Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

DEN HELIGA FÅGELN - EKÖN I GÅR MORSE

***

Främst av de heliga fåglarna var svanen. Med sin långa hals kunde den kommunicera med dom olika världarna, den undre (alinen) liksom den övre (ylinen) och människans värld däremellan. Alltså kunde den kommunicera  både med människans värld och fåglarnas, så var den ju ursprungligen också en människa som omvandlats till en fågel. Svanen  själv hörde till ylinen, den övre världen dit både gudar och fåglar hörde. Dit flyttade de på hösten och vägen gick längs Vintergatan, på gränsen mellan världarna. Så heter därför Vintergatan på finska linnunrata - fågelgatan. Fåglarnas vinterviste hette lintukoto, fågelhemmet. Lintukoto var hemvisten för allt det goda och ordet används än idag för att symbolisera något tryggt, ombonat och isolerat. Och inte undra på att Sibelius valt svanen ur Kalevala för sitt verk Tuonelas svan. Den har jag spelat många gånger i pianoarrangemang. Fast just Tuonelas svan var visst svart. 

*

Tänk så mycket roligt man kan hitta på nätet! Fast precis som med allt annat i världen får man sovra lite själv, inte nappa på allt som bjuds. Det här är brottstycken av en lång berättelse från Bloggar vid Åbo Akademi. och som handlar om fåglarna inom den finska folktron. Jätteroligt och minst lika roligt som alla vanliga fågelfakta.

*

 Jag fick syn på dom båda svanarna vid sydänden på Ekön när jag kom dit i går morse. Först trodde jag dom frusit fast i den tunna isen som bildats under natten, dom  låg blick stilla fastan jag gick ner till stranden. I vanliga fall drar dom sig alltid undan när jag närmar mig, men inte den här gången. Jag hann bli riktigt orolig innan jag såg att dom faktiskt sakta rörde sig. Såklart fryser inte en urnordisk fågel från övre världen fast bara för att tunn is bildats under en natt och en lite dimmig morgon! Jag hade som vanligt 135:an på 99:an och vidvinkeln på min A7RIII. Först blev det några bilder med 135:an men så kom jag ihåg att nu låg 100-400:an i bilen så det blev ett antal bilder också med den. Första bilden är med 135:an och utan croppning så det är lätt att förstå ungefär hur nära/ långt ut den låg. Jag gillade ljuset, molnigt ganska dimmigt men inte så där eländigt mörkt det kan vara. Bilderna är ganska lika - det gillar inte Gun-Inger :-) - men jag visar ändå några för jag tycker det är roligt att betrakta den lite närmare när jag hade den lugn och stilla inom bra fotohåll. Och så vacker som den är, visst måste den vara en helig fågel!

*

*

*

*

*

*

***

Inlagt 2020-02-08 13:36 | Läst 2367 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Nja spelar ingen roll om bilderna är lika ;)
De här var fina porträtt på knölsvanen :)
Svar från Khalad 2020-02-09 22:18
Tack Joakim! Hälsningar/ Björn
Fin fågel, fin miljö och inte minst fina bilder..
Tänk vad mycket idéer man hade om fåglar och djur förr
och kanske fortfarande har på vissa platser.
Med vänlig hälsning/Gunte..
Svar från Khalad 2020-02-09 22:26
Tack Gunte!
För tusen år sen eller mer - ingen hade nånsin sett ett konstgjort ljus, nästan ingen hade sett ett hus, i alla fall inte ute i de finländska skogarna, ingen visste något om solen, månen eller vart fåglarna flög när de flyttade på hösten. Men sagor berättades alltid vid eldarna, om dom gamla, om gudarna man trodde på, om älvorna och trollen ....så varför inte om fåglarna? Och vad skulle man tro, ena dagen fanns dom, andra dagen inte? Visste man ens att det var varmare söderut? Dom flesta levde sitt liv in samma by eller boplats man föddes på. .
Hej Björn.
En mycket intressant historia som jag inte kände.
Däremot känner jag naturligtvis H.C. Andersens saga om "Den grimme ælling". Som handlar om en svan unge, som kläcks i en anka gård. Där den blir moped av sina "syskon" eftersom den ser annorlunda ut. Gradvis växer den "fula andungen" upp och blir en vacker svan. Idag är Knobsvanen dansk nationalfågel, som du visar på ett vackert sätt här.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Khalad 2020-02-09 22:29
Tack Erik! Roligt, visste inte att knölsvanen är Danmarks nationalfågel, vilket vacker val! Den fula ankungen har vi alla hört talas om. Undrar om inte historien om storken som kommer med barnen också är dansk? Många hälsningar/ Björn
Visst är den vacker där hen glider fram i sakta mak, och och du har tagit flera fina bilder, sedan är det trevligt med lite text om svanarnas påverkan i kulturen.
Ha det gott /Stig
Svar från Khalad 2020-02-09 22:30
Tack för det Stig, uppskattar så fin kommentar!
Vackra bilder på sångsvan och även på miljön! Härligt ljus! Och en spännande berättelse om finsk folktron som jag ska läsa om!
Svar från Khalad 2020-02-09 22:31
Bugar och tackar för fin kommentar!
Wolfgang 2020-02-09 23:17
Jag menade naturligtvis "knölsvan" :-)