Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

DEN LEVANDE BOKHANDELN

***

Den ena bokhandeln efter den andra försvinner i snabb takt. Det går nästan lika snabbt som när talibanerna intog städerna i Afghanistan. Men undantag finns, ett är Globe bokhandel i Ludvika. Ser inte å märkvärdig ut utifrån, men när man kommer in.....Till att börja med är det nästan alltid många kunder där. Sen finns det gott om böcker, väldigt gott om böcker. När jag senast gjorde en blogg därifrån (här) berättade bokhandlaren själv, Anders Källgren, att där fanns 30 000 titlar i hyllorna. Den gången gick jag ut med en Pinkerton på typ 500 sidor, läst med intresse.

*

Den här gången blev det ingen bok, Anders var inte där med sina kloka råd och 30 000 titlar är mkt att välja bland.  Jag skymtade dock Jordan B Petersons "12 rules for life". Kanske blir det ett återbesök, jag tänker att jag borde ha en egen mening om Jordan B, inte bara Margot Wallströms "Jag förstår inte varför människor lägger så mycket tid på den mannen" och "Jag tycker att han skulle kunna ta och krypa tillbaka under den sten han kommer från."  Men tills vidare håller jag mig till det som står i bokhyllan. Här i Korsheden blir det ofta omläsningar med lite större eftertanke, senast Göran Tunströms Berömda män som varit i Sunne, hans språk och fantasi är bara så vackra. Just nu har jag fortsatt med Tunström och öppnat Skimmer......

*

*

*

*

*

**'

Inlagt 2021-08-17 12:43 | Läst 2117 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Trevligt med gamla hederliga bokhandeln, fast jag lånar nog 99% av mina böcker på biblioteket.
Svar från Khalad 2021-08-17 22:51
Kommer ihåg att du bibliotek i samma hus du bor i, då blir det väldigt lockande.Själv har jag lite förkärlek för böcker och tycker det är roligt att köpa ibland, tack Peter!
De tryckta böckernas tid är förbi. Att skövla levande träd, flisa dem och koka till pappersmassa är onödigt. Digitala böcker är äntligen på plats för att ersätta den gamla tekniken från Gutenbergs tid. Jag räknade en gång på Josefssons Postorders katalogproduktion och den skövlade två ggr per år en mindre skog med 10 000 träd för deras katalog. Och då var inte Josefssons störst i branschen.
Pappersböcker och tidningar är ett miljöproblem. Låt dem gå i graven.
Måns H 2021-08-17 22:35
@ Sven: Har du räknat på vad det digitala drar? Jag försökte en gång inför införandet av G3-nätet och kom fram till 1/4 kärnkraftverk bara för den telefoneringen. (Jag är genuint intresserad , skulle vilja veta.)
Svar från Khalad 2021-08-17 22:58
Tror dom som så mycket annat kommer fortsätta att finnas parallellt, även om mängden nog minskar. Dessutom finns det tillfällen då man är utan el, då är böcker bra.......Och mängden papper ja. Min känsla är att jag kastar en bok om dagen i form av pappersförpackningar, dom finns precis överallt.....Tänker också att dom moderna monokulturskogarna inte ger så mkt djur- och fågelliv men dom passar just för att producera papper och trävaror, tack Sven
Bokhandlare har jag svårt att gå förbi, även om jag läser det mesta digitalt idag.
Här i Varberg finns ett hotell fyllt med böcker. "Alla gäster blir automatiskt medlemmar i Gästis bokklubb och får – förutom att botanisera fritt bland alla böcker – ta med sig en valfri favorit hem.
Den som inte kan välja en bok, utan vill ta med sig två eller tre eller 20, får betala tio kronor per bok.
Det händer att det stjäls böcker från hotellet, men den brottsligheten tar Lasse Diding* med ro:
Så länge böckerna hamnar hemma hos bokälskare så gör det inget, säger han."
Mvh Bengt
Svar från Khalad 2021-08-17 23:01
Vi tycker lika där, tack Bengt! Kommer ihåg hotellböckerna men inte vilket hotell. Oftast bodde jag på Stadshotellet eller Kusthotellet men detta var ett annat eller? Böcker är mysigt!
Det är alltid trevligt att gå in i en välsorterad bokhandel; om den verkligen är det. Det händer rätt sällan numera tyvärr.

Hälsningar Jörgen
Svar från Khalad 2021-08-17 23:02
Så är det, bokhandlar är viktiga för välmåendet! Tack Jörgen!
Böcker är en del av livet. Att gå in i ett antikvariat, är en speciell känsla. Hittar man sedan det man letar efter, då är det nästan något religöst över det hela!
// Conny
Svar från Khalad 2021-08-17 23:02
Instämmer, tack Conny!
Fina bilder med härliga böcker i rätt atmosfär. Dålig bokläsare för egen del och det är bibblan som gäller. Egentligen är bokläsning lite av ett dåligt samvete. Hälsningar NL
Svar från Khalad 2021-08-17 23:04
Hej Nils-Erik, tack för kommentar! Bokläsning går upp och ner, precis som allt annat!
Jag läser mycket digitalt numera men det är ändå en speciell känsla att sitta med en riktig bok i handen och det händer med jämna mellanrum att jag läser om någon favorit som jag har i bokhyllan. På den tiden som jag köpte böcker kunde jag förlora mej fullständigt i en bokhandel. Jag handlade ofta en stor hög begagnade böcker på "Half price bookstore" när jag besökte min syster över jul och nyår.
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2021-08-17 23:05
Hej Lena, kortare artiklar och tidningar läser jag gärna på plattan men böcker - inte ännu. Kanske det kommer, får se. Men känslan av en bok är mer än bara texten.......
Det är väl samma ägare till Uppsala bokhandel, fd Studentbokhandeln sedan ett par år. Han köpte Drottninggatans bokhandel och sedan Studentbokhandeln dit han sedan flyttade hela verksamheten.

/Gunnar
Svar från Khalad 2021-08-17 23:08
Hej Gunnar, det är det.Han köpte och öppnade där också men fortsätter i Ludvika och är väldigt uppskattad där. Aha, nu förstår jag vad du menar, han flyttade Drottninggatans verksamhet till Studentbokhandeln :-) Tack för kommentar!
Ser jättefint ut! Nu har min lokala bokhandel ett snävt urval och det går inte ens att köpa papper till julkorten där.

Problemet utom Internet är nog lokalhyrorna. Här i stan finns enstaka olönsamma butiker kvar på nåder, fastighetsägaren inser att alternativet är tom lokal eller ännu en pizzeria som utöver hyran ska betala "beskydd".
Svar från Khalad 2021-08-17 23:12
Hej Måns, Anders i Ludvika är en sann eldsjäl, genuint intresserad av böcker. Det går att köpapapper och pennor där också, men det är uppenbart att det är böcker som är den "riktiga" affären, det ser man när man kommer in. Och en del av böckerna har han läst , det tror jag numera gäller få bokhandlare......
Hej Björn.
Fina bilder från en mycket trevlig och välsorterad bokhandel. Vi har också bara 1 av dessa här i Roskilde och jag vågar inte gå in längre :-) Bokhyllan här vid mig är välfylld - men jag har precis köpt 2 böcker de senaste månaderna. Men nu är det också över - jag tror det :-)
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Khalad 2021-08-18 12:50
Tack Erik, den bokhandeln är verkligen välsorterad. Och det är sällan man går ut ur den utan att ha ett par nyinköpta böcker med :-) Hälsningar/ Björn