Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

BARA FÖR ATT DET GÅR.......

***

Jag känner mig nästan som den forskningsingenjör jag en gång var när jag här i bloggen vänder och vrider på fjärilen för att se den ur alla vinklar. Det finns liksom två sätt att fota och visa fjärilar i bild. Det ena är det här, alltså största möjliga skärpa och så detaljrikt det går. Det andra är är att inte bry sig om skärpan och detaljerna utan bara se helheten, formerna och färgerna, bara ge skärpa som antydningar här och där. Det är svårare och roligast. Men den här gången fastnade jag i detaljerna som går att se och häpnar än en gång över skärpan och detaljrikedomen som långtelet med converter gör möjligt på flera meters avstånd. Det är samma känsla som när jag satt vid elektronmikroskopet och letade detaljer i utskiljnings- och dislokationsstrukturerna i härdbara aluminiumlegeringar. Nån slags nyfikenhet finns där, men idag mer en förundran över livet och funktionaliteten i varenda livsform. Jag är inte säker men gissar att detta är en vinbärsfuks. 

*

*

*

*

*

***

Inlagt 2020-08-06 23:25 | Läst 631 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Ja visst är det härligt att vara natur eller fjärilspaparazzi..Att helt ostört få ta del av den lilla faunavärlden runt omkring utan att påverka. Och ibland lär man sig nåt också..
Tjusiga färgglada bilder..
Mvh/Gunte..
Svar från Khalad 2020-08-07 10:58
Deras Luktorgan, antennerna, har alltid fascinerat. Ögonen har också helt annan konstruktion än våra har jag för mig, tror inte dom har en fukuserad bild av omgivningen, dom ser åt alla håll men det är framförallt rörelser dom se. Dom här ögonen ser fläckiga ut, varför det? Tack Gunte!
Hej Björn - Jag känner inte arter på "sommerfugle", som de kallas på danska. Men den är vacker, särskilt nummer 4 från en något annan vinkel.
Med många vänliga hälsningar och god natt här från ett mycket varmt Roskilde.
//Erik//.
Svar från Khalad 2020-08-07 11:01
Inte heller jag kände arten, det är inte Vinbärsfuks som jag trodde, Christer här nedanför brukar veta, han tror skogspärlemorfjäril och det var ju ettvackrare namn! Tack Erik!
Lyckade fjärilsbilder! Sen en öppen fråga: Vad är det för konkreta skillnader mellan den utrustning som Björn här använder och ett riktigt s.k. macroobjektiv? (Personligen kan jag tycka tex att skärpedjupet i dessa bilder blir större än vad jag brukar se i bilder tagna med macroobjektiv.)
Svar från Khalad 2020-08-07 11:20
Den stora skillnaden är väl att det inte är ett makro, alltså att objektivet inte kan ge 1:1 avbildning. Jag måste alltid croppa bilderna för att få något som liknar 1:1-avbildning. En annan skillnad är bildvinkeln, med mitt 90 mm makro är jag typ 5-10 cm från fjärilen, här 1,5-2 m, det ger olika perspektiv. Skärpedjupet är jag osäker på,det minskar ju bådd medbärheten till mitivet och ökande brännvidd. Tack Ragnar!
light 2020-08-07 12:34
Ja, den "teoretiska" skillnaden är jag medveten om. Men den konkreta skillnaden i själva bildresultatet? Där skulle jag gärna vilja veta mer. Jag kan nästan tycka att din kombo har fler fördelar än ett riktigt macroobjektiv. Men nån kameranörd kanske läser detta och kan bota min eventuella förvillelse?
För artbestämning skulle du behöva vrida litet till på den ;-) Det är en pärlemorfjäril, men vilken art av dem är jag inte helt säker på, jag tror att det är en skogspärlemorfjäril. Pärlemorfjärilar, blåvingar med flera behöver man se undersidan på för att få reda på art. Ett undantag bland pärlemorfjärilarna är den silverstreckade pärlemorfjärilen, den går att känna igen även från ovan.

Vid efterkoll ser jag fem prickar på framvingen, det är tämligen säkert en skogspärlemorfjäril.
Svar från Khalad 2020-08-07 11:22
Tack Christer, trevligt att du tittar in så jag får rätt på vad jag sett! Skogspärlemorfjäril, mkt vackert namn, tack!
Jag känner väl igen det där att sitta vid ett mikroskop och leta efter specifika detaljer även om det var länge sedan jag satt vid ett TEM eller SEM. Fascinerande hur mycket detaljer man kan se i dina fjärilsbilder, i synnerhet förstorade och det är fint tryck i färgerna.
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2020-08-07 11:29
Tack Lena! Det var tider det, både TEM, SEM och mikrosond ingick i vår utrustning på fysikalisk metallografi :-) Och som sagt, jag är fascinerad av den skärpa och upplösning som objektiv/ kamera ger.
Fantastiskt vackra bilder du bjuder på här, du har redan fått den artbestämd så det lägger jag mig inte i. -Jag fortsätter att njuta av bilderna!
Svar från Khalad 2020-08-07 11:30
Tack för det Morgan! Roligt att du uppskattar bilderna!
Foto ---- skillnaderna mellan registrerande foto, bruksfoto och skapande foto är inte självklara. Mantrat att skapande fotografi ska spegla fotografen utgår gärna från att fotografen är en fri konstnär som utforskar verkligheten på sitt sätt.

Men nu är fotografen forskningsingenjör emeritis och vänder och vrider på föremålet för utforskningen på forskningsingenjörens sätt. Det speglar ju också fotografen!

Oerhört fina bilder och fint att de tagits på ett icke-förstörande sätt, utan att störa fjärilen.
Svar från Khalad 2020-08-07 17:55
Tack för trevlig kommentar Måns! Och såklart har du dn poäng där. Roligt att du gillar bilderna!
Vilka vackra bilder på fjärilen gillar sista lite mer
Fin färg och oskärpa så detaljerna syns
Svar från Khalad 2020-08-07 17:56
Stort tack för det Ninni!
Ja det är även fint med detaljerna, snyggt. Jag vet inte om det finns ett tredje sätt eller om det är ditt andra, att fjärilen är en lite del i ett miniatyrerlandskap, dvs Mer miljö där fortfarande fjärilen är skarp men mycket av miljön ligger i oskärpa. Svårt men kan bli riktigt vackert.
Svar från Khalad 2020-08-07 17:58
Tack för det Peter, det finns såklart många sätt, jag pekade på två. Det blir nog fler fjärilsbilder så jag får chans att prova:-)
Hej,
Undrar hur stor sannolikheten är för att det finns två elektronmikroskopister på samma bloggsida.
Ha det väl
Bob
Svar från Khalad 2020-08-07 18:00
Hej Bob, den chansen är nog mikroskopisk, kanske rentav elektronmikroskopisk.....Tack för trevlig kommentar!
Mycket fina bilder och utmärkt skärpa! Bra att kunna ta på långt håll med insekter. Tror jag fastnar mest för sista. Kul med underifrån-perspektivet. Där fick vi vet lite om ditt tidigare yrkesliv också!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Khalad 2020-08-08 15:40
Tack Bjarne, det är framförallt väldigt praktiskt att kunna fota på lite håll :-)