Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

BOGÅRDSMUREN OCH CORONAVIRUSET

***

När vi går våra promenader till det jag kallar Ekbacken ute vid Risinge parkerar vi bilen precis bakom bogårdsmuren i öster. Alltså blir det då och då bilder både på kyrkan och den vackra muren. Muren med tiondeboden  är medeltida. Det visste jag men kollade nyss extra i den kulturhistoriska inventering av kyrkan som stiftet gjort och som finns på nätet, för att se om medeltida där definieras bättre, men inte så, bara medeltida. I Sverige räknar man med att medeltiden började omkring 1050 och sträckte sig fram till omkring 1520, fram till Gustaf Vasa ungefär alltså. Kyrkan har byggts och byggts till i etapper med första start i slutet av 1100-talet eller möjligen i början av 1200-talet. Äldsta takmålningen bedöms vara 1200-tal. Rimligtvis är muren något senare än kyrkan, 1300-talet kanske?

*

Tankarna får löpa fritt när vi tar våra promenader. Coronapandemin tränger sig på, det går ju inte att öppna en tidning eller sätta på radion eller TV:n förrän man översvämmas av nyheter och funderingar. Guds straff är ett populärt tema. Och om det inte är Guds straff är det nog ändå vi människor som bär skulden, ett sätt är att koppla ihop det med klimat- och miljöproblematiken som Finspångsfödde Rockström gjorde i SvD i går. Vi har oss själv att skylla liksom. Varje gång han skriver i SvD tappar jag det förtroende jag ändå haft för honom.  För några veckor sen förklarade han frankt att alla krig sen typ 1900-talets början har gällt kampen om oljan. Och att skogsbränderna i Australien i fjol var nog så omfattande tror jag vi alla vet, men större än nånsin? Tydligt motbevisat, men det gäller att ta i för att höras och synas och skrämmas ordentligt.

*

Frågan är ändå om världen nånsin kommer vara sig lik? Såklart inte tänker jag, världen är sig aldrig lik, det är bara människorna som är sig lika, från århundrade till århundrade. Det enda vi vet är att världen ändrar sig. Gudskelov liksom. Och nu har vi suttit i karantän sen snart en månad, undrar hur mycket vi tål? Det vet vi förstås inte förrän vi själva blir drabbade. Men jag tänker att den här bogårdsmuren stod där under två världskrig och spanska sjukan, den står där fortfarande. Kanske byggdes den rentav under det att digerdöden härjade, i Sverige och Europa? Man bedömer att ca 1/3 av Europas befolkning dog under dom där åren, 1350-1352. Hela byar dog här hemma, många var dom tomma gårdarna ute på landsbygden.  Hur mycket tålde människorna då? Både spanska sjukan och digerdöden  var ju liksom Corona fö zoonotiska sjukdomar, dvs sjukdomar som har koppling till djur. Men idag har vi sjukhus och läkare, vi har info om vad som går att göra och vad vi inte bör göra. Och inte minst, vi förstår ungefär vad som händer, även om vi inte gillar det.  

*

*

***

Inlagt 2020-04-26 22:57 | Läst 3072 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Läser väldigt lite om nyheter, blir mest förvirrad av alla experter och alla teorier.
Här lunkar livet på som vanligt, jobba, handla mat och annat (med avståndshållning) vistas ute mycket..ungefär som vanligt..
En trevlig bild i det fina sidoljuset, plockar fram lite liv i skuggorna..
Med vänlig hälsning/Gunte..
Svar från Khalad 2020-04-27 19:29
Hej Gunte, det var ju snedljuset på muren som fick mig att t a fram kameran. Och håller med dig, det är mkt tyckande nu fram och tillbaka. TV-nyheterna brukar jag lyssna på/se men nu blir det rätt sällan, det är för mkt negativt. Tidningen däremot tycker jag om att läsa, där är det bara att bläddra förbi det som känns tjatigt......Hälsningar/ Björn.
Vi får väl ta en dag ett ögonblick i sänder. Än vet vi ju inte hur detta slutar eller ens om det slutar.

Fin kyrka. Jag kollade på den för ett tag sen, hittade inte mer än du. Den ser fin ut i alla fall! Skuggorna bra i bilden.

Måns

(Är just nu inloggad med alias Måns Gruppvärd i st f mitt riktiga namn Hagberg. Detta pga att Fotosidans funktioner strular. Jag ser inte om de inbjudningar jag gör som gruppvärd på Cityscapes skickas ut. Försöker nu kolla under annat namn.)
Svar från Khalad 2020-04-27 19:38
Hej Måns, begrep direkt att det var du, du har ju nämnt att du har ett par gruppvärdskap. Jo, en dag i sänder är vad vi kan göra, det är väl vad vi alltid borde göra? (Á jaque jour suffit sa peine) Kanske det inte framgick riktigt men frågan om hur mkt vi tål efter en månads karantän var avsedd att vara lite ironisk, den frågan kommer upp redan efter en månad lite då och då i media av olika slag. Och jag tänkte på mina föräldrar och alla andra som fick stå ut med två världskrig och spanska sjukan.....För att inte tala om dom som fick uppleva digerdöden. Kyrkan är fin, det är mkt att se där. Hoppas nu det löser sig med funktionerna på FS, annars går det bra med Måns Gruppvärd också. Tack för trevlig kommentar!