Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

DAGENS BILDER

***

I går var nog mörkaste dagen hittills i vinter. Desto ljusare idag, skönt att hon ändå finns där, solen. En kort promenad på förmiddagen och en tur runt Dovern på eftermiddagen gav några bilder.

*

Den vanliga vägen vid S:ta Maria

*

*

Glittret i träd och buskar syns bättre med fokus på bakgrunden

*

Ute vid Risingefälten, sångsvan därborta

*

Åtminstone sex av dom

*

Dovern norrut

*

*

Dovern norrut

*

Söderut mot sundet

*

Fortfarande norrut

*

Från Linköpingsvägen österut, det är järnvägen till Kimsta som syns

*

Väl hemma mörknade det redan

*

För den som är intresserad avvek den globala medeltemperaturen för dec från medelvärdet 1991-2020 med +0.05 C, den mörkblå punkten längst till höger i diagrammet nedan.

*

***

Inlagt 2023-01-03 22:33 | Läst 1057 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Jag fastnade mest för näst sista bilden! Månen och siluetten också!

(Intressant graf, men det där att mäta temperaturer över tid och plats är svårt! Just den här visar såvitt jag kan förstå, regressionslnje inlagd med ögonmått, + 0,5 eller + 0,6 grader sen 1979. Grundprognosen är ju att det blir mer av allt, fast extremerna uppåt toppar extremerna nedåt. )
Svar från Khalad 2023-01-04 09:28
Hej Måns, tack för det, gillar också näst sista, den var alternativ till puffbild. Beträffande temp-grafen är nog noll-linjen inte placerad efter ögonmått, det är den globala medeltemperaturen under perioden 1991-2020, det värde som alla globala temperaturmätningar jämförs med. Det är ju nu ett par år sedan man bytte jämförelsevärde, den tidigare var 1961-1990. Observera att grafen startar med 1979 fast medelvärdes-beräkningen bara omfattar perioden 1991-2020.
Puffbilden med det ensamma kmotiga trädet blir min favorit. Det ser kallt ut med snön. Vi har runt 20 grader nu i Texas och det är behagligt att promenera i. Men bara ett par dagar till innan vi åker hem.
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2023-01-04 09:31
Tack Lena, det var kallt! Inte så farligt många grader, -3 ungefär, men det drog kallt norrifrån :-), 20 C låter bättre!
Ser vintrigt ut, gillar de två sista. Lite överraskade att temperaturen i december låg lite över medeltemperaturen. Jag har upplevt december som externt kallt, vi hade ner till -17 en natt och jag har i de år jag bott i Skåne inte ens haft meteorologisk vinter i december, den brukar komma i slutet januari och februari
Svar från Khalad 2023-01-04 10:51
Hej Peter! Nog för att Skåne är betydelsefullt men det är ju inte alltid säkert att att Skåneförhållandena slår igenom globalt :-) Har inte sett några sammanställningar bara för Sverige än.....Tack!
Finfina lagomvinterbilder..bild ett och fyra med lite stöpe i förgrunden höll jag extra för..
När det gäller medeltemperaturen här hemma har den stigit till bekväma grader sen vi fick luft/luftpump, slipper raggsockar och underställ inne nu :)
HaD/Gunte..
Svar från Khalad 2023-01-04 10:52
Tack Gunte, låter skönt med värmepumpen :-)
Jättefina bilder Björn - utom "glittret i träden", som jag tycker mest blev blurr.

Och diagrammet? Ja man får stå med förvåningens finger i häpnadens mun - som min gamla mormor brukade säga.
0,05 garder! Det var inte mycket att komma med. Kommer i sammanhanget att tänka på Svante Arrhenius, nobelpristagaren som är upphovet till växthusteorin - han tyckte att så där en tre graders uppvärmning kunde vara bra med tanke på att vi är fas för en ny istid.