Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

ANALOGT ELLER DIGITALT?

***

Pga ihållande nybildstorka har jag lagt ner en del arbete på gamla foton, framförallt gamla 6x6-bilder, på sistone. Det slår mig hur mycket mer jag nu kan göra i datorn än jag då kunde göra i mörkrummet. Självklart var jag varken utlärd eller fullärd i mörkrummet, jag var typisk autodidakt. Det hade gått att göra mer än jag kunde. Men orsaken spelar mindre roll. Jag kan enkelt konstatera att många bilder jag nu plockar fram igen blir väsentligt bättre än vad jag trodde dom "var". Många av dom gamla bilderna jag visat i de senaste bloggarna har varit ganska murriga som negativ med låg kontrast. Det handlar inte bara om svärta, exponering och kontrast, det går alldeles utmärkt också att skärpa och behandla i Silver Efex. Och inte minst att kunna sitta och prova olika utsnitt, olika beskärningar, bara på några sekunder. Suveränt. En del av förklaringen är naturligtvis annars att en del bilder gör sig bättre på en skärm än på papper, men eftersom jag gjort en hel del pappersbilder också vet jag att dom flesta blir betydligt bättre också på papper. Skoj tycker jag. Så jag undrar - varför välja analogt eller digitalt? Kör båda!

*

Ingemor i Ludvika 1959

*

Hur jag gör? Mycket enkelt, jag skannar mina negativ (hittills mest 6x6) i en flatbäddsskanner, Epson V750 Pro, importerar dom till LR och fortsätter som vanligt. Oftast skannar jag med 1200 dpi och 16 bitars gråskala. Det blir inte perfekt, jag ser att bilden här är lite överskärpt tex, konturlinjerna är alltför markerade. Rent generellt funkar det bättre än jag vågat hoppats. Den här är dessutom croppad, totalt 185 kB, och skulle som den är knappast hålla för en A4-utskrift. Flera av dom bilder jag visat tidigare har jag aldrig gjort som pappersbilder, jag har tyckt att negativen varit för dåliga.

***

Inlagt 2019-09-23 20:11 | Läst 453 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Mycket intressant, om några år när jag blir pensionär har jag tänkt digitalisera en del av de analoga negativ (och diabilder) som jag har. Kul att läsa och se att det går att få bra resultat från skanningen.
//Anders
Svar från Khalad   2019-09-23 22:43
Tack Anders! Jag tycker det är riktigt roligt att ta fram lite av dom gamla bilderna och se vad dom ger. Har generellt fått hyfsat bra resultat med 6x6 medan jag inte tycks ha så många småbild som som riktigt håller måttet! Hälsningar/ Björn T
Vad kul! Känns som du visar upp en kvalitet på bilden som dagens 'analogfotografer' inte riktigt klarar.. men det kanske inte är så många som har 6x6 heller..
Hälsn!
Svar från Khalad   2019-09-23 22:47
Hej Jan, tack för fin kommentar! 6x6 är ju ett tacksamt format att jobba med! Yashica-Mat var ju ingen riktig märkeskamera men har gett mig många bra bilder, kostade under 500:- minns jag, 400 någonting. Det riktigt roliga är att jag hittar bilder jag aldrig "gjort" plus bilder jag aldrig fått någorlunda bra, dom är ju extra roliga att göra nu :-)
Hej Björn.
Jeg kan kun beundre dine flotte s/v billeder fra en svunden tid. Du har virkelig en masse gode minder i de mange billeder. Dejlig pige - og en fin pose.
Med mange venlig hilsen fra Erik.
Svar från Khalad   2019-09-24 12:31
Stort tack Erik, uppskattas!
Fin bild av din fru! Har Epson V800 själv. Hälsar Lasse
Svar från Khalad   2019-09-24 12:32
Tack för det Lars Ove, den funkar bra , det gör nog din också! Hälsningar
Både tekniskt och visuellt = perfekt! Härlig bild, och dokumentärt värdefull förstås.
- hawk
Ett exempel på att det kan bli bra med datorns hjälp, om bilden har något, som här.
Bengt H.
Svar från Khalad   2019-09-24 12:33
Tack Bengt, det ligger väl något i det! Hälsningar
Igen en otroligt fin bild på I. Med den här tekniken ökar din bildskatt från förr och det fungerar ju uppenbarligen strålande. Bara att jobba på i stugan.
Hälsningar Lena
Svar från Khalad   2019-09-24 12:33
Tack Lena, visst, det blir mer som är användbart! Hälsningar
Kanske lite tur att du har nybildstorka en stund..så att tillfälle ges till djupdykning i din gamla bildskatt från förr.
Skulle nog kunna bli en fin fotobok med utvalda alster..
Med vänlig hälsning/Gunte..
Svar från Khalad   2019-09-24 12:34
Tack Gunte, får se vad det lider, jag menar med fotobok.....Hälsingar!