Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

DEN FUNKAR, MIN YASHICA-MAT!

***

Svartvit film är typ 45 år sen, och Yashican? 55 sen senast kanske? Köpt 1957, dvs för 66 år sen. För ett par år sen i dagarna köpte jag några svartvita 120-rullar för att kolla om min Yashica-Mat fungerade. Utan film såg det ok ut. Tre rullar har jag tagit, sen har det gått trögt. Saker och ting blir inte av, I tar mkt av min tid men ännu mer av min ork. Jag startar upp så lite det bara går,  jag orkar ofta inte full följa. Nåväl, till sist kom jag mig för att slicka in rullarna till Crimson för framkallning. Jag har sålt all svv utrustning och tänkte till att börja med göra så för att se om grejorna över huvud taget funkade, sen får jag se. I går kom dom tre filmerna tillbaka och vid första anblicken såg det riktigt hyfsat ut, lagom exponerat det mesta, se sista bilden.  Vid närmare koll ser det ut som det brukade på filmtiden för mig, mycket oskarpt, mer eller mindre. Men det kan jag nog förbättra, nu när jag kommer ihåg hur noga det är med avståndet. Det får nog bli några rullar till.....

*

Framkalla hos Crimson? Enkel, bra och smidig service, negativen kommer tillbaka i negativblad med fyra remsor med vardera tre bilder. På några ställen finns dock någon form av kemikaliefläckar, det ska jag ta upp med dom. I övrigt tycker jag filmerna, Ilford HP5 Plus, har ett konstigt korn. Jag har ju bara snabbläst dom tekniska svartvitebloggarna men minns att man diskuterar olika sorters korn, det här verkar som små nålar. Mina gamla svv filmer funkar alldeles utmärkt att jobba med i LR, men här fick jag problem direkt. Ljus och kontrast inget problem såklart men efterskärpning gick inte så bra. Det har funkat otroligt bra med mina gamla svv filmer och gjort underverk, men här  nästan oanvändbart. Trots att jag först kör brusreducering för att få ner den konstiga kornigheten blir den åter tydlig när jag försöker efterskärpa. Nån som har ett bra råd kanske? Låt bli att efterskärpa är nog det naturligaste, har jag väl ställt in skärpan korrekt i kameran räckr skärpan bra, det ser jag ju, allra helst som det är 6 x 6-negativ.

*

Först ett par bilder från Vikmansäng för några månader sedan.

*

Curt, Vikmansäng 

*

Okänd besökare, Vikmansäng

*

Ingemor

*

Yngsta dottern Annika

*

Min Yashica-Mat

*

Ett av dom tre negativbladen

*

***

Inlagt 2023-03-18 19:38 | Läst 1285 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Jättefina bilder Björn! Kul att den gamla kameran funkar fortfarande. Tycker jättemycket om bilderna på Ingemor och Annika! Du kan verkligen det här! :) /Tommy.
Hej Björn.
Jag kan naturligtvis inte hjälpa dig med detta alls. Men det finns så många smarta hjärnor här på FS, så de kommer nog med några goda råd senare.
Jag kan dock berömma dig för porträtten av I och Annika - härliga leenden.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Kul Björn! Visst är det speciellt att återknyta sådana bekantskaper!
Själv tog jag mina första svartvita rullar på 22 år nu i höstas. Till min glädje så fanns dosor och spiraler kvar uppe på vinden. Det blev skojigt knep & knåpande i badrum och kök... :-)
Jag tycker att det ser ut som att du har digitala artefakter i bilderna, så det kanske är läge att se över skannerinställningarna, om det ser ut så där redan i filen direkt från den? I mitt tycke ser det inte alls ut som korn, även om kornet nog bidrar till att artefakterna bildas.
Fina långsamma bilder!
Björn, jag tycker att det ser rätt bra ut. Själv skärper jag varken i Skanner eller Lightrum. Inte heller gör jag brusreducering. Kornet finns i filmen, att ta bort det, ger konstigt resultat på ett analogt foto. Vill Du ha finare korn, fotografera med en film som har 50 eller 100 ASA istället. När Du framkallar filmen själv, kan Du styra kontrast och korn. Crimson gör ju bara en allroundframkallning. Mvh Wolfgang
Hej. Kul med en gammelkamera som fortfarande levererar, som det numer heter. Skärpning av scannade negativ kan var lite problematiskt. Wolfgangs råd ska tas på allvar.
Ett problem med skärpa och scanning är att två världar så att säga krockar; filmens minsta beståndsdel, kornet och den digitala bildens, själva pixeln. Vilken av dem ska gälla? Om man då laborerar med skärpning som man är van vid med helt digitala bilder så funkar det inte riktigt, man får sånt som kan liknas vid digitala artefakter som någon skriver i tråden.
Ett tips är att istället för att använda skärpemetoden, lite grann är helt ok, men i stället öka kontrasten lite grann. Gärna med hjälp av klarhet (clarity) som ökar kontrasten i mellantonerna. Inte för mycket bara.
Sen kan det såklart vara bra att ha i åtanke om bilden ska visas på skärm eller om den ska vidare till print.
Lycka till i skärpedjungeln. / Gunnar S
Jag efterskärper aldrig mina skannade negativ. Jag har också lagt märke till att kornigheten blir annorlunda vid skanning. De skannade negativen har mer korn än när jag kopierar negativet i mörkrummet. Denna skillnad är särskilt synlig på HP5+.
När man är i en ljusfattig miljö och måste ha stor bländare så är det förstås viktigt att fokusera rätt. Med Rolleiflexen brukar jag köra fokusratten fram och tillbaka och stanna på det ställe där det är minst oskarpt. Det har funkat bra hittills =)
Härligt att den gamla kameran fungerar! Visst blev det fina bilder. Jag tycker inte kornet stör, men det är lite konstiga fläckar på bilden på Annika. Är det kemikaliefläckar kanske? Länge sedan jag höll på med analogt, så jag är inte heller till så mycket hjälp.
Hälsningar, Bjarne
Kul att se tillbaka och använda gammal teknik, har dock själv fult upp att lära mig den nya så jag tror inte jag ser tillbaka.
Kul läsning och fina bilder.
HP5 har inga konstiga korn. Det är digitaliseringen som ställer till det.
Negativen är stora och för att ge filmen rättvisa måste man skanna med en professionell filmskanner eller
fotografera med högupplöst kamera och skarpt makro-objektiv. Det finns inga gratis luncher.
Men spelar det någon roll egentligen? Jag tror att din fina bilder duger som de är.

