Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

Äntligen pappersbilder igen!

Var på väg att göra lite pappersbilder igen för någon månad sen, men alla bilder blev knallröda. Började med att checka att jag hade satt i färgpatronerna rätt i min fotoskrivare, en Canon i9950 som brukar funka bra och ge bra bilder, trots snart 10 år på nacken. Det var ok. Försökte då uppdatera drivrutinen eftersom jag inte använt den här skrivaren sen jag bytte operativsystem. Koll på nätet, men fick svaret att skrivaren inte var kompatibel med nya operativsystemet. Efter att försökt få igång den utan rödfärgning ett par dar ger jag upp och kollar med Fotosidans forum. Massor av bra och riktiga råd om färgprofiler och mkt annat, jag provar det mesta men inget fungerar. Efter ett antal veckor utan framgång ger jag upp och börjar titta efter en ny skrivare ( har också en Pixma 6250, jättetrevlig allroundskrivare men inte dedicerad fotoskrivare och klarar bara A4, Canon i9950 klarar A3+) och blir sugen på en Epson 3880 som klarar A2+. 11 000:-, mycket pengar, men det vore roligt med A2. Innan jag gör beställningen gör jag ett sista försök med min nuvarande fotoskrivare, i9950:an. Kollar ordningen på färgpatronerna en gång till och ...hast du mir gesehen... sitter det inte en magenta där det ska sitta en fotomagenta! Alltså, två magenta och ingen fotomagenta! Byter och testar några bilder - riktigt snyggt ju, om än inte helt perfekta färger. Eftersom jag spar 11 000:- beställer jag nå´t annat jag länge tänkt men inte gjort - en skärmkalibrator. Det blev en i1 Display Pro. Och si, nu börjat det likna nå´t nästan direkt, utskrivna pappersbilder ser ju ut som på skärmen. OK, nästan i alla fall. Gör jag      A-4 ellerA3-bilder skriver jag ut dom som 10x15 först och gör de små justeringar som behövs. Och nog för att min skärm ger bra bilder, men det slår definitivt inte pappersbilder när det blir rätt!

Här kommer några bilder jag lagt lite arbete på att få  bra som pappersbilder. Dom är också lite tst på vad nya kameran (A999 ger för rsultat. Alla tre bilderna är med fasta Minoltan 85/1,4 mitt favoritobjektiv. De första två på en trött Elias 3 efter skidor i Björnrike, tagna med naturligt ljus inne på fiket i backen, ISO 800. Den första 1/200 bl 2,0

Elias 1 #2873357

och här den andra med 1/50 bl 2,0

Elias 2 #2873358

Till sist en bild på Hilda 10 i ett helt annat ljus, direkt snett infallande solljus, men fortfarande naturligt ljus. Här är ISO 250, 1/125 och bl 5,0

Hilda #2873360

 Så nu har det blivit en hel del pappersbilder och fler kommer det bli. Och frågan är - det vore kul med A2!

 

Inlagt 2013-03-08 00:14 | Läst 2926 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Jag köpte en 3800 förut och valet var ganska enkelt. Dels tar den inte speciellt mycket större plats än A3-skrivaren och dels var bläckpatronerna på 80 ml vilket konkret innebar att jag tjänade in merkostnaden bara i bläcket som följde med skrivaren. 3880 är ju i princip samma skrivare med lite andra färger för ännu bättre färgriktighet så det är en riktigt bra skrivare.
Svar från Khalad   2013-03-10 18:13
Just nu gör jag inget, jag har min i9950 som nu fungerar bra. Vet från flera håll att 3880 är en utmärkts skrivare till bra pris, men väntar tills jag har ett ackumulerat behov av A2-format. Tack för att du delar med dig av dina erfarenheter!
Hälsningar/ Björn T
Gillar de två första bilderna för det mjuka uttrycket med väldigt fina hudtoner. A99 verkar leverera, har själv en sådan och har precis börjat använda den.

/Torbjörn
Svar från Khalad   2013-03-10 18:18
Hej Torbjörn, tack för dina uppmuntrande kommentarer! Jo, jag är väldigt nöjd med 99:an också, det känns som jag kommer få stor glädje av den! Hoppas du kommer gilla den också, var in på din sida och ser att du har enn 77:a redan så du är ju redan bekant med ESV:n
Hälsningar/ Björn T

Innehållskategorier