Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

BILDER ELLER KAMEROR?

***

Själv tycker jag bilder är roligast. Det här är dom vanliga Risingebilderna fast med 99:an och Minolta 85/1,4. På förmiddagen var I och jag därute, utan kamera eftersom I behöver mitt stöd (fysiska) stöd hela tiden. Sen gjorde jag en eftermiddagstur på egen hand, med kamera. För det mesta sitter 135:an på 99:an, men inte idag alltså. Det skrivs mycket om kameror och objektiv här på bloggen. Trots ganska långa utläggningar och mkt kompetenta skrivare är i regel dom egna kamerorna bäst. Ytterst sällan ser jag någon som tycker att andras kameror är bäst, inte ens lika bra faktiskt. Det är förvillande för oss amatörer, jag vet fortfarande inte om det är Leica, Contax eller Fuji som är bäst. Det också förvillande att höra att vissa gamla objektiv har unik skärpa, varken för mycket eller för litet, utan precis lagom, bara för att nästa vecka läsa inlägg från samma bloggare där hen säger att skärpa är oväsentligt. Klart man blir förvirrad. Mitt förslag är att låta Råd och Rön testa kamerorna så vi får klart för vilken som verkligen är bäst. På det sättet skulle jag också slippa köpa Fotosidan Magasin och länka in på DP Review stup i kvarten.

*

Det funkade rätt bra med 85 i stället för 135, mkt lättare faktiskt. Dessutom fick jag med lite mer på bilderna så jag behöver inte ta så många bilder. Om bilderna blev bra? Vad är det man mäter efter nu igen, jag har glömt vilken skala jag ska gå efter men är tacksam för förslag. Det är väl kanske ISO, DIN eller Scheiner möjligen. Nämen vänta, det finns säkert svensk standard, SIS nånting. Det vore bra.

*

Fast nu är det ju så att Osho säger att det inte är så klokt att jämföra. Bra eller dåligt, superior eller inferior, vem är vilket här på bloggen? Varför ska vi jämföra allting? Behövs det? Blir vi gladare av det? Så här

"From the very beginning you are being told to compare youself with others.

This is the greatest disease; it´s like a cancer that goes on destroying your very soul because each individual is unique, and comparison is not possible.

I am just myslf and you are just yourself.

There is nobody else in the world you can be compared with".

*

*

*

*

*

*

*

***

Inlagt 2023-02-26 00:25 | Läst 1155 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Jag har aldrig kommit på idén att mynta frågeställningen; "Bilder eller kameror". För mig har det alltid varit; "Bilder OCH kameror". Dom hänger intimt ihop - och aldrig skiljas de två. För mig alltså.
Jag vet att det brukar vara så att vissa intresserar sig mycket för fototeknik - och dom är usla fotografer, medan dom som är bra fotografer - lämnar tekniken därhän så mycket som möjligt.
Jag tillhör inte dessa släkten. Jag tror mig ha visat här på FS att jag behärskar båda områdena.

Det finns ju ett känt fenomen: "Hålla på den bil man har råkat köpa-syndromet". Jag tror inte att jag sitter i den fällan heller. Min blogg här på FS handlar uteslutande om fotografi, men det har skymtat fram att jag behärskar fotografins tekniska historia nöjaktigt - speciellt kommer det fram i andras kommentarsfält.
När jag för länge sedan började intressera mig för ämnet "Fotografisk industrihistoria" sysslade jag mycket med Leica och Zeiss. Eftersom ämnet Leica redan hade beskrivits ner på skruvnivå, kom jag att i första hand intressera mig för Zeiss. Jag har även skrivit en bok inom området (utgiven av annat förlag än jag själv).
Jag är alltså mycket svag för Zeiss, men hyser en genuin klockarkärlek för Leica. Sedan ett tiotal år jobbar jag praktiskt mycket med Olympus OM-1 - och jag bara älskar gamla Praktica!