MVH J O
Jag håller inte med Jan Olof alls.
Jag skannar med utmärkt resultat; svartvitt, negativ färg, och färgdia i 135 och 120 med min Canon flatbäddskanner. Det ger en viss skärpeförlust, men i övrigt ett fullgott resultat.

I dina bilder emellertid ser man ju tydligt att det föreligger någon digital kollision. I sina försök att få till det har programvaran försett din dotter med gummiansikte och löständer. Inte bra!

Jag har inga problem att vid behov skärpa mina bilder. För skärpning jobbar jag i Photoshop Elements 9, och där har jag tre parametrar: gausisk oskärpa, linsoskärpa, och rörelseoskärpa. Dessutom måste jag specificera radien för önskad skärpning i pixlar. Dessutom inverkar naturligtvis storleken på själva skanningen av bilden från början.

När jag började, körde jag en hel del Trial & Error, och kom så småningom fram till detta som utgångsläge för skanning av svartvitt i 120:
Inskannad bildstorlek: 3200 dpi. Skärpning: radie 2,5 pixlar. Linsoskärpa 200. Gausisk oskärpa 30

Eftersom jag inte har några erfarenheter av annat än av de egna grejerna, så får du ta det för vad det kan vara värt.
Har inget matnyttigt att bidraga med annat än att det blir fina porträtt. Kanske ser det lite skumt ut här och där men tips om detta har du ju fått.
HaD/Gunte..
Svar från Khalad 2023-03-20 19:54
Stort tack för alla intressanta svar. Riktigt roligt att hantera nya negativ igen. Eftersom dom flesta kommentarer handlar om skanningen och resultatet av skanningen svarar jag alla på en gång.
* Jag har kollat hur det ser ut vid större förstoring o det är tydligt att jag då ser de enskilda pixlarna här. Det förvånar mig, jag hade skannat med 1200 dpi precis som jag gjorde senast med mina gamla småbildsfilmer från Agfa Silette, bilderna som Peter tyckte såg ovanligt bra ut (från mig) skärpemässigt. Och jag tänkte att funkar 1200 dpi för småbild så måste det räcka och bli över med 6x6. Nu har jag skannat in tre av bilderna med dpi 4800 dpi och då ser jag inga pixlar vid 400 %. Jag har ännu inte kollat vad som händer vid försök till efterskärpning.
* Efterskärpning, ska det behövas, eller gör det ngn nytta? Det finns säkert många skolor men jag kan bara konstatera att jag har de senaste åren skannat massor (säkert en bra bit över 500) av gamla negativ, både 24x24, 24x36, 4,5x6 och 6x6 och jag har plockat fram bättre skärpa än jag någonsin gjorde med förstoringsapparaten. Det är dock inte så att jag alltid letar efter maximal skärpa, porträtt tex blir oftast bäst om skärpan inte är så hög. Det finns däremot många andra motiv där jag kan tänka mig att efterskärpa även om jag utgår från filmnegativ.
* Annan efterbearbetning vid datorn. Det är verkligen inte bara skärpa jag lyft med efterbearbetning vid datorn. Möjligheten att enkelt ändra ljus och kontrast, "delbelysa/skugga", mm mm är suveränt enkla med datorns hjälp. Jag har aldrig sett mina gamla svv bilder så bra som jag nu kan få till dom vid datorn.
* Jag har jobbat med framkallning och förstoring i åtminstone 25 år (1955-1980) så jag vet att jag har mkt bättre koll om jag framkallar själv. Efter ett uppehåll på drygt fyrtio år och all utrustning slängd kändes det enklast att inte börja med framkallning utan se om någon av kamerorna fungerade först. Nu vet jag, Yashican funkar, däremot inte Olympus 2:an.
* Nu får vi se om jag fortsätter prova. Egen framkallning får i alla fall anstå ett tag till, jag har liten egentid och den analoga filmtekniken med framkallning skulle inte funka nu. Dessutom ha den analoga tekniken inget egenvärde för mig, däremot ger film en lite annan känsla i bilderna även med avslutande skanning.
Återigen,tack för alla synpunkter/ Björn