Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

DET MAGISKA TRÄDET I KORSHEDEN

***

Som ni säkert kommer ihåg har jag redan tidigare berättat om björken nere vid Bartjärn. Den som har grov, uppsprucken bark och som savar hela sommaren. Igår var jag där och tog typ 600 bilder på insekterna. Det är inte bara bålgetingar, där finns vanliga spyflugor i mängd men också fjärilar, särskilt amiraler. Dom ser också till att få sig ett skrovmål. Alla bilderna är tagan med Sony-telet 100-400 med converter 1,4. Det är, åtminstone för mig, omöjligt att sätta skärpan individuellt på utvald insekt, men det blir tillräckligt skarpt ändå för att följa vad som händer. Jag kommenterar inte varje bild.

*

Tre amiraler på trädet och en på väg, plus en geting på väg

*

Osäker på den flygande fjärilen här, kanske är det inte en amiral

*

Aktivitet pågår kontinuerligt

*

*

*

Fyra bålgetingar och ett gäng spyflugor låter sig väl smaka

*

Då och då skräms spyflugorna upp i flock

*

Bålgetingar som ter intensivt och en spyfluga som går in för landning

*

Ständig luftakrobatik

*

Omisskännelig amiral

*

Kommer man nära är det intressant att kunna se de segmenterade antennerna, den blårutiga framkanten på vingens undersida och lite annat smått och gott

*

Hur är det med grannsämjan egentligen?

*

Så kommer några bilder på flygande bålgetingar, tillräckligt skarpa för att kunna croppa bilderna

*

*

*f

Här är det två i luften samtidigt

*

Tillräckligt skarp för att croppa ytterligare

*

*

*

***

Inlagt 2019-08-28 11:31 | Läst 5207 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej Björn.
Det blev mange flotte billeder. Det var godt at du anvendte zoomlinsen, så du kunne holde behørig afstand til Gedehamsene (bålgetingarne).
Med mange venlige hlsener fra Erik.
Svar från Khalad 2019-08-28 19:29
Tack Erik, visst är det skönt att kunna hålla lite distans, även om bålgetingar är mindre aggressiva än vanliga getingar, många hälsningar/ Björn T
Hej,
En fin naturupplevelse i den lilla skalan.
Ha det väl
bob
Svar från Khalad 2019-08-28 19:30
Det var det, tack Bob!/ Björn T
Vad trevligt! Klart att det blir många bilder på sånt här! Såg en Amiral på en ö (Tärnskär) i ytterskärgården igår, det är inte ovanligt men samtidigt såg jag kanske flera hundra Tistelfjärilar där, eller kanske mer än tusen.. det är inte 'normalt'! Så har det aldrig varit där under de 38 år som jag har besökt ön tidigare..
Hälsn!
syntax 2019-08-28 13:34
Klimatförändringarna för helvete Jan, klimatförändringarna... :-)
Svar från Khalad 2019-08-28 20:58
Tack Jan, så många amiraler har jag nog inte sett samtidigt, även om en och annan är just tistelfjäril Kommer för övrigt ihåg att jag såg en tidningsnotis någon gång tidigare under sommaren där man konstaterade att det fanns ovanligt mkt tistelfjärilar i år. Förstår jag Googles rätt är det väl typiskt för dom att dom varierar i antal väldigt mkt år från år eftersom dom driver/flyger hit med vindar från Afrika, hälsningar/ Björn
ehrsa 2019-08-28 21:21
Hej! Bara en liten rättelse, jag såg bara en Amiralfjäril, men den stora mängden var just Tistelfjärilar, och den arten har man ju sett hur många fina bilder som helst på här på FS! De jag såg ute på Tärnskär igår var alla väldigt fina och fräscha, så dom är nog en generation som är födda här! Jag har aldrig sett så många Tistelfjärilar förut.. oftast fanns dom på 'kärleksört' vad jag kunde se.. Tydligen så krävs det tre generationer Tistelfjäril för att nå oss på våren och försommaren, hörde jag en 'fjärilsexpert' berätta tidigare i somras. Det krävs en generation att nå Medelhavsländerna från Afrika, nästa generation når kanske Tyskland, och den tredje generationen är den som sedan kommer upp till oss, så nånstans på väg upp hit så var det antagligen väldigt bra förhållanden för dom! Sedan föds det en generation Tistelfjärilar även här under sommaren, och det var nog dom som jag såg igår och som var så fräscha! Sedan gör tydligen dessa Tistelfjärilar flyttningsrörelser söderut när det börjar bli höst, men nästan alla (eller alla?) dör på sin resa söderut.. enligt den här Fjärilsexperten! Man har t.o.m. sett dom rörelserna söderut på radar.. Den mängden Titstelfjärilar jag såg igår kanske var en 'flyttrörelse' söderut.. samma som jag också såg en massa 'sångare' i varenda buske på ön, dom är också på väg söderut utefter kusten.. det var mestadels Lövsångare, dom ska inte finnas där ute i en buske, men är det flyttning på gång så följer dom yttersta kustlinjen och 'fastnar' i buskar och låg vegetation på dagarna, men flyttar på nätterna..
Hälsn!
Svar från Khalad 2019-08-28 23:19
Hej igen Jan, det var jag som uttryckte mig otydligt, i min första mening syftar jag på vad jag såg vid Bartjärn, där tror jag dom flesta var amiraler men säkert en och annan nässelfjäril eller tistelfjäril också. Nästa mening med tidningsnotisen är ju maa att du såg så många tistelfjärilar. Har också läst detta att det tar dem tre generationer för att komma hit , häftigt, tala om drivkraft! :-)
Många fina bilder på bålgetingar, flugor mm
Svar från Khalad 2019-08-28 23:21
Tack för det Peter!