Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

DET FINNS NACKDELAR MED SPEGELFRITT

***

För några månader sen skaffade jag en A7RII. Den är begagnad men var då ca tre veckor gammal och hade gått ca 10 000 exponeringar. Ganska snart märkte jag att sensorn inte var riktigt ren så jag lämnade den till Sony service i Linköping och fick den rengjord. Så körde jag ett tag igen, tre veckor kanske, men fick problem igen. Jag ska lägga till att när jag testar sensorns renhet är jag synnerligen kritisk. Jag provexponerar med lite bländare mot himlen men när jag sen kollar nöjer jag mig inte bara med att titta på resultatet i normalläge (utan nämnvärd bildbehandling) utan oftast kör jag den via LR i Silver Efex Pro och väljer den basinställning som tar fram minsta lilla fel - Full contrast and structure. Därefter förstärker jag kontrasten ytterligare i LR. Resultatet är oftast inte så kul - har ni inte testat på det sättet tycker jag ni ska prova.

*

Nåväl, jag fick alltså snabbt problem med sensorrenhet igen, dessutom fann jag vid bildjämförelse att trots noggrann rengöring hos Sony representanten - jag känner han som gör jobbet och han slarvar inte - var en del av fläckarna domsamma som före senaste rengöringen. Vid förnyad kontakt erbjöd dom sig generöst att byta sensor på garantin. Det är en rätt omfattande åtgärd eftersom det inte bara är sensorn utan hela slutarsystemet med sensor som byts för att alla precisionsmått inte ska ändras. Och tillbaka fick jag en sensor som verkligen var ren, oavsett hur jag testade. Nu har det gått en månad till ungefär och när jag jobbade med dimbilderna från i går morse i just Silver Efex var det lätt att se att jag har problem igen. Det som irriterar är att det, precis som tidigare, inte är små lätta dammpartiklar som går att skaka eller blåsa bort utan det verkar vara droppar av något slag.

*

Jag byter objektiv ofta, ibland flera gånger om dagen och jag undviker då såklart miljöer som är dammiga eller fuktiga men jag gör inga speciella anstalter. Jag byter objektiv så snabbt jag kan, försöker hålla öppningen neråt och gör det hemma, i bilen eller ute om det inte regnar/duggar eller blåser eller är pollentider. Hur det ser ut? Så här

*

I stort sett obehandlad "normalbild"

*

Samma bild behandlad i Silver Efex Pro - Full contrast and structure

Notera inte bara den lilla pricken, där finns tre rejäla, cirkelrunda droppar uppe till vänster, en svag sådan nästan rakt ovanför stolpen samt två uppe till höger, svagare än dom till vänster. Dessutom finns flera små svarta prickar däruppe till höger. När man här ser var de stora problemen är belägna kan man lätt hitta en stor droppcirkel också på första obehandlade bilden uppe till vänster, dock med mkt mindre kontrast

*

Jag har haft en A7S ett par år och ännu inte fått den såld men den har jag använt som lågljuskamera och har aldrig testat den på det här viset. Det är ändå min känsla att dom spegelfria kamerorna rimligtvis är avsevärt mycket känsligare för smuts än dom med spegel som skyddar. Att spegeln samlar motsvarande smuts/droppar är ju inte alls lika känsligt för bildresultatet. Eftersom detta rimligtvis drabbar alla spegellösa kameror med utbytbart objektiv är jag lite förvånad över att det här problemet inte fått särskilt mycket uppmärksamhet.

