Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

BÅLGETINGARNA I KORSHEDEN

***

Också i år har  vi noterat hur bålgetingarna svärmar vid björken som savar vid badplatsen Bartjärn i Korsheden. I dag gjorde jag sommarens första försök att fota aktiviteterna. Det är full fart skulle man kunna säga. Jag sitter 7-8 meter ifrån och fotar med 1,4-konvertern på långtelet, alltså 560 mm. Dom bryr sig inte det minsta om mig, däremot verkar dom ofta fightas på liv och död sinsemellan. Jag har inte tidigare tänkt på att detta är en matplats, inte ett bo. Säkert finns därför bålgetingar från olika bon och är dom som myror vill dom då gärna ta kål på varandra. För att hindra barken att ramla av björken är den omspänd med ett stålnät. Det får man acceptera när man tittar på bilderna, det är så det ser ut. Jag fick känslan av att det är mkt bålgetingar i år. Hoppas det är så, den har annars minskat kraftigt.

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

Hej då, nu sticker i alla fall jag!

*

***

Inlagt 2020-07-02 22:54 | Läst 841 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Hej Björn.
Flot serie og med god afstand. Dem kan jeg ikke lide - Gedehams hedder de på dansk.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Khalad 2020-07-03 09:30
Hej Erik, skönt att kunna fota med lite avstånd! Hälsningar/ Björn
Snyggt, fint fångat fina bilder särskilt en 4-5 st före trollsländan. Jo det är praktiskt att använda tele till att fotografera dessa, att hinna med att fota med ett makro från en 4dm avstånd är nog svårt och kanske inte så trevligt heller
Svar från Khalad 2020-07-03 09:32
Tack Peter, talet ger behagligt avstånd, skönt även om dom här sällan bryr sig om människor :-) Hälsningar/ Björn
Även fast inte skärpan sitter på getingbilderna så är de ändå intressanta att se på, särskilt bild 2 där en bålgeting kollar in dig! Annars stannar jag längst med blicken hos fiskaren, han är fångad så väl i miljön!
Svar från Khalad 2020-07-03 09:41
Tack Ragnar, skärpan på getingbilderna varierar, en del tycker jag nog är hyfsat skarpa, särskilt med tanke på ISO som ligger mellan 4000 och 12800 på de flesta getingbilderna. Men det är inte helt enkelt, skärpan låser oftare på ståltrådsnätet, stammen eller gräset framför än på getingarna :-)
Actionbilder på bålgetingar! Det ser man minsann inte så ofta här i bloggarna (havsörn är vanligare tror jag). Bilderna bland grässtråna är nog de finaste med det är trädet som är intressantast. Jag har sett flera bålgetingar i vår trädgård och hoppas också att det ökar i området.
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2020-07-03 21:40
Tack Lena, håller med, det är fler havsörnar än bålgetingar i bloggarna här :-) Gillar också gräsbilderna. Hade en bålgeting inne i huset nyss, den har jag nyss släppt ut. Osviklig metod, ett dricksglas och ett gärna lite styvare papper, typ vykort.
Getingarna i luften är fint fångade.
Jag fastnar direkt på den kraftiga och färggranna trollsländan, den sitter fint på veden som blir en passande bakgrund.
Den funderar nog på att sticka iväg och hugga en geting till middag men tycker kanske att det i så fall får bli en mindre geting.

MVH Janne
Svar från Khalad 2020-07-03 21:43
Hej Janne, klarar sländorna en geting? Det har jag nog aldrig sett, trodde dom nöjde sig med mygg och knott och sånt. Tack för kommentar :-)
J O Härnström 2020-07-03 22:36
Vet ej om det är en skröna att trollsländor kan ta getingar.
Det hänger nog på storleken. En bålgeting kan fånga mindre sländor.
Trollsländor tar flugor, steklar som bromsar. Kanske en och annan mindre geting kan styrka med. Men den kanske aktar sig för gadden och låter bli.
/Janne
Fina bilder på getingarna. Gillar rörelseoskärpan på deras vingar.
Fiskaren tycker jag också blev bra. Fint och mjukt ljus.

MvH
Johnny