Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

BRUN KÄRRHÖK

***

Åkte upp till Korsheden idag, I är på särskilt boende den här veckan. Naturligtvis tog jag mig till Spången ikväll. Först såg det ganska tomt ut, sånär på ett par tranor. Höll ändå ut en stund och det lönade sig. En rovfågel längst bort vid skogskanten på våtmarken. Trots att den var långt bort lyste det blått lång väg på översidan, så jag trodde det var en blå kärrhök men Peter o Joakim vet bättre, bra att få lära sig! Den liksom patrullerade den bortre våtmarkskanten på låg höjd. 

*

Rubriken ändrad från ”Blå kärrhök kanske” till ”Brun kärrhök” efter Peters o Joakims kommentarer, också texten.

Först åt det här hållet

*

En annan bild lite mer croppad

*

*

Efter ett tag trodde jag den försvunnit, men efter en halvtimme kom den tillbaka åt andra hållet

*

Trevligt tyckte jag

*

Skärpan satt perfekt såvitt jag kan se :-) , rejält croppat

***

Inlagt 2023-04-18 23:28 | Läst 2133 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Fint fångat, just denna typ av motiv med fågel långt bort och skog bakom så har min kamera D500 svårt att sätta skärpan, det brukar bli 99% på skogen. Jag skulle säga brun kärrhök, det är den typiska dräkten för hanen, med vackra skiftningar i olika fält. Den blå kärrhöken, där är hanen väldigt blå och honan mer jämnbrun. Fin serie bilder
Svar från Khalad 2023-04-19 23:10
Tack för det Peter! Jag får lära mig dom här fåglarna och kanske skaffa en riktig fågelbok hit upp också. Min "riktiga" fågelbok finns hemma i Finspång. Och jag ser att med bra ljus och den här inställningen fungerar skärpan perfekt, tog en hel del kväll också med gott resultat.
pdahlen 2023-04-20 06:42
Fågelguiden finns på App också, det är oftast den jag använder nu. Boken kan vara snabbare ibland, men appen har man ju alltid med sig
Läckert! Brun kärrhök som Peter skriver. Har man tur så kan man få se när den flyger med vasstrån som bomaterial eller när den dyker ner i vassen och kommer upp med en sork eller padda/groda. Fin serie i fint ljus.
Svar från Khalad 2023-04-19 23:12
Tack Joakim, brun kärrhök noterat och ändrat i bloggen. Tillbringade också denna kväll därnere och ser att det fungerar perfekt med den här inställningen, särskilt nu med bra ljus. Stort tack för bra råd!
Bra bilder, skarpt och fint och med skogen som bakgrund.. det gillas!
Hälsn!
Svar från Khalad 2023-04-19 23:15
Tack Jan det är stor skillnad på skärpan. Har tillbringat också denna kväll därnere med gott resultat och det funkar fortfarande perfekt, är faktiskt imponerad över hur väl kameran bibehåller rätt fokus också med skog och annat strax bakom. Funkar naturligtvis extra bra med det fina ljuset nu :-)
Det blev flera fina och skarpa bilder på den Bruna Kärrhöken och jag var 2008 på Angarnsjöängen och fotade en del sjöfågel men även en Brun Kärrhök tillsammans med Arne Berneklint(medlem i BIO Foto) som sa att det var Brun Kärrhök, och jag lyckades ta några bilder på den med ett 70/200 mm. 1:2,8 och en extender och så här ser den ut https://www.fotosidan.se/gallery/viewpic/153402/1302786.htm
Ha det gott/Stig
Svar från Khalad 2023-04-19 23:18
Tack Stig, det är jag glad för. Imponerande din bild också, 200, eller 280 med converter är inte jättemycket när det gäller fåglar, snyggt!
Det här blev ju skarpt och fint. Jag gissade på en brun kärrhök och jag ser att både Peter och Joakim tycker samma sak.
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2023-04-19 23:23
Tack Lena, fåglar jag inte är så van vid. Dessutom har jag ingen riktig fågelbok här i Korsheden, jag får lära mig nu när jag faktiskt får bra skärpa för det mesta. Var nere vid våtmarken också ikväll och där fanns en hel del att fota och skärpan låser så vitt jag kan se perfekt. Efter så mkt strul är jag imponerad av hur väl kameran behåller rätt fokus med träd och annat strax bakom eller tom framför när jag väl kör en serie....
Lena Holm 2023-04-20 07:30
Hej Björn,
jag kan rekommendera Fågelguiden som app i mobiltelefonen eller till en iPad. Då har du den alltid med dej. Den kostar ett par hundralappar om jag minns rätt, men är mycket användbar.
Hälsningar Lena
Nu sitter skärpan Björn! Spännande att se rovfåglar. Jag önskar se en uggla eller rovfågel på nära håll i verkligheten. Korsheden för mig blir till Helgen :-) Har träff med Marianne på lördag så kanske det blir lite krypa bland blåsippor vilket jag älskar att fota. Hoppas vi ses i helgen. Mvh Nina
Svar från Khalad 2023-04-20 22:30
Ser så ut, äntligen :-), tack Nina! Jag är nog kvar till söndag, kanske passar det att fika tillsammans alla tre. Är en smula förkyld så vi kan lämna det öppet får vi se då.
Erkenius 2023-04-21 07:05
Krya på dig! Det vore trevligt med fika, vi hörs närmare :-) / Nina
Fin serie Björn. Skärpan är det inget fel på.
När jag fotade med mina kameror igår upplevde jag att den spegellösa satte skärpan bättre än den äldre D850.
Mvh Bengt
Svar från Khalad 2023-04-20 22:31
Tack för det Bengt, det är ju just långa talet som jag inte varit riktigt överens med, men man lär sig :-)