***

Inlagt 2016-11-17 22:49 | Läst 2547 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Inget kul alls, så där såg det ut på min gamla Nikon D70, skitjobbigt, annars tycker jag generellt att snacket om sensorrengöring har lugnat ner sig, jag har aldrig behövt göra rent sensorn på nån av mina Olympus - kameror, men fullformat är säkert känsligare. Har tyvärr ingen lösning mer än att ha ett hus till varje objektiv, hehe. Må gott, LO
Svar från Khalad   2016-11-17 23:01
Det har jag inte tänkt på, ett par tre till A7RII är problemet löst :-) / Björn T
Det är lätt att ta bort i efterbehandlingen och fullt naturligt.
Svar från Khalad   2016-11-17 23:04
Det tycker jag inte alls - när jag upptäckte problemet igen igår var det inte vid någon check utan vid normal bildbehandling av gårdagens dimbilder och jag fick lägga ner ett avsevärt jobb för att kunna använda några av bilderna som jag ville, men visst går det. Dom uppträder inte bara på en nästan jämnvit ljus himmel/ Björn T
Dubbelolle   2016-11-17 23:19
Inte alltid så lätt att ta bort om det sitter på ett känsligt ställe, du får köra på större bländare, då syns det mindre, håller med, det är jävligt irriterande, LO
Det kan vara oljefläckar vilket Nikon haft problem med. Fast det kan lika gärna vara vattenfläckar.
De bildas gärna på sensorn när det är kallt och kameran kyls ner ordentligt.
Jag vet inte om du känner till fenomet kondenskärnor?
Processen är ungeför den här. Du går ut med den kamera som håller rumstemperatur och är acklimatiserad till 21 grader och men inomhusluftens relativa luftfuktighet.
Är man då ute länge och kamerans inre börjar bli ordentligt kall kommer man passera daggpunkten.
Den övermättade luftfuktigheten avsätter sig då gärna på de kalla ytorna. Då gärna runt små dammkorn. Råkar nu dessa sitta på glasskivan framför sensoryten så får man en fläck.
Det har hänt mig själv flera gånger. Tricket är att ta av objektivet ett par sekunder direkt kam kommer ut. Du försvinner snabbt den högre luftfuktigheten från inomhus luften ut till den torra vinterluften.
När man drabbas är det lätt åtgärdat med en svabb och lite Eclipse.
Det där har jag på en av mina Olympuskameror också. Särskilt det du beskriver som droppar. Synnerligen irriterande och inte har jag vågat ge mig på att försöka göra ren sensorn heller. Ska man ge sig på det med tanke på bildstabiliseringen? Tips på bra grejer för ändamålet?
Mvh Terje
Oj! Förstår dig.
Mats kondenskärneteori låter teoretiskt riktig ur fysiksynpunkt.
Själv är jag också irriterad över runda fläckar på bilder med flygande fågel, då det blir mycket himmel.
Med min 1200D var jag nödd att blåsa ren sensorn minst en gång per månad, men efter att den varit på service av andra skäl, har problemet minskat radikalt.
Min 7DII har inte behövt rengöras alls.
Jag byter inte objektiv ute så mycket längre, tar hellre med 2 kameror.
Eftersom jag kör med film, så drar jag fram en ny "sensor" för varje tagning... ;-)
Usch vad trist! Sensordamm är ett gissel och det ser onekligen inte bra ut. Jag har också en spegelfri Olympus och har inte fått dammproblem med den, men rengör sensorn på fullformataren från Canon en gång per år ungefär. Att det ska se ut som här efter bara någon månad verkar inte alls kul
Hälsningar, Bjarne
Flash Gordon   2016-11-18 19:37
Detta är inte damm. Detta är fläckar. Det är nog inte heller kondensfläckar. Där brukar man se också dammkornet som startade processen i mitten med en fläck runt.
Jag missstänker detta är olja.
Nikon hade några modeller där de hade problem med detta. De hade smörjt för rikligt och det stängte.
MInns inte om det var slutaren eller spegelmekanismen som var problemet. DE hade i alla fall stora ploblem med missnöjda fotografer.
CAnon och andra har också haft problem med den haft för mycket silikonolja när lagt ihop sensor glas framför och ramen runt med sin tätningspackning. Då dras det överskottet ut på galset framför sensorn om man forsker få bort dam med en pensel som Arctic Butterfly.Fast då får man ränder istället.

Sedan tycker jag nog du är lite för känslig Björn. Jag gör ren mina kameror själv. Börjar jag se fläckar vid bländare 10-14 då är det dags att åtgärda. Också efter en noggrann våtsvabbning med Eclipse så finns det små fläcakr kvar vid bländare 22 om man fotar mot en blå himmel.
Gör man sedan som du och gör den svartvit och ökar konttrasten så hittar man ändå mer.
Nu finns det faktiskt en funktion för detta i LR. Om man är i Develop och klickar på Healing/kloning verktyget så får man under bilden en ruta där det står visualize. Klickar man i den ser man alla fläckar minst lika tydligt i en bild som ser ut som ett svartvittt negativ och dammet blir till vita prickar. Bara ett litet tips.
ztenlund   2016-11-18 21:33
Det är f/13 enligt EXIF. På f/22 lär det inte se lustigare ut. ;)

Att svabba rent är inte alltid helt lätt. Jag har ibland gjort av med betydligt mer än en svabb innan jag blivit nöjd... Å andra sidan kan man göra med hyfsat många innan man kommer upp i vad det kostar att lämna in kameran för att få det gjort.
Flash Gordon   2016-11-18 22:36
Vad jag skrev var:

Också efter en noggrann våtsvabbning med Eclipse så finns det små fläckar kvar vid bländare 22 om man fotar mot en blå himmel.

