Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

AND REMEMBER.......

***

......time consists only of two tenses, past and future.

The present is not part of time, the present is part of eternity

(Osho)

*

*

***

Inlagt 2018-08-31 20:17 | Läst 3907 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Lyckad softning, vackert o romantiskt! Hils, LO
Svar från Khalad 2018-09-01 21:56
Tack för det LO, lite experimenterande skadar aldrig :-) / Björn T
Håller med föregående, bilden känns romantisk. -Fint!
Svar från Khalad 2018-09-01 21:57
Lite åt det hållet var ju meningen, tack Morgan!/ Björn T
Det där med tid ------- så underligt. En stor klocka nånstans i universum som sänder ut signaler som synkar allting? Eller att tid inte finns som egen storhet? Ju mer jag läser på desto klarare att idén med stor klocka helt enkelt inte stämmer. Men det gör det inte lättare att begripa idén att tiden inte finns.
Svar från Khalad 2018-09-01 23:13
Att tiden inte finns i nuet är väl kanske inte någon paradox. Nuet är ett enda ögonblick utan mätbar tid. Och allt egentligt liv utspelas i nuet, här och nu. Allt annat är minnen eller drömmar och utspelas inte i verkligheten utan i våra hjärnor och i våra tankar. Tiden använder vi för att strukturera våra minnen och planera för framtiden (som vi inte vet något om). Men tiden är inte relevant i nuets ögonblick även om den är en användbar storhet för fysikerna. Så frågan kvarstår, vad är tiden, om den nu finns?
Frågan är om vi vet så mkt mer om avstånd och rummet? Uppenbarligen (Einstein) hänger tid och rum ihop i en fyrdimensionell rumtid, som dessutom är starkt distorderad av små och stora massor. Och vår egen fysikaliska tid beror av vår hastighet, ju snabbare vi färdas desto långsammare är vår tid och ju större är vår massa. Så tid, rum, massa och hastighet beror alla av varandra. Allt detta är ju inte bara teorier, sambanden är väl kartlagda och kvantifierade i inte alltför avancerade ekvationer. Och mängder av experiment och mätningar har verifierat teorierna, både kvalitativt och kvantitativt. Frågar vi oss alltså vad tiden egentligen är och om den över huvud taget finns, uppstår straxt samma frågor om avstånd, rum/rymd, massa och hastighet. Och det är inga frågor med självklara svar. Vad är rummet? Egentligen? Finns det tomma rum tex. ? Jag menar riktigt tomma? Vad finns utanför vårt universum tex? Nuvarande bedömning av universums storlek är ca 93 miljarder ljusår i diameter och det fortsätter expandera (med start från Big Bang) så frågan är, finns det mera rymd utanför dagens universum? Om det därute faktiskt inte finns någonting, ingen massa, ingen strålning, ingenting och heller inget "slut", kan det då finnas ytterligare rymd?
Det finns mkt att fundera på. Egentligen vill jag bara peka på att det som från början bara ser ut som en lek med ord mkt väl kan kopplas ihop med "verklig" vetenskap. Vad nu vetenskap är, för att inte fråga vad verklig och verkligheten egentligen ÄR? Jag menar, det mest fysiska som finns, massa, kan ju lika väl beskrivas som vågrörelse och som bara har en viss sannolikhet att vara där vi tycker oss uppleva den den vara.........:-)
Hälsningar/ Björn T
Måns H 2018-09-01 23:38
Bra beskrivet tycker jag. Och tänkvärda tankar.

För egen del har jag med stöd av gymnasiefysiken (att ingenting kan bildas ur intet, att materia kan omvandlas till energi och tvärtom, men att ingenting kan försvinna) bestämt mig för att tro att universum alltid har funnits och finns överallt. Vårt observerbara universum är med det synsättet obetydligt, har flammat upp, kanske expanderar för alltid, kanske dras ihop igen, men är en obetydlig detalj i oändligheten.