Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

BARTJÄRNSSOMMAR

***

Vi har tillbringat somrarna, åtminstone del av dom, i Korsheden sen 1965. Det var samma år vi gifte oss men också året då I:s pappa köpte tomten och byggde sommarstugan där. Sen han gick bort -86 har vi tagit över eftersom I:s mamma inte ville driva den själv, men såklart var hon ofta hos oss efteråt.Varför Korsheden kan man kanske undra. Vi behöver inte undra, vi har liksom växt in där. Och som ursprunglig mas resp kulla känns det väldigt fint att ha kontakt med vår egen "gamla" landsända. Men ändå, frågar nån varför Korsheden, blir svaret ofta Bartjärn. Inget märkvärdigt med den annat än att det är klassisk badtjärn med fint (mörkt men friskt) vatten. Vattnet luktar och smakar friskt och aldrig någonsin har jag sett det blomma, alltså ha alger. Förklaringen är nog djupet, trots att det är en ganska liten tjärn är den lodad 17 m. Och känslan att komma ner på morgonen (förmiddan?) när solen lyser, vattnet glittrar och tornseglarna skriar högt däruppe är fantastisk. Ofta är vi ensamma där, åtminstone utanför de riktigt varma semesterperioderna. Och ensamma badar vi näck förstås, det ger också en alldeles särskild sommarkänsla. Tystnaden, sånär som fåglarna då, och solglittret, och friden är om något en lisa för själen. Förr i tiden, när vi var unga, brukade vi simma rumt tjärnen. Eftersom det tog drygt 20 minuter visste vi att det blev ungefär 1 000 meter, vi har genom åren varit flitiga i badhuset, där brukade bli 1000 eller 1500 några gånger i veckan. Ingen av oss har tävlat eller så,men det har alla tre ungarna gjort och för så där 35 år sen hade simklubben hemma ett träningspass med tränare för föräldrarna till barn i klubben. Och som sagt, några proffs blev vi aldrig, men det känns bra att kunna den grundläggande tekniken i bröst, rygg och frisim. Nog för att vi fick instruktioner också för fjäril, men varken jag eller I lärde oss den, den är snäppet svårare.....

*

I i vattnet vid badplatsen Bartjärn, Korsheden

*

***

Inlagt 2020-07-05 11:51 | Läst 724 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Hej Björn.
Ud fra din beskrivelse og de mange fotos, som vi har set fra jeres smukke Korsheden med den endnu smukkere Bartjärn, er det fuldstændigt forståeligt, at det blev et foretrukket sted.
Me mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Khalad 2020-07-05 15:49
Tack Erik, så är det! Och jag visar helst bilder på sånt jag gillar :-)
Vackert ser lite ut som vår sjö/tjärn vid sommarstugan i Kungsbacka, vår är lite större skulle tro en 400m tvärs över. Härligt med dessa skogsjöar med avskildhet och natur, fast när man ung så var det kanske mer frestande att vara vid havet. Det var simskola i vår sjö på andra sidan sjön på somrarna, när man var liten så tog man lite olika märken där. Tror det var något prov man skulle simma något över 2000m och det är väl det jag simmat som längst. Som äldre var jag ganska ofta på motionsimning på morgonen innan jobbet, det var avkopplande att starta dagen men 30minuter fram o tillbaka i simhallen . Du fick med fjäril 🦋 idag också på något sätt, håller med fjäril är väl den teknik som är svårast att få in
Svar från Khalad 2020-07-05 16:04
Hej Peter, havet och kusten är definitivt mer lockande när man är ung. Säkert som vuxen också om man har vuxit upp med närheten till havet förresten. Vi är dock typiska inlandsmänniskor ute egen havskontakt.
Jo, det fanns ju tre magistermärken, brons-, silver- och guldmagister med ganska krävande grenar. Kommer ihåg att jag ville göra om guldmagistern i lite mer vuxen ålder, kanske var jag något år över trettio. I den ingår hopp från svikt med någon form av volt eller liknande och jag kommer väl ihåg mitt hopp.Jag tänkte göra en enkel framlänges volt (som jag aldrig gjort). jag landade platt på rygg och det hördes väl i hela simhallen. Sved gjorde det också en stund.......Fast godkänt blev det, några stilpoäng behövdes inte :--) Men som sagt, fjäril är svårt.Till att börja med blev det bröst-benspark nästan direkt, varje försök till kick med hoppressade ben slutade med undervattenssim efter typ 5 meter :-) Tack Peter!
pdahlen 2020-07-05 18:11
:), det stämmer det var något magistermärke, man hade möjlighet att välja olika svårighetsgrader per distans, jag tror tex jag valde längsta bröstsim, längdykning, etc för att slippa dyka från 3m :)
2020-07-06 10:29   Maria Hansen
Så fint beskrivet och som alltid, vacker bild!
Härligt med närhet till sjön o morgondopp!