Helt ren utan en enda fläck har jag nog inte lyckats med någon gång. Då har jag ändå hållit på att göra ren sensorn på mina kameror i 15 år.
Det var ett långt tag det inte fanns några dammskakare Då kunde man få göra ren sensorn varje dag om man fotat mycket i dammiga miljöer. DEtta har blivit otroligt mycket bättre med tiden tack vare dammskak.
De senaste åren är det mycket sällan jag behöver våtsvabba. För det mesta räcker det att använda en Actiic Brush.
Fast det Björn har här är inte damm. Det är fläckar från någon . Damm ser inte ut så här.
Så förmodligen bör han låta Sony titta på det igen. Det skvätter nog olja från slutaren.

Detta är inte ett problem som har med dSLR eller spegellöst att göra.
Jag hade min X-PRO1 i 3 år. Jag behöve aldrig våtsvabba den sensorn. Några gånger upptäckte jag dammfläckar och då tog jag fram min statiska Arctic Brush och så var det fixat.
Jobbigt! Känner igen tyvärr.

Fick pollenkorn e d som satt väldigt väldigt väldigt hårt fast på sensorn.

Jag testade ett otal metoder som inte funkade bättre än en hyfsad blåsbälg.

Skaffade till slut Pentax Imagesensor Cleaning Kit O-ICK1 som enligt uppgift också används av Leica. Man trycker den lagom klibbiga polyuretankudden mot sensorn, sen mot ett specialpapper som tar emot joxet. Den funkade utmärkt men jag lät nåt särskilt segklibbigt korn sitta kvar tills nästa gång.

Hittade säljare i London som kostade hälften och levererade på tre dar.

Sen tror jag inte att ett hus per objektiv löser problemet. Möjligen om allt är vädertätat och objektivet inte ändrar storlek vid fokusering eller ev zoom. Om det ändrar storlek blir det ju som en pump.
Tack för intresset, det ser faktiskt för djävligt ut , tog en bild på himmelen idag med bl 22 och gjorde samma övning, det ser ännu värre ut. Eftersom det var mulnigt skyms vissa fläckar av molnvariatonerna men i morgonen ska dt vara klart, jag återkommer. Sony var själva inne på olja ett tag.
Jag gissaratt även om fläckarna inte syns efter normal behandling tar don säkert ner kontrast och dynamiskt omfång och sänker skärpan ena aning. Inte acceptabelt
Under tiden vore jag tacksam om jag kunde få tips var jag köper bästa rengöringskit och hur jag låser antiskakrörelser när jag rengör sensorn/ Björn T
Flash Gordon   2016-11-18 23:38
Problem med fläckar som inte syns drekt tydligt vid normal betraktning kan senare dyka upp i utskriften. Det är ju synd att behöva slänga och printa om en stor utksrift av den orsaken.
Så jag brukar använda den där visualize funktionen i LR inann jag skickar något till printern.

Jag har använt Eclipse under alla år. Den tar alla typer av fläckar och ger inte ränder. Den är inte heller särkilt dyr. Eftersom man bara använder någon droppe per gång räcker den i många herrans år. Egentligen är det ytterst ren metanol. Prova inte med det man kan köpa på Apoteket. Den är inte ren nog och ger ränder. Jag har provat.

Svabbar måste vara av bra kvalitet så de inte släpper något ludd. Storleken på en svabb skall vara rätt för sensorn.
Sist köpte jag svabbar från Visible Dust. Ett företag som oftast har mycket bra produkter men prissätter ungefär som Leica.

Scandinavian photo har Eclipse för 129 kr. De har också ett antal varianter på svabbar i olika prisklasser. Du kan säkert köra med de från VSGO som kostar 230-300 kr beroende på om det är APS-C eller till småbild.

Innehållskategorier