraftiga priser kan lokala butiker öka sin attraktivitet och bidra till en levande stadskärna.
Svar från Khalad 2024-04-14 21:13
Såklart är det så. Och att tex näthandel ger billigare produkter är ju inte helt oväsentligt......Tack Sven!
Svar från Khalad 2024-04-14 21:16
Hej bäste gnällare, bristande utbud i lokala butiker är säkert en delförklaring. Samtidigt är lägre priser (gäller både storköp och näthandel) en reell fördel. Och det är extra svårt med brett sortiment i lokala butiker med litet kundunderlag.
Håller helt med om det är vi konsumenter som lägger ner butikerna! Vi handlar på Stormarknader och internet! Det är billigare!
Och de här billiga priserna, som stormarknader har, det klarar inte en småhandlare!
/B
Svar från Khalad 2024-04-14 21:20
Hej Bengt, visst är det så. Och låga priser är ju en konkret fördel för oss som handlar. Jag tror den här förändringen i stort kommer bli bestående av det här skälet och därför behöver de små orterna/kommunerna fundera på hur man ändå skapar trivsamma centra.
Tråkigt att se dessa spökstäder, finns både i Danmark och Sverige lite mindre städer som ser ut att helt tappat gnistan. Jag har än så länge haft tur att vår lilla by i Danmark blomstrar ganska bra med 2 mataffärer och en pizzeria. Det är ju skönt att det inte finns så mycket annat och att det som finns är det som används. I Kungsbacka som är min andra stad så ser det också ut att gå riktigt bra, många affärer och köpcenter som ligger inne i staden. Det som gör Kungsbacka så attraktivt tror jag är att det är kanske 400m mellan centrum och köpcentrum och att det finns massa parkerar runt kärnan. Ser man till Helsingborg så pratas det om problem för affärerna i centrum, jag är väl själv skyldig då jag har handlat en gång i centrum under 7-8år i Helsingborg. Men ska jag handla så vill jag inte åka runt och leta parkeringsplats i 30 minuter och betala 30:- eller liknade för att kunna stå i 30 minuter. Då åker jag hellre till de köpcentrum som ligger utanför centrum och här är det nog 7-8km mellan centrum och köpcentrum
Svar från Khalad 2024-04-14 21:22
Hej Peter, jag tror detta i stort blir bestående, låga priser ska man vara tacksam för. Men det kräver lite eftertanke från kommunledningarna hur man ändå ska få så trevliga kommuncentra som möjligt, tack!
Det blev tråkigt att små städer och andra mindre samhällen blir tomma och allt ser visset ut. Även här i Halmstad försvann med åren massor av olika verksamheter... Det är sorgligt.
Hälsningar Halina
Svar från Khalad 2024-04-14 21:23
Så är det ju, men jag tänker att låga priser ju är bra för oss kunder. Kommunerna måste i framtiden utgå från ett lite mindre centrum men se till att det blir trevligare än nu :- Tack Halina!
Talande bilder. Tyvärr en alltför vanlig syn. Internethandel gör förstås sitt till. Etableringen av stora köpcenter utanför stadskärnorna är en annan. Mycket tydligt i Kristianstad men märks även i större städer som Malmö.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Khalad 2024-04-14 21:25
Tack Bjarne, det är ju så det är, men det ger oss lägre priser, det är bra. Få se om kommunerna kan fixa trevliga centra med det som är kvar?