Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

ANOMALIER OCH TIDSKAPSLAR

***

Tidskapslar har ni säkert hört talas om. I SF-böckerna sätter man sig i en tidskapsel när man vill förflytta sig i tiden. Dom finns, fastän fungerar på ett annat sätt än i SF-romanerna. Jag passerar några varje dag på Saxevägspromenaderna. Det är små avsnitt av verkligheten där tiden är avstängd, tidknappen är ställd på Off helt enkelt. Så har den varit ställd rätt länge. Som här tex. Allt ser ut som vanligt för den som är van vid landet (fast det ser inte alls ut som i City, det varken låter, luktar eller ser ut som i City). Men som sagt, på landet är det som vanligt. Korna betar, idisslar, råmar och kliar sig mot det döda trädet. Just så har det sett ut inte bara de sista tjugo åren utan de senaste  200 åren, minst. Kanske var grusvägen lite lerigare förr, i varje fall när det regnat. Men annars lika.  

*

Såna här tidskapslar är sköna att gå i. Den avstannade tiden gör gott i själen, var den nu sitter, i alla fall känns det skönt, både i knoppen och själen. Det är inte bara det att jag flyttas 200 år bakåt i tiden, det är just det här med Off-knappen.Tiden "går" helt enkelt inte här. Då försvinner jäktet och pressen, alla jämförelser blir meningslösa och begreppet konkurrens har ingen mening. I stället finns plats för annat som har ont om plats när tidsknappen står på On - frihet, glädje, kärlek till livet, längtan.

