Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

DAGENS FINSPÅNGSBILD - GAMMELGAMLA BADHUSET OCH BADVANORNA

***

Mina dagens Finspångsbilder brukar vara aktuella, ofta tagna samma dag jag lägger ut dom eller  i alla fall någon av de närmaste dagarna. Då och då har dom några år på nacken. Mera sällan är dom riktigt gamla. Här är en, inte lika gammal som mina Ludvikabilder men gammal nog, från vintern 1965-66 eller 1966-67. Det är gammelgamla badhuset i Finspång, det enda som fanns här när vi flyttade hit 1965.  Tror inte jag badat i detta, men väl i motsvarande badhus i Ludvika. Det var ju inga mysiga ställen precis, dom var till för att duscha och tvätta sig i, inte för att simma. Före andra världskriget var det få som hade badkar hemma, helkroppstvätt gjorde man mha zinkbalja då och då, i bästa fall en gång i veckan. badvattnet värmdes på vedspisen. Egna badrum kom i långsam takt efter andra världskriget när ekonomin började ta fart.

*

Dom här badhusen  hade inga simbassänger, i bästa fall ett litet kallbad man kunde plaska runt i. Vad som däremot fanns var  bastanta och synnerligen bestämda badtanter. Dom såg till att ingen kom undan när vi skolbarn skulle basta och sen doppa oss i kallvattnet, allt efter att ha skrubbat oss med tvål och badborste. 

*

Det här badhuset låg alldeles utanför laboratoriet där jag jobbade, jag började på Svenska Metallverken hösten 1965. Bil hade vi inte men det var inte längre bort till Östermalmsvägen där vi bodde än vi gick fram och tillbaka. Två tur- och returpromenader per dag, då gick man alltid hem och åt på lunchen. Och som vanligt hängde kameran ofta med, därav denna bild!

*

*

***

Inlagt 2019-11-28 14:16 | Läst 3926 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej Björn det var ett fint badhus på den tiden men den har ett vackert förfall Snygg gammal bild Hälsningar Gert
Svar från Khalad 2019-11-28 20:49
Det var det, tack Gert! Nu är det borta helt, rivet sen många år! Hälsningar/ Björn T
Hej Björn.
Som sædvanlig - velskrevet og fin historie fra en nostalgisk tid. Meget af det kan sammenlignes med min egen tid. Jeg havde bare ikke noget fotografiapparat før jeg var begyndt som elv i 1962-63 (19-20 år gammel).
Det er et dejligt foto med fin komp og vinkel.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
PS: du får det på dansk denne gang :-)
Svar från Khalad 2019-11-28 20:52
Tack för det Erik. Ungdomarna måste ju få veta hur det var bara för drygt femtio år sen! Hälsningar/ Björn T
Härlig detta för jag skrev häromdagen på Fotosidan Hässleholm förr om att jag slapp gå i vårt eländiga badhus då min mor köpte en bostadsrätt när jag var sju år. Badkar var en stor lyx då. Finns ditt badhus kvar nu. Mitt revs då de byggde Länsförsäkringars hus på den tomten.
När mina skolkamrater skulle bada gick de ibland till en vattenpump på torget och blötte ner håret så vår lärare skulle tro de hade badat.

Har ni inte någon sådan sida på Facebook om gamla Ludvika för det är något som gillas mycket här. Massor ser då dina bilder eller hur. Det är spännande för ofta gillar de en gammal bild som hade tänkt skippa att visa.

Ha en härlig fredag men akta för att bli lurad om du handlar.
Hälsar
Gun-Unger
Svar från Khalad 2019-11-28 22:49
Hej Gun-Inger, den här bloggen har jag delat på Finspångs FB-sida, där är intresset alltid stort för gamla bilder och jag har fått över 20 kommentarer bara idag med många minnen. Jag delar regelbundet mina bloggar med gamla Ludvikabilder också på Ludvikas FB-sida, lika populärt där :-). Jag tycker det är roligt om det inte enbart är gamla bilder utan blandat, så är det både i Finspångsgruppen och Ludvikagruppen. I Söderbärke med knappt 1000 invånare, där vi är på somrarna, har jag startat en FB-grupp, också blandat nytt och gammalt, vi har 1200 medlemmar (fast det bara finns 1000 invånare....många som flyttat därifrån vill vara med) Avstår nog från att handla i morgon.....många hälsningar/ Björn T