Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

DEN NYA SYSTEMKAMERAN

***

Länge har jag gått och funderat, är det inte dags  för en ny systemkamera?  "Kameran vänder sig till det heta segmentet för den avancerade användaren...." skriver David Elmfeldt på Fotosidan och den verkar superfin: 6 Mpix, antiskak i huset, häftigt! Konica Minolta Dynax 7D blev min första digitala systemkamera och David skrev om den den 15 september 2004 . Och jag köpte den vid jul/ nyår 2004/05. Tyvärr gav jag bort den för några år sen, idag skulle jag önska den kvar eftersom det väl bara blev två Konica Minolta digitala systemkameror, 7D och den lite enklare och billigare efterföljaren 5D. Sen köpte Sony Konica-Minoltas kameradel och den första Sonyn var Alfa 100 som jag har kvar. När KM 7D kom hösten 2004 var det inte längesen Konica och Minolta gått ihop. Och för mig som hade haft Minolta ett tag kändes det naturligt med 7D:n, jag kunde fortsätta använda dom enda två bra objektiven jag hade, Minolta 50/1,4 och Minolta 85/1,4. Och framförallt det senare använder jag mycket mycket gärna, trots att jag nu måste ha adapter till min A7RII:a. Vilket objektiv jag använt för den här bilden är jag osäker på, metadata säger 70 mm men anger inte vilket objektiv det är. Vad jag vet hade jag inte något 24-70 och mitt Sony/ Zeiss 16-80 skaffade jag först senare. Däremot hade jag nog någon äldre Minoltazoom, typ 28-85.

*

Nej, nu funderar jag inte på något annat än att jag ser fram mot hängmattan och julivärmen, det ser skönt ut (juli 2005)

f

*

***

Inlagt 2017-02-26 22:46 | Läst 5246 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
I mitt fall blev det en Cannon 7D Mark II.
Hade länge en canon rebel XT (350D) som jag köpte på Kanarieöarna runt 2006. Det blev aldrig att jag la ner energi på att försöka fotografera då...viljan har funnits fast anden varit svag och annat lockat.

I höstas var jag på fotomässan och länga har jag avundas alla som kan ta en "bra" bild. Nu har jag bytt upp mig och läst på om crop, bländaröppning och annat nyttigt som jag bör känna till.

Jag kör mc, åker till Norge och havsfiskar så attans om det inte borde finnas tillfällen för mig att också lära mig att fotografera.

Tycker också det är dags för vår, sen sommar....
Svar från Khalad 2017-02-26 23:14
Det låter som du har massor av fototillfällen - mc, Norge, havsfiske. Du får nog användning för nyförvärvet tror jag, lycka till!/ Björn T
PS Tack för trevlig kommentar!
Trevlig läsning eftersom min första också var en D7D. En direkt efterföljare till den analoga 7:an,
som jag också hade.
En utmärkt kamera som jag var mycket nöjd med trots ett par service inskick för "blackframe"
som dom kallade det. När det var dags att byta så hade Sony blandat sig i leken och någon
kamera som passade för mina små krav fanns inte i sortimentet så då blev det övergång till Nikon.
Jag tror att jag köpte den sista D7D i landet , hos Hegethorns.
En 85/1,4 hade en kompis hittat billigt någonstans och jag tjatade mig fördärvad över att få adoptera den, men icke ....

