Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

BORGWARD HANSA 2400

***

Kommer inte ihåg om jag visat den här, den tål väl att tittas på en gång till i värsta fall. Borgward Hansa, fotograferad i Kalmar 1957 el -58. Har googlat  lite och utan att vara säker tycker jag den mest liknar en Borgward Hansa 2400 Pullman 2. Den presenterades 1951 första gången och tillverkades 1952-1959. En executive six-cylinder saloon  med 82 hkr. Allra först tillverkades den i en fastback-version men redan året efter kom modellen nedan. Karossmodellen fastback upphörde 1955 och  det blev bara denna modell fram till 1959. Borgward Hansa var under 1950-talet Europas största bilkoncern och tillverkade också Goliath och Lloyd men gick i konkurs 1962.

*

*

***

Inlagt 2024-04-21 22:39 | Läst 1058 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Bra bild på häftig bil!
Jag var ju rätt ung då, så jag kommer just bara ihåg Iabellan.
Svar från Khalad 2024-04-22 19:27
Tack för det Peter!
Propert fotad stilfull vagn med vita däcksidor! Nästa modell fick först heta Hansa men sen blev namnet Isabella.

Isabella hade svåra rostproblem och döptes av folkhumorn till "Hon dansade en sommar". En trevlig bil som annars var bra. Dock uppstod resonanser vid en viss hastighet så Isabellan kördes sällan vid den farten, det var nånstans mellan 80 och 90 tror jag.

Blandaren skojade med Lloydbilen: "Vägarnas mest omkörda vagn".

Koncernen var ju enligt Wikipedia Europas största privata biltillverkare, men om alla konkurrenter räknades med så var den Tysklands fjärde största.
Svar från Khalad 2024-04-22 19:33
Hej Måns, Isabellan är väl den man kommer ihåg lite till mans. Riktigt snygg var den. Alla uppgifter här tog jag från W när jag letade efter vad just denna modell hette, men uppgiften att Borgward skulle vara största biltillverkare då förvånade mig. Vad dom menar med privat här vet jag inte, kanske var det inte publikt? (på börsen alltså). Både MB och Opel var nog större då men säkert noterade företag.
Måns H 2024-04-22 20:00
Jag funderade på vilka som låg före i volym. Kom inte på Opel men gissade på VW och MB.

Kolade bilden nu igen. Ganska maffig bil, förstår att du fastnade för den! Och så fastnade mycket annat på bilden. Femtiotalsbilar. Vänstertrafik. Och så "konsum" !
Fint fångat det här! Och en del att titta på runtomkring! Viktiga bilder från en annorlunda tid!
/B
Svar från Khalad 2024-04-22 19:35
Tack för det Bengt! Visst är det skoj att ta fram gamla bilder!
Jag förstår varför du fotade den här. Det är mycket trevligt att få se en sån här bil i den miljö den hörde hemma i, dvs i rätt tidsålder. Det finns också en del intressant detaljer i bakgrunden, som konsumbutiken och skylten där det står realisation (inte bara Rea).
Hälsningar Lena
Ser rätt maffig ut, säkert en bättre modell, utan att veta. Verkar vara besök från Tyskland, kanske turister på besök.
Väldigt fin kvalité på bilden dessutom.
HaD/Gunte..