Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

BILDER OCH BILD-IDEÉR

***

Som jag har sagt flera gånger tidigare är i praktiken alla mina bilder tagna  på känsla i ögonblicket, ytterst få bilder är planerade i förväg. Inget konstigt eller ovanligt i det. När jag sen sitter vid datorn händer det då och då att jag gör bilden rätt annorlunda än jag tagit den - rejält mörkare eller rejält ljusare eller överdrivet eller lekfullt behandlad i tex Efex.  Oftast får jag den väl ungefär som jag vill , och jag känner att den då bättre uttrycker den där ofta lite diffusa känslan jag hade när jag tog bilden. Ganska ofta blir det däremot inte som jag vill, eller bara halvvägs så att säga och då känns det som jag har en bild-idé mer än en färdig bild. 

*

Här var det mönstret av stängselpinnarna jag noterade och vid datorn tänkte jag göra en riktigt ljus high-key-bild där i bästa fall bara störarna syns. Helst ville jag ha pinnarna lagom exponerade, inte som kolsvarta streck. Kan gissa att det funkat att göra i PS men det kan jag inte, jag kör i princip bara LR. Och som sagt, i LS funkade det inte riktigt, det är mer en bildidé än en färdig bild. Men jag visar gärna bilden ändå och passar på att berätta hur jag tänker. Tumnageln visar orginalbilden.

*

Från Risingefälten

*

*

***

Inlagt 2020-01-11 12:44 | Läst 1930 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Tycker det blev väldigt bra med den ljusa bilden här! Även om den mörka kanske känns mer som verkligheten. Visst går det göra mycket i Photoshop, men oftast är det lite förändringar i färger som jag tycker går att göra lite bättre än i Lightroom, även en liten extra 'uppskärpning' i Photoshop med 'Skärpa' och/eller 'Oskarp mask', förbättrar ofta en bild lite extra. I Lightroom når jag bara en viss skärpa, där bilden sen blir lite 'brusig' om jag försöker skärpa lite mer, men i Photoshop går det alltid att göra lite mer, utan att bruset ökar..
Hälsn!
Svar från Khalad 2020-01-11 23:40
Hej Jan, tack för det! Och visst är den mörka mer verklighetstrogen. Får fundera på det där med PS., jag har en PS installerad. Oskarp mask minns jag inte var så krånglig men jag kommer knappt ihåg hur jag importerar bilder till PS :-)
ehrsa 2020-01-12 12:12
Importera bilder gör jag via 'File' uppe i vänstra hörnet (PS 7 engelsk version), och där väljer jag 'open' så hamnar jag i datorns 'mappträd' där jag hittar bilden/bilderna jag vill ta in. Att skärpa en bild finns det sedan 4 olika verktyg att använda via 'Filter' (också uppe till vänster i marginalen), sedan 'Sharpen' en bit ner bland de val som finns. Där finns det fyra olika val, jag brukar använda 'Sharpen' för bilder som är något lite suddiga, och det går ofta att klicka två gånger på den innan bilden 'spricker' och blir överskärpt.. Sen finns 'Unsharp mask' som jag också använder ofta, där man själv väljer lite hur inställningarna ska vara, det är ett försiktigare verktyg som också det kan användas flera gånger på samma bild, innan bilden till sist 'spricker'.. Ibland kan en bild må bra av att först använda 'Sharpen' en gång, och sedan 'Unsharp mask' en gång.. man får prova sig fram! Min känsla är att skärpeverktygen i PS ger sig mer på konturer i bilden än allting, mer än hur Lightroom behandlar en bild för att få skärpa, den tar med precis alla strukturer i bilden och försöker skärpa det, och även bruset då som ökar..
Hälsn!
Måns H 2020-01-12 12:36
Jag brukar klicka på thumbnail i "Bridge" och sen välja Photoshop i "Öppna med...".

