Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

BARA ETT KUDDVAR

***

Jamen det där är ju Eva! Tanken slog mig efter att en stund ha betraktat kuddvaret I plockat fram.  Det tog mig en stund eftersom jag inte direkt noterade ormen. Det mesta går att fotografera, också ett kuddvar. Med glatt och trevligt tryck så det ligger nu ofta  med kudde istoppad i soffan i vardagsrummet. Ifall man vill luta huvudet något, det händer. 

*

Eva ja. Och ormen. Platsen är Edens lustgård förstås, dvs det många kallar paradiset. Och där fanns Kunskapens träd, därtill också livets träd. Kunskapens träd fick Eva och Adam inte äta av, det hade Gud förbjudit. Men ormen lockade Eva (kvinnans fel förstås) som sen drog med sig Adam. Och så körde Gud ut dom ur paradiset och dom fick aldrig chansen att smaka frukterna på livets träd, det som gav evigt liv. Och paradiset som sådant var för evigt förlorat i detta, det sk  syndafallet. Eftersom det dessutom drabbar oss alla, alla efterföljande led, får vi leva med den, arvssynden.

*

Ända sen jag var barn har jag funderat varför det var så farligt med kunskap. Om det var så, varför skulle vi gå i skolan tex? Här har jag nu under några timmar försökt ta reda lite mer. Den vanligaste förklaringen tycks vara att att det handlar om kunskap om ont och gott, inte vilken kunskap som helst. Gud hade ju gjort oss till sin avbild, men just kunskapen om ont och gott skulle vara förbehållen Gud, annars skulle vi veta lika mycket som Gud och där gick gränsen liksom. Men jag undrar jag. Berättelsen återfinns både inom judendom och islam och kopplingen till livets träd gör att man kan gå vidare till den nordiska mytologin (Yggdrasil) och kabbalah.  

*

Själv tycker jag den österländska synen känns naturlig, lättare att förstå. Vi kan inte leva livet genom förståndet, att vara närvarande här och nu kan bara ske genom att ge all uppmärksamhet till nuet. Livet består helt enkelt bara av ett oändligt nu. Allt som har med gårdagen att göra utspelas bara i minnet, i hjärnan och är historia, och allt som har med framtiden att göra , förhoppningar, drömmar är just det, drömmar, utspelas också bara i hjärnan. Livet är här nu för var och en av oss.  Och utan kunskap kan vi bara leva här och nu, ungefär som djuren. Men med lagrade kunskaper, med  ökande tankeförmåga får vi också möjlighet att tänka, får vi möjlighet till val, får vi möjlighet att överväga. Och när vi tänker, funderar och överväger har vi redan lämnar verkligheten, vi har lämnat livet som pågår här och nu, vi har lämnat paradiset och  i stället fastnat inne i huvudet. Kunskapen vi skaffar oss har ett pris. Äter vi av kunskapens träd hamnar vi utanför paradiset men inte pga en straffande Gud utan därför att kunskapen är tveeggad i sig själv, den för oss från det liv som pågår just nu. 

*

*

***

Inlagt 2020-05-01 23:54 | Läst 1154 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Ulrica Hyrdman Wallien gissar jag att kvinnan bakom konstverket heter.
Men jag har nog aldrig sett att hon designat textil tidigare men det är mycket snyggt.
Ha det gott /Stig
Svar från Khalad 2020-05-02 22:12
Det skulle det mkt väl kunna vara, tack Stig! Får kolla det :-)