Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

AURORAFJÄRILEN

***

Aurorafjärilen är väl ingen raritet precis men jag vet mig inte ha fotat den tidigare. Idag var det gott om dom ute vid den gamla kyrkvägen vid S:ta Maria. Precis där dom borde vara insåg jag när jag googlade och läste lite om dom - dom trivs bäst i skogsbryn med äng utanför. Och vägen till Ekbacken har skogen på ena sidan och fälten, egentligen åkrarna, på den andra. Att det var ganska gott om dom betydde inte att dom var lättfotograferade. Dom flög hela tiden - dom flesta jag såg satte sig aldrig, inte inom synhåll i alla fall. Jag gissar att det inte fanns så många utslagna flockblommiga växter än, dom ska vara favoriter. Ett par timmar tillbringade jag därute så det blev lite resultat ändå. Tog med "flygbilderna" där dom fladdrade runt växterna dom kollade av. Inte kanonskarpt men jag gillar att det gick. 

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

***

Inlagt 2021-05-11 22:48 | Läst 693 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Riktigt fina bilder grattis. Jag tycker det är en raritet, har försökt få den på bild i flera år men det är otroligt besvärlig och sätter sig aldrig still tillräckligt länge.
Svar från Khalad 2021-05-12 16:47
Tack för det Peter! Just nu är dom vanliga på rätt ställen verkar det som :-)
pdahlen 2021-05-12 17:39
Såg faktiskt en i dag, men hade inte en chans, den bara drog iväg. De borde ju stanna till vid någon blomma kan jag tycka. Fin grönmönstrad undersida, det har jag aldrig sett tidigare
Vacker fjäril och vackra bilder. Det är svårt att få de på bild, de gillar inte att stanna någonstans särskilt länge. Grattis till en fin serie.
Svar från Khalad 2021-05-12 16:49
Tack för det Halina! Stämmer. Jag försökte kolla in vilka blommor dom ändå ibland satte sig på, sen satte jag mig vid några sådana och väntade in dom, det funkade :-)
Den där fjärilen har jag inte heller haft möjlighet att fota och jag tycker absolut att flygbilderna är värdiga att visa. Den ljusa fjärilen sticker ut så bra i den lite mörka miljön. Läckert att den är kamouflagefärgad på undersidan av vingarna.
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2021-05-12 16:50
Hej Lena, undersidan är väldigt vacker också, honorna tror jag har samma på ovansidan, dom har i alla fall inga orangea fält :-)
Wow vilka bilder, vilka vackra fjärilar.
Bild 2 och den sista gillas mycket!
Kul att få ta del av dessa fina bilder på en sådan raritet :)
Svar från Khalad 2021-05-12 16:51
Just här (där :-)) var det ganska gott om dom, men jag fick sitta och vänta ett tag vid rätt sorts blomma :-) Tack Joakim!
niniz 2021-05-12 21:00
Finns vid kalkbrottet kinnekulle men det vet du kanske redan ;)
Promenadstigen ovan
Joakim88 2021-05-13 10:31
Hade ingen aning Nini, tack för det tipset, ska hålla utkik nästa gång vi besöker kullen :) Tack :-)
Hej Björn.
Du har da fanget nogle meget vellykkede fotos af den smukke sommerfugl. Især synes jeg om nummer 2.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Khalad 2021-05-12 16:52
Tack Erik, dom var ganska små men med vacker färgteckning!
Oj vilken vacker fjäril. En sådan har jag nog aldrig sett.
Fina bilder på den!

MvH
Johnny
Svar från Khalad 2021-05-12 16:53
Dom är lite mindre än dom vanligaste och först ser man bara att det är en vit eller ljus fjäril som fladdrar, iväg. Just nu ror jag ganska vanlig, tack Johnny!
Fina bilder. Det där med att fotografera fjärilar verkar vara en sysselsättning i sig. Även om det fladdrar alla möjliga fjärilar runt husknuten har jag aldrig kameran till hands. Skärgårdsstiftelsen vänbok i år handlar just om fjärilar och är skriven av Fredrik Sjöberg, en lysande stilist och insatt i ämnet. Boken går säkert att få tag i även om man inte är medlem i skärgårdstiftelsen.
https://skargardsstiftelsen.se/for-skargardsvanner/vanbok/
/Gunnar S
Svar från Khalad 2021-05-16 22:08
Tack Gunnar! För mig var det inköpet av ett nytt tele för några år sen som gjorde fjärilsfotograferingen rolig. Tidigare har jag försökt med makro, men inte lätt att komma lagom nära utan att dom flyger iväg. Nu använer jag alltid det telet, ett 100-400. På 400 är närgränsen en meter, då kommer man ganska nära i bilderna. Här har jag dessutom 1,4-convertern på, då är närgränsen ungefär 1,5 meter. Samtidigt funkar et bra p lite länngre avstånd, dom här bilderna är tagna på kanske 3-4 m . då skrämmer man dom inte.
Jag har ingen fjärilslitteratur alls, jag googlar för att hitta det jag sett/ fotat....Får se, jag har fått en rekommendation av Christer hmmmmm nånting som kan fjärilar, kanske blir det en sån så småningom för att kunna kolla själv vad jag ser :-)
Det är en vacker sort och dina bilder på dom också. Gillar också flygbilderna även om de inte är superskarpa behövs inte.

Skrattar gott åt minnet när jag råkade få syn på ett par förra året och det blev en extra 4 km tur för en bild :)
Svar från Khalad 2021-05-16 22:09
Tack Nini, fjärilar är lite enklare att komma in på livet än fåglar.....Och fina är dom :-)
Känns väl igen. Aurora är en av de fjärilar som jag oftast ser hemmavid. Vacker men så svårfångad på bild. Bra fångat!
Svar från Khalad 2021-05-16 22:10
Tack för det Susan, just nu finns det gott om dom!