Hängmattebild, ja det längtar man efter men nu har dom ju hotat med kalla arktiska vindar framöver.
Mv/G
Svar från Khalad 2017-02-26 23:15
Tackar Gunte, trevlig läsning! Och fortsätt tjata på kompisen om 85:an, den är värd lite jobb!/ Björn T
Min svoger var stor Minolta -fan, så jeg har set en del af deres modeller. Mit første SLR-kamera var en brugt Topcon RE2. Derefter smalfilmede jeg i mange år, før jeg vendte tilbage til fotograferingen og købte en Canon A1. Den og objektiverne blev byttet med video-udstyr (kamera, mixerpulte m.m.) Da jeg var færdig med filmeriet købte jeg en brugt Nikon F301. Lang pause - til de digitale SLR-kameraer var til at betale. Købte en Nikon D70 så en D300 og senest en D700, som jeg stadig har. Som du ved har jeg på mine gamle dage investeret i en mindre og lettere Sony a6000 og en RX100.
Jeg er vild med det der hængekøjebillede - jeg bliver glad i låget.
Mange venlige hilsener fra Erik.
PS: Nu kan du se, hvor meget du kan forstå af mit danske :- ) :-)
Svar från Khalad 2017-02-27 13:11
Hej Erik, förstår allt tror jag utom låget, vad är det? Jeg blir glad i låget. Det dröjde ett tag innan jag verkligen trodde dom digitala kamerorna skulle kunna vara lika bra som "riktiga" kameror!/ Björn T
Erik Madsen 2017-02-27 13:36
Hej Björn.
Ja det var også tarveligt at bruge en sådan metafor. "Glad i låget" betyder bare, at man bliver lidt mere end bare glad - altså ekstra glad.
Jeg glemte at fortælle, at jeg fik et lille "point and shoot" kamera først for at vænne mig til det digitale inden det blev D70eren.
Mvh. Erik.
Vad mysigt i hängmattan! Jag vill minnas att Minolta för länge sedan var marknadsledare på digitala systemkameror. Men de stora drakarna köper upp varandra och ställer till det. Vet inte om det är för användarnas skull precis.
Svar från Khalad 2017-02-27 13:13
Ja, du , menar analoga antar jag. Det kan jag tänka mig. Och oftast är nog orsaken till uppköpen att verksamheten annars fått lägga ner tror jag. Hälsningar/ Björn t
EGW 2017-02-27 18:48
Ja, det var nog analoga systemkameror jag hade i tankarna.
Nostalgi! De åren körde jag fortfarande analogt. Hade en Nikon F3 och en hel del tillbehör. Dåtidens Nikon digitalare tyckte jag hade usel sökare. Jag väntade ut bättre.

Så kom Pentax K10D 2007. Som tidigare Pentaxian återvände jag till märket. 10 MB, antiskak i huset, helt OK sökare. Fisheyezoomen 10-17 inköptes samtidigt för att plåta regnbågar och andra atmosfäriska fenomen. Använde gamla M42-linser med adapter ibland.
Svar från Khalad 2017-02-27 13:14
Visst, lite nostalgi ibland behövs. F3:an var väl en riktigt avancerad kamera, något sådant har jag aldrig haft (råd till) då det begav sig. Tack Måns/ Björn T
Måns H 2017-02-27 18:19
Visst kunde Nikons grejor vara dyra nya. En shiftlins på 60-talet kostade typ ny Volvo. Men jag köpte bara bättre begagnat, överkomligt kring år 2000. Och det är enkelt att plåta med en F3!
Svar från Khalad 2017-02-27 22:37
Hoppa jag inte lät avundsjuk eller missunnsam, jag tänkte mest på gymnasietiden när jag gick och drömde om att en gång kunna köpa riktiga "proffskameror" . Det kan jag idag :-) / Björn T
Måns H 2017-02-27 22:46
Nej, du lät ingetdera. Men jag minns då jag tittade i en japansk kollegas Nikon F med shiftlins 1965. Jag vart så himla imponerad att jag skaffade Nikon shiftlins och så en F3 35 år senare då jag hade råd.
Min första digitala systemkamera var en Nikon D200, den gick sedan i arv till min äldsta son när jag bytte till den Nikon D700 som jag fortfarande har kvar. Att ständigt byta kameror är överreklamerat, det är inte antalet pixlar som gör det, det är den som trycker på knappen.
Se bara på bilden ovan, kvalitén är utmärkt trots bara 6MP, visst är det bra med många pixlar men inte blir bilderna bättre.
Svar från Khalad 2017-02-27 22:30
Roligt att höra att det är fler som låter kameror "gå i arv"! Både min A700 och A580 finns numera hos sonen. Tack för trevlig kommentar!/ Björn T
Jag väntade länge på att Pentax skulle komma ut med en kamera som kändes köpvärd. Jag hade/har en del gluggar med k-fattning så jag ville inte byta system. 2006 kom så Pentax K100D som fick fina recentioner. 6 Mp och antiskak i huset. Eftersom jag har lite dålig finmotorik så var bildstabiliseringen en av de viktigaste argumenten. Den kameran gav väldigt fina bilder, men gick tyvärr i backen och så var uppgraderingskarusellen igång, K20D,K5 och sedan förra hösten K3, som jag är väldigt nöjd med. (även om det kliar plågsamt i köptarmen ibland!;) Det är konstigt det där med prylar... Jag försöker intala mig att det är bilden som är det viktiga. K3:an var dock 1000kronor billigare än min första kamera 10 år senare...! :) Härlig sommarbild! Nu längtar vi dit, eller hur? :) /Tommy.
Svar från Khalad 2017-02-27 22:33
Hej Tommy, Pentax är ju också ett intressant och har fått goda recensioner. Samtidigt är nästan det viktigaste att trivas med kameran. Och så klart längtar jag efter sommaren!/ Björn T