Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

DRÖMFÖNSTER

***

Häromsistens när jag var upp till Tuna Hästberg och Laxsjön för att leta efter guckusko gjorde jag mig också tid att titta lite på hyttruinerna och annan bebyggelse i Laxsjön.  Hyttan i Laxsjön var igång till nån gång i mitten av andra halvan av 1800-talet och var inte särskilt stor. Kvar finns bla ett ganska stort tvåvånings bostadshus i slaggsten och jag fick tillfälle att komma in. Huset rymde åtta eller om det var nio små enrumslägenheter, i något fall med separat  kök. Enda uppvärmning var förstås järnspisarna som fanns i varje lägenhet, alla dock olika eftersom hyresgästen själv fick skaffa sin spis. Alldeles säkert bodde en familj i varje liten lägenhet, och trots att det var både kallt och trångbott hade man det säkert bättre än alla som inte var fast anställda på bruket utan körde timmer, kolade  eller körde  järnprodukter på ackord och bodde ute i något torp eller kanske bara en koja.

*

Nu är det inte för att orda om fattigdomen eller misären som rådde överallt förr som jag skriver utan mer därför att jag ganska ofta tänker på hur oerhört snabbt och radikalt vår världsbild ändrats. Idag har vi hela världen inpå oss hela tiden genom TV, datorer och inte minst smartphones. Jag kan på ett par sekunder ta en mobilbild på blommorna  på ängen och delas med familj och kompisar i stort sett var som helst i världen. Och i bästa fall få några likes eller hjärtan till svar inom nästa sekund. 

*

Då, när hyttan var igång för säg bara 150 år sen, levde dom flesta som arbetade här hela sitt liv här. Det fanns inget alternativ till slitet i skogen eller hyttan och alla kom inte  ens till närmaste stad, Borlänge, under hela sitt liv. Men säker har dom stått vid sina fönster och tittat på molnen och ljuset i april och drömt om att en gång komma ut i världen, att få se något annat än skogen och röken från hyttan.

*

***

Inlagt 2017-06-26 11:47 | Läst 2491 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Ja, nog är det helt skilda världar alltid. På gott och på ont.
Svar från Khalad 2017-06-26 16:53
Det nya tycker jag nog är massivt bättre. Visst finns nackdelar som ointressanta tv-program och andra bagateller att haka upp sig på (talar om mig själv) men jämfört med svält, fattigdom, armod och sjukdomar är det nog inget att tala om. Hälsningar/ Björn T
Det är nyttigt att påminna om hur det var, och att landets tillstånd kan förändras relativt snabbt.
Svar från Khalad 2017-06-26 21:51
Visst är det, tack Stefan!/ Björn T
Mycket tänkvärt det du skriver, vi har det otroligt bra idag, hoppas att det kan bestå någorlunda. ha det gott, LO
Svar från Khalad 2017-06-26 21:54
Tack för fin kommentar LO! Så länge vi håller fred tror jag nog det ska gå rimligt bra. Med ofreden kommer också svälten och sjukdomarna!/ Björn T