Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

Analogt: Nå´n gång när jag blir gammal....

Nån gång när jag blir (riktigt) gammal ska jag börja plocka fram analoga mästerverk från anno dazumal. Jag har tiotusentals gamla analoga bilder i 6x9-format, 6x6-format, 24x36-format och 24x24-format och bland dom finns ju så´na jag verkligen tycker om och som såvitt jag nu kan se faktiskt har vissa kvaliteter. Som första bild kommer här ett porträtt på mamma och pappa, som jag tog 1955 med min Zeiss Super Ikonta (först trodde jag det var från -57 och taget med min japanska "Rolleiflex", dvs en Yashica-Mat - nu har jag kollat med negativalbumet - då gjorde jag anteckningar för varje bild).

1955, det är snart 60 år sedan och då var mamma 46 år och pappa 53 (och jag 15). Båda var lärare, pappa hade blivit skolinpektör när den här bilden togs. Just den här bilden tog jag fram som en 18x24-förstoring analogt från ett 6x6-negativ på fotokursen i höstas och har scannat förstoringen i en flatbäddsscanner, utan annan bildbehandling än att jag tagit bort de största dammfläckarna i LR

IMG_0007.jpg

Det gäller också den med bara pappa på

IMG_0006.jpg

Ingen av dom lever nu såklart, pappa Gustaf dog 1993 nästan 91 och mamma Maj 2006 nästan 98. Kommer så småningom skaffa en negativ scanner med lite bättre möjligheter att åtminstone ta bort damm och repor.

Godafton på er alla!

Inlagt 2013-11-23 20:53 | Läst 5890 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
vilka fantastiska bilder kanon bra rakt genom du kanske inte kommer i håg vilken film o framkallare harald
Svar från Khalad 2013-11-23 23:24
Hej Hans, tackar för berömmet!!! Har nu letat fram negativalbumet och därför fått omdatera bilderna, dom är två år äldre än jag trodde och tagna med min första egna kamera, en Zeiss Super Ikonta som kostade 125 riksdaler om jag minns rätt. Trodde jag skulle se vilken film det var på negativen, men eftersom det var 120 rullfilm stod alla uppgifterna på papperet bakom själva filmen. Gissar dock att det var en Kodak Verichrome Pan som var den film jag mest använde och som var lite snabbare, 21 DIN tror jag (ASA 100 väl?) Är inte säker på att jag börjat framkalla själv, det gjorde jag när jag gick över till småbild, men var det jag var det väl Kodak D76. Kodak Microdol har jag också använt men det var mest till Tri-X.
Hälsningar/ Björn T
Vänta inte, skaffa en bra skanner nu!
Jag har de senaste vintrarna sysslat med sådana projekt, och det är nog perfekt för mörka vinterdagar. Att skanna negativ tar tid, men det ger även som bieffekt en överlägsen genomgång av det bildmässiga innehållet i det som man har i arkivet. Jag har stundtals vältrat mig i hågkomster och nostalgi.

Dina föräldrar andas den integritet och kompetens som man så ofta finner hos den generationen.
Svar från Khalad 2013-11-23 23:33
Tack Peter både för din kommentar och ditt råd! Uppskattar också mkt din kommentar kring mamma och pappa som personer vilket stämmer så långt jag kommer ihåg och så långt jag är trovärdigt subjektiv.
Nyfiken på din utrutning - osäkerhet på bra utrustning är ett huvudskältill att det inte redan blivit av. Riktigt bra filmscanner kostar typ 10 000 och det känns mkt. Dessutom måste den klara både enskilda 6x6 (gärna också 6x9) och småbilds-filmremsor.
Hälsningar/ Börn T
syntax 2013-11-24 18:54
Jag har en Canon 9000F. Den kostade omkring tredjedelen av vad du nämner. Jag är medveten om att det inte är det vassaste man kan ha, men när man väl har grundskanningen i sin hand, kan mycket göras i ett bra bildbehandlingsprogram. Den tar småbild och mellanformat upp till 6x9, men har vissa problem att identifiera enstaka negativ i 6x6. Tillverkade då en speciell mask för det ändamålet.

Good Hunting.... !