Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

BAKGÅRDEN - LUDVIKA 1957

***

Nästan varje gång jag tar fram något av de gamla negativen blir jag förvånad över den standard, eller snarare brist på standard, som bilderna speglar. Det spelar ingen roll om bilderna är hemifrån oss, från skolan eller tagna ute på stan. Det spelar heller ingen roll om det är gatufasaderna eller bakgårdarna. Alla bilder skvallrar om en standard som var så långt från dagens att jag undrar om jag verkligen var med på den tiden. Jag har liksom inget eget minne av att det skulle varit låg standard.  Särskilt missnöjda tycker jag inte heller människor var Snarare tvärtom, så här kort efter kriget var det glädjen och optimismen som  jag minns.

*

Just den här bakgården är innergården bakom Stefans, Hendebergs och dom andra affärerna där i centrum.  Den är tagen på sommaren nån gång, jag jobbade extra just på fotoaffären,  Stefans. Stolt och glad över att ha ett roligt jobb några veckor.

*

*

***

Inlagt 2020-05-16 16:33 | Läst 2278 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej Björn.
Du har sikkert ikke tænkt på nogen lav standard, da du fotograferede baggårdsmiljøet. Heldigvis, for så havde du nok ikke haft dette historiske dokumentariske fotografi - er min påstand.
Jeg elsker sådanne motiver. Smart facon at opbevare sparkstøttingerne på.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Khalad 2020-05-17 12:09
Minns jag rätt är den här bilden tagen med någon av Retina-modellerna som fanns till hands i affären, Retina II till exempel. Just när jag skrev bloggen hittade jag inte negativet, jag har flera pärmar att söka i, men det är ett 24x36-negativ. Och jag gick bara ut och tog kanske 10 bilder. Och du har alldeles rätt, inte fotade jag för att det var en lågstandardmiljö, tack Erik!
Du får tankarna att förflytta sig tillbaka i tiden med dina bilder då man var van med utedass och bad i en stor zinkbalja i brygghuset. Vatten hämtades i brunnen på gården. Minnena återkommer oftare ju äldre man blir verkar det som.
Fin bild och en intressant parkering av sparkstöttingarna, väder och vind måste ha tärt på dom.
Med vänlig hälsning/Gunte..
Svar från Khalad 2020-05-17 12:12
Hej Gunte, det stämmer väl med mina egna erfarenheter, det gamla poppar upp mkt oftare nu. Och sparkarna gick nog trögt i början efter första snöfallen, medarna blev nog ganska rostiga över sommarhalvåret. Jag minns att ja gärna ville skjuta sparkarna över sandade trottoarer el liknande, sen gick dom igång liksom :-)