Så - först kände jag mig lite träffad av dina ord, men sedan insåg jag att jag inte behöver det... :-)

Dina bilder är som vanligt utmärkta, och visar tydligt 85:ans delikata perspektiv inom landskapsfotografin.
Svar från Khalad 2023-02-26 22:38
Hej Peter, tack för fin kommentar! Jag raljerar lite, vi har ju alla våra "svagheter" eller säg bättre fallenheter, men meningen var inte att vara elak. Det ser jag du uppfattade! :-)
Jomen, Osho var klok han... Och, hade det funnits kameror på hans tid, så hade han säkert förkastat jämförelser där också!

Men vår tid har ju mätbarhet som någon sorts religion.... Läs Jonna Bornemarks `Det omätbaras renässans´ nån gång för att få lite mer synpunkter på den saken (dock skriver inte heller hon ett ord om kameror...).

Det vettiga (när det gäller foto) är väl att plåta med vad som passar en själv. Precis som du brukar göra, med alldeles utmärkt resultat. Som här!
Svar från Khalad 2023-02-26 22:41
Hej Per. Du har fö alldeles rätt, han skriver på flera ställen om jämförelser och han skulle sagt detsamma om kameror och bilder :-) Tack för trevlig kommentar!
Marknaden omger oss med jämförelser och även tester såklart! Och media och testmagasin hjälper till!
För osäkra konsumenter är mycket bra konsumenter! :)
Så jag tror att det gäller "att arbeta med sig själv", och försöka bli trygg i sig själv och då även med sitt intresse! Eller vad det nu är!

Då bryr man sig inte så mycket om vad någon annan tycker! :)
Utan man tror på sin grej, har kul med den grejen, utan att bry sig! :)
/B

