Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

BLOG100/ 2 BRYTA - STUDIE I SEX BILDER

***

Nästan varje kväll blir det en bryta innan jag hoppar i säng, det smakar gott, mättar fint och gör magen lugn. Bryta, vet ni inte vad bryta är? Småla ner i då, förstår ni det bättre? Jamen, det är ju vad det heter.

*

Alltså först lite filmjölk, i mitt fall A-fil, ekologisk. Så lite blåbår i, eller lingon, går lika bra

*

*

Så rör jag om lite lagom, inte för mycket. Typ shaken, not stirred.

*

*

Ja, så bryter jag ned lite hårt bröd, helst fäbodknäcke på surdeg. Så äter jag. Mmmmm....

*

*

*

Suss gott!

***

Inlagt 2016-03-02 00:12 | Läst 2468 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Tänk va' lite folk vet...
Men!!! Originalet kommer från Sollerön och kallas "Mjoksull".

När jag föddes på Sollerön pratades det fortfarande en dialekt där som är en variant av "Fornnordiska" där mjok = mjölk och sull är = röra. Naturligtvis var brödet "Tunnbröd" som bakades av potatis och kornmjöl. Sylten var jordgubbs-, blåbärs- eller lingonsylt. Vad jag kan förstå var allt ekologiskt på den tiden (40- och 50-talet). Var allt bättre på den tiden? Njae, jag var rätt trött på mjoksull efter en sommar hos morfar även om jag använde färska jordgubbar till.

Kebab och Pizza tröttnar jag dock snabbare på idag. Oturligt nog är de av mina släktingar som bakade tunnbröd sedan lång tid borta så det får bli varianter av bryta när det krisar till sig.

Må gott Björn!
/nic
Svar från Khalad 2016-03-02 00:54
Hej nic, tur att det är nån som vet! Och visst, eg ska det vara tunnbröd, det hade jag förr i tiden, men nnäcke är lika gott o nyttigare. Och det finns många namn på det i Norrland också! Detsamma!/ Björn T
Min morfar åt ofta lingonsylt (lingon som han själv plockat) i en djup tallrik, med 'gräddmjölk', och i mjölken så 'bettade' man ner hårt bröd i mindre bitar.. detta åts ofta som en efterrätt efter den vanliga middagen. Så äter jag också ibland efter en middag. Det smakar mycket bra! Min morfar bodde i Västmanland i Karbenning. Nu blev jag faktiskt sugen på lite lingon, mjölk och bettat bröd!
Hälsn!
Svar från Khalad 2016-03-02 10:47
Hej Jan, där ser man. Karbenning, det ligger inte så långt här från Korsheden, var ju precis på gränsen till brandområdet också. Tack och ha det gott i dag!/ Björn T
ehrsa 2016-03-02 11:24
Ja, jag misstänkte att Karbenning ligger rätt nära! Min mor bor kvar där 84 år gammal, hon tillhörde de som blev evakuerade i 5 dagar, norr om brandområdet, Var själv upp där straxt efter att dom tilläts komma tillbaks, då flög de inhyrda brandflygplanen fortfarande varv efter varv, ett par kilometer söderut..
Hälsn!
"Småla" eller möjligen "smola" hette det hemma när jag var liten. Pappa gillade det. Mjölk, sylt och knäckebrödbitar. Det var mycket länge sedan jag tänkte på det ordet.
Hälsningar Lena
Den där maträtten lärde jag mig av min far. Han bröt hårt bröd, hällde på mjölk och la i bär.
Det äter jag än i dag
// Marianne