Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

DET MÄRKVÄRDIGA LIVET

***
Ja, jag tänker nu inte i första hand på livet i Elsa Anderssons konditori där i Norberg, det flyter på precis som vanligt, blåbärspajen är superb. Mera på hur det är ute universum. Vi letar och letar, vi lyssnar och tittar, men än har vi inte hittat något tecken eller så, även om en och annan tror sig ha sett UFOs eller små gröna. Och det trots att det tycks finnas gott om möjligheter. Jag läste häromdagen att astronomerna räknar med att det finns ca 2000 miljarder galaxer därute och varje galax innehåller sådär 100 miljarder stjärnor - vår egen galax, Vintergatan, beräknas ha mellan 200 och 400 miljarder stjärnor........Men alltså, 2000 miljarder galaxer med vardera 100 miljarder stjärnor, det blir 2*1023  stjärnor vilket nog är mer än vi förstår.  I alla fall mer än jag har någon riktig känsla för. Och många av dom, om än inte alla, har nog planeter som cirklar runt sina solar. Så även om bara en promille av solarna har planeter och bara en på millionen av planetsystemen har liv skulle det finnas 2*1014 , alltså 100 milliarder, planetsystem med liv.

*

Men som sagt, vi har inte hittat något än. Och det är ju det där med avstånden, dom är också lite svåra att greppa. Vår närmsta stjärna är Alpha i Centauri, drygt 4 ljusår bort. 4 ljusår, det kan väl inte vara så mycket? Vår egen Vintergata har en diameter på 120 000 ljusår, det är nått det. Men man får komma ihåg att jorden ligger bara 8 ljusminuter från solen. Det betyder att vår närmaste stjärna ligger ungefär 276 000 gånger längre bort än solen. Nog med siffror, än har vi alla fall inte hittat liv nån annanstans. Livet kan också vara ännu ovanligare än vad vi tror? Kanske är vi faktiskt alldeles ensamma vid liv här på jorden, ingen vet riktigt säkert. Det skulle betyda att livet här är unikt, mer unikt än vi nånsin trott. Och så tänkt börjar kännas lite ensamt, eller?

*

I alla fall har jag lätt att förstå att varje antydan till liv på andra himlakroppar blir föremål för funderingar och utforskning, just nu är ju en av Saturnus månar högintressant, där tycks finna gott om vatten. Och vatten är ju förutsättning för liv, sådant som vi känner det. Så nog finns plats för många funderingar alltid. Och det där vi letar efter, liv alltså, vad är det? Jag menar, vad är det egentligen?

*

Tur att vi inte har nå´t prov på det här i morgon. Det går lika bra att bara dricka kaffe på Elsa Anderssons konditori utan funderingar.

*

***

Inlagt 2019-08-20 12:23 | Läst 2453 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Låter som en avkopplande kopp kaffe med doppa därtill är fullt tillräckligt och med trevligt sällskap till än det liv som eventuellt finns där ute i rymden.
Men nog är tanken svindlande på alla dessa avstånd och antalet stjärnor och planeter och även om det skulle finnas liv på någon annan.

Ser gott ut det där!
Svar från Khalad 2019-08-20 20:46
Det var gott, tack Margareta!
Hört talas om Muliversum Björn! :)
Hur som helst, efter att ha titta på din bild ett tag så blev jag mycket fikasugen!
/Bengan
Benganbus 2019-08-20 13:47
Svar från Khalad 2019-08-20 20:49
Jo, läste den artikeln. Vad är det man säger, läst men inte förstått? Jag menar, lätt att förstå vad det står, men knappast innebörden :-)
Allt i universum är obegripligt för oss människor. Siffror som presenteras blir inget annat än just tomma siffror.

Bäst att bara lugnt smaska i sig en kaka med kaffe, och tacka alltings Skapare.
Svar från Khalad 2019-08-20 23:22
Begripligt fastän ändå inte! Och siffrorna, utan att trilskas är dom inte för mig tomma men utanför mina vanliga erfarenheter och därför inte spontant greppbara......Men visst är det gott med en kaka utan att fundera mkt längre, tack Ragnar!/ Björn T
Nu blev det hisnande höga nummer och lite svårt att få rätsida på. Tur att du tar ner oss på jorden igen, och en av dess väsentligheter (fika), med den fina bilden på fikabordet.
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2019-08-20 23:22
Fika är väsentligt, vi är helt överens! Tack Lena!/ Björn T
...och jag som just tittat på filmen Gravity!
Hum; får nog ta en kaka till...
Svar från Khalad 2019-08-20 23:25
Den har jag inte sett, får se så småningom, tack Mats!/ Björn T
Själv är jag mest intresserad av vad som finns utanför universum. Själva universum vet vi ju hur det ser ut nu och med våra mått mätt, men vad finns utanför? Eller är det bara i vår föreställningsvärld som det måste finnas en början och ett slut? Och vad fanns i så fall före vårt universums skapelse?
Svar från Khalad 2019-08-20 23:31
Jag gissar att utanför universum inte är ett fruktbart sätt att förstå verkligheten. Universum är hela den verklighet vi känner till, för mig blir uttrycket utanför universum samma som utanför verkligheten. Och förresten, vad gjorde du själv innan du föddes? Många hälsningar/ Björn T
"Detta fåniga utsändande av radiosignaler ur jätteteleskop! Lika enfaldigt som att luta sig ut mitt i natten från ett snabbt framrusande, dånande snälltåg och ge en kort signal med visselpipa rätt ut i den nattvåta skogen i hopp om att svamparna strax skall svara. Och helst med en vissling.”
— Lars Gustafsson, Det sällsamma djuret från norr.

Ha det gott! /Thomas
Svar från Khalad 2019-08-24 22:14
Ja, så kan man också se på det, men jag tror inte han förstått. Liknelsen i sig är kanske slagfärdig men haltar betänkligt ur nästan alla synpunkter. Och även om chansen att hitta signaler eller att få svar är extremt liten förstår jag att man testar - jag har en känsla av att ett övertygande tecken på att det faktiskt finns intelligent liv på andra ställen än jorden skulle ändra mänsklighetens utveckling, också om vi aldrig kom i direktkontakt. Detsamma!
Man får inte glömma i sammanhanget, att vår livgivande sol som vi kallar den är också en stjärna. Alltså bör väl den ligga närmast.
😁
Svar från Khalad 2019-08-24 22:19
Jo, såklart, hemma i vårt eget kvarter tom. Men den har jag ju använt som jämförelseobjekt.....:-)