Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

EFTER VÄRMEN KOM ÅSKAN

***

Fram emot midnatt i går kväll kom åskan, helt naturligt när kallare luftmassor möter dom varma. Inget sånt där hejdundrande åskväder med nerslag i närheten. Däremot var blixtarna rätt frekventa under en halvtimme och lyste upp himlen utan särskilt mycket dån. Jag fick för mig att försöka få några bilder utan förberedelser. Normalt är väl stativ och öppen slutare någon minut då och då. Jag gjorde det extremt enkelt för mig, tog min gamla nattkamera eftersom normaloptiken satt på och satte mig uterummet. Ställde in 2 s och bländare 13. Tänkte att två sek kan jag hålla kameran skapligt still för att fånga ljuset, inte nödvändigtvis blixtarna. Som vanligt hade jag kameran på manuellt läge, ISO valdes automatiskt. Tre av bilderna nedan lyckades jag ta medan det fortfarande blixtrade, dom har därför ganska låga ISO, två är tagna för sent, efter ljuset från blixtarna nästan försvunnit och har jättehöga ISO, gillar ändå färgerna. Och det är helt uppenbart att urladdningarna skedde mellan molnmassorna, inte mellan moln och mark.

*

Fö har vi 14,1 C nu klockan 12, igår vid lunch hade vi 32,4......!

*

ISO 320

*

ISO 51 200

*

ISO 640

*

ISO 800

*

ISO 64 000

*

***

Inlagt 2022-07-22 12:59 | Läst 1051 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Vackert. Att fotografera åskväder är spännande men jag har bara lyckats en gång. Det var runt 23.30 till 00.30 för några år sedan och jag hade stativ hemma och kunde stå på balkongen, åskan var på andra sidan sundet eller i sundet så det var inget regn eller blåst hemma. Då gjorde jag så att jag hade slutaren öppen till det kom några blixtar så jag fick med blixtar på nästan varje bild. Men det var en gång det och bästa förutsättningar för fotografering.

Gillar den näst sista, lite speciellt med horisontella blixtar. Den sista var ganska fräck också, man skulle vilja ta den genom Topaz DeNoise för att se hur den ser ut efter brusrensning.
Svar från Khalad 2022-07-22 23:14
Tack Peter, har sett några fina bilder på det här åskvädret från Ludvika, det fanns moln-till-markblixtar också. Och såklart, bra åskvädersbilder är ju alltid med kameran på stativ och öppen slutare tills blixtar är med. Kan tänka mig att skaffa Topaz DeNoise, har förstått det är ett bra program.
Läckert med blixtarna, tycker det brukar vara tvärblixtar på hög höjd i molnen många gånger jag sett nattåskväder.
Svar från Khalad 2022-07-22 23:15
Tack Stefan, det här var ett lekfullt försök, bra blir det knappast utan stativ :-) Såg på åskbilder från Ludvika att det fanns moln-till-markblixtar också!
Jag kom hem i går eftermiddag/kväll och det var 33 grader, kunde knappt tro att det var sant. Det kom dock ingen åska hos oss men blev rejält svalare under natten. Näst sista och tredje från slutet visar ju att det fungerar att göra som du gjorde och det ger rätt stämning med en del brus.
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2022-07-22 23:19
Hej Lena, varmt som sjutton var det. Vår termometer visade drygt 35 efter att ha varit i skugga hela dagen, vi ligger som du vet lite i en dalgång så det brukar vara lite varmare när det är varmt och kallare när det är kallt än var rapporterna visar. Blixtbilderna här var lite lek, jag var på väg att lägga mig och för lat/trött för att hämta stativet i bilen :-) Tack!
Hej Björn.
Det har jag aldrig provat. Jag måste se om det kan bli ett motiv någon gång.
Vi har bara haft några millimeter regn, men nu lovar de lite mer imorgon. Blixtar och åska tycks inte spela någon roll här - det håller sig nere på södra Jylland.
Näst sist i serien är vad jag förknippar med åskväder.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Khalad 2022-07-22 23:21
Hej Erik, idealet är ju när man har utsikt och åskvädret på lite håll samtidigt som både kamera och stativ är med. .Det har aldrig stämt för mig heller.Detta var lite lek vid läggdags :-) Tack!