Betr skärpning så har jag oftast kört omvägen Duplicate Layer - Filter - Other - High Pass varpå det kommer upp en grå skärm där man kan välja Radie för att få nätt och jämnt skönjbara konturer och sen välja Linear Light för stor skärpning eller Overlay för försiktigare. En bra metod för att minska haloeffekter, men jag kan tänka mig att nyare programvara kan göra jobbet enklare än mitt gamla CS6.
Svar från Khalad 2020-01-12 21:13
Stort tack för hjälpen Jan, jag ska testa lite. Gjorde ett mkt enkelt försök just med oskarp mask mest för att se att jag kunde öppna en bild och att programmet funkade, vilket det gjorde. Noterade att oskarp mask har samma "upplägg" som LR:s skärpa, med mängd och radie som de två jag brukar jobba med. Återigen stort tack!
Svar från Khalad 2020-01-12 21:15
Tack också till dig Måns! Har fö just CS6! Hälsningar/ Björn
ehrsa 2020-01-12 21:47
En sista komplettering till 'Unsharp mask', den här inställningen använder jag för Unsharp mask: https://www.fotosidan.se/gallery/viewpiclarge/372388/3507130.htm
Och jag ändrar den aldrig.. det behövs inte har jag kommit fram till! Det är en försiktig uppskärpning, men den går också ofta att använda 1-3 gånger i följd på samma bild, utan att den spricker och blir överskärpt! Även när en bild redan är skärpt så mycket som det går i Lightroom..
Hälsn!
Fin bild. Fint redigerad.
Ha de gott
Jerry
Svar från Khalad 2020-01-12 21:16
Tack för det Jerry, uppskattas!/
Utmärkt, klassisk komposition.
Svar från Khalad 2020-01-12 21:16
Kul att du gillar den, tack Stefan!
Att utnyttja gyllene snittet eller som här en triangelkomposition på snöbilden
är alltid bra för då blir det styrka för betraktaren. Bilden vilar stadigt. De flesta konstnärer
bygger upp sina bilder så även om det inte alltid är så här synligt.
Ha en underbar söndag
Gun-Inger
Svar från Khalad 2020-01-12 21:21
Tack Gun-Inger, visst fastnar också jag för diagonaler ibland :-) Och Gyllene snittet är ju välkänt men är inte säker på att jag vet precis vad det innebär. Brukar dock ofta använda skärningspunkterna mellan tredelningslinjerna på höjden och bredden för att placera det jag vill ge uppmärksamhet. Önskar er en bra vecka!
Jag försöker tänka mig in i att jag själv står där..Då blir den sv/v helt rätt för mig.
Går jag till färgbilden skulle jag förmodligen ta den från en annan position på andra sidan stängslet nere till vänster. Kul att följa dina funderingar.
Med vänlig hälsning/Gunte..
Svar från Khalad 2020-01-12 21:28
Hej Gunte, tror att jag förstår både vad du menar och varför, därnerifrån lyfter sig marken framför och ger den en mindre flack betraktningsvinkel plus att stängslet svänger in mot centrum av bilden. Samtidigt vill jag säga att det är just så jag (nästan) aldrig tänker i fotoögonblicket, däremot börjar jag "se" bättre framför datorn vad som tilltalat mig. Trevlig diskussion, tack!/
Kul att få inblick i bildverkstan! Från vad du såg på platsen till bilden i kameran till det du blygsamt kallar "bildidé" här. Jag fastnade direkt för diagonalen, sen klev det där tråkiga omdömet in och sa ..... "kanske lite för rättrogen komposition?" men så släppte jag det dumma tänket och gillar bilden.

Nästan glömt? Jag kom aldrig överens med Lightroom utan framhärdade med PS som jag efter många år börjat lära mig. Nu har min ärligen inköpta CS6 börjat krångla efter byte av OS i datorn. Och jag bara vägrar prenumerera på PS. Så nu siktar jag på Affinity, bra program, men är nybörjare igen. Och så vill det programmet ha en snabbare dator än min som bara är 10 år. Så jag vet hur det känns att knappt kunna öppna en fil.
Svar från Khalad 2020-01-12 21:31
Hej Måns, tack för trevlig kommentar! Skulle ju gärna vilja kunna också PS, har ju gått några kursdagar men min inlärningsbarriär där var hög, fick aldrig ngt arbetsflöde, kändes som där fanns tiotusen saker man kunde göra men helt utan organisation......Hälsningar!