*

*

***

Inlagt 2020-09-18 09:16 | Läst 2295 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Mycket fin och tänkvärd text, som så ofta från dig, och illustrerat med en fin bild på kossorna. T.om. jag som har lite koskräck tycker att de ser fridfulla ut.
//Anders
Svar från Khalad 2020-09-18 21:14
Dom är nog rätt fridsamma dom här, dessutom inte sådär ruskigt stora som många "moderna" kor är. Tack för fin kommentar!
Hej. Vi skulle behöva mer av just det att tiden stod stilla.
Jag känner samma sak på Väddö. Stilla tystnad, vågor från havet som sköljer in mot land vänder ut och kommer igen., och så har det pågott i evigheter.
Fin bild på korna.
/ Bengt H.
Svar från Khalad 2020-09-18 21:15
Jo, så ärr det nog. Fint att du också har tillgång till det! Tack Bengt!
Du borde besöka 'City' nån gång, det är nog längesedan du var där märker jag.. I Stockholms 'city' så är nog området kring Sergelstorg det mest centrala, och där har skett/och sker en stor förändring vad gäller trafik och trängsel, där åker bara en och annan spårvagn var 10:e minut, och en och annan miljövänlig buss likaså var tionde minut.. Hela Klarabergsgatan upplevs på gränsen till ödslig numera, utom där Drottninggatan korsar, just där går det ofta rätt så mycket med folk, brukar själv avstå Drottninggatan från Åhlens och norrut och då är det av hänsynstagande för ev. pandemiskäl och inget annat! Det finns ingen doft av avgaser från bilar numera, såna bilar körs nästan inte längre i stan, och just kring city och Sergel får dom knappt ens köra! På helger kan det komma in gamla fina bilar från 'landet' som spyr ut sina V8 avgaser i stan och då känns avgaslukterna kan jag intyga.. annars så finns det inga avgaslukter här längre, i alla fall inte i city.. Om nu inte folk från 'landet' då åker dit.. Åk in till city och titta och 'sniffa' nån gång.. Förmodligen är det i city och i stan förändringen/utbytet av avgasstinkande bilar sker snabbast, och på landet som det går långsammast.. :-) Och under pandemitiden så har gatorna i stan varit mer än ödsliga, har aldrig sett nått liknande, utom just kring de större affärerna kring Drottningatan. Gamla Stan har t.o.m. varit 'ödslig' i månader.. tror nog att jag visat det på en del bilder!
Hälsn!
Svar från Khalad 2020-09-18 21:40
Hej Jan, kanske uppfattade du att jag var kritisk mot stan, det var definitivt inte meningen. Däremot är den ganska olika mot Saxevägen, även om det är mindre folk och bilar ute i stan nu. Grishagen jag passerar luktar verkligen.......
På ett djupare plan uppfattar jag däremot att det finns en storstadbias både inom media och hos människor i allmänhet som jag uppfattar allt tydligare från Korshedsperpektivet men som jag tror få är medvetna om.. Det gäller också foto och bildfokus. Det finns visserligen gott o naturbilder och fågelbilder medan det jag skulle vilja kalla Livet på landet numera nästan inte finns alls. Det är inget konstigt, det är väldigt få människor som bor på landet nuförtiden. Just den här omedvetna stadsbiasen jag uppfattar gör att jag ibland medvetet vill "slå ett slag" för landsbygden. För mig är det stor skillnad på att göra vildmarksturer och fågelexkursioner eller ha sommarställe tex i skärgården och att verkligen leva på landet. Jag är själv gäst här med fritidshus men efter att ha varit här regelbundet i 55 år och på senare år allt oftare under hela året uppfattar jag den här stadscentrerade världsbilden allt tydligare. Det betyder inte att jag kritiserar stan, det jag vill betona är hur olika perspektivet faktiskt är.
Hälsningar/ Björn
ehrsa 2020-09-18 22:35
Håller med, men det är verkligen stora förändringar till det bättre vad gäller miljö och trafik inne i stan bara under det senaste decenniet här!.. det finns diverse 'miljözoner' numera som verkligen har tagit bort bilar som släpper ifrån sig mycket med illaluktande avgaser! Jag tycker att jag sällan störs av avgaser, värst kan en gammal moped med tvåtaktare vara som nån enstaka gång passerar, där ligger avgaserna kvar länge.. annars tror jag det är en hel del eldrivet eller olika hybridbilar i innerstan numera.. Det bor ju många här med god ekonomi som har råd med dessa ofta dyrare miljöbilar.. Om inte pandemin fanns så vore city i Stockholm en 'oas' med också väldigt lite med bilar.. däremot så är det rätt mycket med folk på vissa stråk som Drottninggatan norrut från Åhlens, den sträckan undviker jag i dessa tider.. däremot går det istället bra att promenera på Sergelgatan till eller ifrån Hötorget, där är det få människor som rör sig..
Hälsn!
Svar från Khalad 2020-09-18 23:48
Vi är nog överens, vill bara lägga till att när jag nämnde lukt i bloggtexter var det specifikt just därför att jag går förbi grishagen varje dag och det luktar inte särskilt gott så att säga, tanken var över huvud taget inte att det luktar illa i stan. Men du har ju rätt att det är väldigt mkt bättre luft nu i städerna. Jag har inte varit i Sthlm under Coronapandemin men annars är jag ju där lite då och då. Ha det gott!
Ja mycke är det som inte ändrar sig, särskilt mycket som livet annorstädes. Gillar kor och fin bild...
😁
Svar från Khalad 2020-09-18 21:41
Tack Hans-Åke uppskattas!
En bild jag gillar skarpt! /Ronny.
Svar från Khalad 2020-09-18 21:44
Glädjer mig extra Ronny eftersom intentionen var att göra en bild fri från min vanliga "idyllstil" men utan att ta till extra svärta och sånt. Tack!
En fantastisk bild från ett underbart landskap. I din text förklarar du väldigt bra vad som gör sådana här platser speciella. Jag har inte tänkt på det på det sättet förut, men lär säkert göra det i framtiden nu när jag läst din text. Tack Björn!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Khalad 2020-09-18 21:48
Tack för fin kommentar Bjarne!
Den känslan som jag ser i bild och text ligger nära tillhands dom gånger vi tar en tur till födelselandet Gotland. Speciellt sommarens tur där avsaknaden av turister var ytterst påtaglig. Lite granna känslan att tiden stannat eller åtminstonde gått långsammare än vanligt. Och kobilden ja den är tidlös..
Mvh/Gunte..
Svar från Khalad 2020-09-18 23:51
Jo, tidskapslar finns nog lite här och där gudskelov.......Tack Gunte!
Jag gillar den bilden skarpt. Den är tidlös. Jag håller med om vikten av tidskapslar där man kan ge sin själ ro.

Mvh Jörgen
Svar från Khalad 2020-09-23 21:40
Kul att du gillar bilden, det glädjer mig såklart! Tack!