Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

BILDKÄNSLA OCH KOMPOSITION - INTE SÅ ENKELT

***

Min bildkänsla vacklar betänkligt och det där med komposition....Jag kan se det så här, eller så där  och vilket som är bäst, ja inte vet jag. Så här tänkte jag idag när jag gjorde bloggen. Komponera när jag fotar? Vaddå, går det? Lite kan jag se så här i efterhand.

*

Idag läkarbesök i Linköping, ospännande och odramatiskt. Efteråt hamnade jag på ett mysigt fik. Där bredvid mig satt ett ungt par med ryggen mot mig men hon var uttrycksfull och vände sig ofta mot honom så också jag såg hennes ansikte, ett ansikte jag tyckte om, levande och vackert. Alltså tog jag lite bilder, hade nya (begagnade) 55/1,8 på A7S:en. Som alltid inomhus är ljuset bristfälligt, körde ISO 1600 eller 2000.

*

Ungefär så här, ocroppat.

*

Jag har för (o)vana att när jag plåtar människor koncentrera mig på ansiktet och croppar gärna bort det mesta runt om. Men undrar om det är fel tänkt, tappar miljön och med ögonblicksbilder av den här typen är oftast kvaliteten inte tillräcklig för att det ska bli ett bra porträtt  ändå. Men visst, fint ljus från fönstret. Hur skulle du gjort?

*

Och  frågan är densamma för de två följande bildparen också. Croppar jag för mycket?

*

*

*

*

Och svaret r förstås givet - vill du visa henne och hennes porträtt eller visa cafémiljön med besökare? OK, då vänder jag på frågan - vad är roligast att titta på?

Själv vet jag, jag tycker sista och tredje bakifrån, alltså croppade versioner, är dom bästa bilderna.

***

Inlagt 2015-08-31 21:28 | Läst 2881 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Det varierar ju från bild till bild, men ofta tycker jag att det blir mer talande om en del av miljön finns med.
-affe
Svar från Khalad   2015-09-01 10:08
Tycker egentligen som du men ofta är omgivningen - miljön så rörig att jag croppar till mer porträttlikt ändå. Men inser att det bästa vore att faktiskt försöka "komponera" bilden lite redan i kameran så miljön inte framstår som så rörig! Tack!/ Björn T
Hej! Croppa måste man absolut göra, speciellt om man har ett fast objektiv och inte kan zooma åt ena eller andra hållet! Det är där du ökar dina 'beskärningsmöjligheter' radikalt, om du haft en kamera med många pixlar! Detta apropå tidigare reflektioner du haft ang. en ny kamera. För mig är bilden direkt från kameran bara ett 'förslag' på bild, den färdiga bilden skapas i datorn, speciellt vid RAW-fotografering.. Fina bilder annars!
Hälsn!
Svar från Khalad   2015-09-01 10:08
Tack Jan, frågan är hur mkt bara!/ Björn T
Svårt det där Björn men jag kan hålla med Affe att får man med lite av omgivningen kan bilden bli mer spännande ibland. Vid rena porträtt kan man också sudda bort omgivningen såklart. Ha det gott!
Svar från Khalad   2015-09-01 10:09
Tack Dan, håller egentligen med, se svaret till Affe!/ Björn T
Croppa ett helt nytt ord för mig är det jag som missat något tekniskt eller....
Du måste retuschera ena bilden det ser ut som hon har långt skägg.
Vi kvinnor är så rädda när skägget kommer det skall synas. Det är klippning ofta här.
Visst kan du skapa bilden när du tar den.
Det var man tvungen göra förr när diafilmen var så dyr. Lyckades för
det mesta. Det med 6x6 är bra. Då får du gyllne snittet gratis om du vill ha det.
Jag tycker du skulle valt miljöbilder här som du hade för ett tag sedan av ett annat par.
Att se så upp i näsan är inte vackert.
Denna stilen har du inte haft tidigare.
Må väl detta är vad jag tycker
Gun-Inger

Innehållskategorier