Ps. Tryggheten kan såklart ofta komma med ålder, ungdomar brukar vara mer känsliga och lättkränkta! :)
Svar från Khalad 2023-02-26 22:51
Hej Bengt! Visst är det så, marknaden är ju vi, men affärer och företag som agerar på marknaden är duktiga på att uppfatta vad som funkar. Och visst har ålder sin betydelse, jag har noterat att jag är inne på åttonde decenniet med fotografering och känner mig rätt trygg med det jag gör, här tyckte jag det var roligt att raljera lite :-)
Intressant text och som vanligt trevliga och fina bilder från dina promenader i det vackra landskapet.
Har själv aldrig varit intresserad av att ha det "bästa" som går att få. Snarare något som är bra för en anpassad kostnad. Ser det oförsvarligt att ha det bästa som går att köpa som ren hobbyfotograf. Som senast när jag kände att ett 50 mm skulle täcka ett behov så varför betala tusenlappar när jag kunde köpa ett AF 50 för en
5 hundring. Och givetvis är Nikon bäst ;)))
HaD/Gunte..
Svar från Khalad 2023-02-26 22:55
Hej Gunte, tack! Fast det är inte Nikon, det är egentligen Sony som är bäst fast så få vet om det ;))). I I övrigt tror jag dom flesta kameror och objektiv som gjorts dom senaste 10 åren räcker till det mesta!
Åh, Björn jag behövde läsa dina ord idag.... Tusen tack!
Jag funderade över något liknande idag, att jag går och frustrerar mig över något med mina bilder alldeles i onödan... De är mina och för vara oavsett om någon gillar, uppskattar eller ha åsikter... Jag älskar din text!
Och bilderna är väldigt njutbara och väcker lust till en promenad.
Hälsningar Halina
Svar från Khalad 2023-02-26 22:57
Hej Halina, roligt du gillade texten! Och bilderna...., tack!
Ja Björn, det är ett evigt tyckande, som kan variera beroende på vad det gäller, vilket kanske uttrycks otydligt, men strunt samma. Tog jag själv inga fågel/makrobilder skulle det förmodligen gå väldigt bra för det mesta med en begagnad kamera för 500 - 1500 kr.
Gillar första landskapet och ffa den enkla formen i sista bilden, tidlös.
Svar från Khalad 2023-02-26 23:00
Hej Stefan, så är det säkert! Föll för att vara en smula raljant idag, hoppas ingen tog illa vid sig. Alla har vi våra idéer. Glädjer mig extra att du nämner den första och sista bilden, just dom är mina egna favoriter i den serien, tack!
Vibybo 2023-02-27 07:50
Tar några illa vid sig får de skylla sig själv.
Bilder alltid! Men det krävs ju en kamera för att ta dem och dina ord är tänkvärda då jag precis beställt en uppgradering, dvs ett nytt kamerahus. Jag vet också att det inte är det som klassas som det allra bästa för mina fotointressen just nu (enligt recensioner och experter), men av praktiska skäl byter jag inte märke. Första bilden är strålande och snart kommer höstsådden att lysa grönt. Fint att ni kommer ut igen även om det behövs extra stöd.
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2023-02-26 23:17
Hej Lena, vi är överens där! Men såklart ska det finnas både och i bloggen, helt ok. Tyckte bara det var roligt att få raljera lite, tror ingen tar illa upp här, dom fattar! Låter roligt med husbyte, alltid spännande. Håller mig inte fullt uppdaterad ens på dom stora märkena men R5 och R6 är väl spegelfria medan jag gissar R3 inte är det? "Promenaderna" med I är så korta att det kanske inte kan kallas promenader (50-100 m) men hela processen att ta på kläderna, åka ut, gå en bit och så omvänt tar en timme drygt ochbär ett för oss båda behövligt avbrott, allrahelst med så fint väder som idag. Under veckan kommer vi prata rullstol med kommunen, kanske finns möjlighet till en rullstol med elmotor. Då skulle vi kunna gå hela vanliga promenaden (hela, säg knappt 2 km...). Tack!
Lena Holm 2023-02-27 15:57
Hej Björn,
Jag har beställt en R5, då den dök upp till ett mycket bra pris i helgen. R3 är också spegelfri och mer av en proffsmodell med batterigrepp samt en massa "värstingfunktioner". Den kostar också avsevärt mycket mer. Dock finns fortfarande Canons 1Dx mkIII som är den rådande proffsmodellen med spegel.
Hälsningar Lena
Hej Björn.
Ironi i skrift kan lätt missförstås :-)
Jag förstår, men det finns också en del allvarliga funderingar och frågor i din text.
Jag har också skrivit om utrustning, men sedan idag har jag en fot i flera läger - Nikon, Sony och Fuji, så jag kan lugnt säga att jag har världens bästa kameror :-) :-)
Min Nikon D700 - Sony a6000 och min Fuji X100F var det i alla fall när de kom till försäljning :-) Var och en i sin klass. Till och med min lilla "mobilfotoersättning" Sony RX100 III fick "Gold Award" av Dpreview. Jag hade Topcon och Canon och minns att jag ville ha en Contax ST. Leica eller Hasselblad var aldrig i mina tankar på grund av priserna - Contaxen var inte heller billig och jag köpte min Topcon begagnad.
Dina bilder håller alltid hög klass och du har bevisat att du har kunskaper som fotograf redan från dina tidigare år. Bryr dig inte om vad andra skriver. Jag håller med dig – både kamera- och objektiv och filmtillverkare har alltid strävat efter att våra bilder ska vara så skarpa som möjligt !!!
Fina vinterbilder, där jag speciellt gillar nummer 2 och 6 på grund av komp.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: När de gamla, numera ikoniska fotografernas bilder inte alltid var superskarpa, berodde det kanske på mer utrustning och film på den tiden? Att direkt sträva efter att göra suddiga bilder kommer att vara konstigt. Ibland kan ett suddigt foto vara OK om motivet/situationen är det viktigaste,
Svar från Khalad 2023-02-28 22:02
Tack för kommentar och många intressanta funderingar! Vi vet ju sen ganska länge att vi har ganska lika grundsyn, både på foto i sig och på bloggen som medium. Också i detta med skärpa - jag skulle säga att 95 % av dom bilder jag ser vinner på att vara skarpa. Men visst finns det undantag, både konstnärliga och tex där man vill visa fart och rörelse. Och det måste vara optimalt att ha både Nikon, Sony och Fuji! Många hälsningar!