Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

Efterlysning - Zeiss Ikonta och Robot IIa !

Jag har fotograferat sedan början på 50-talet och skulle gärna vilja få tag på de första kamerorna jag hade. Den första av de jag har kvar är en Yashica-Mat, en japansk Rolleiflex-kopia från 1956 eller 1957. Därefter har jag sparat alla mina gamla kameror. Men de två första bytte jag in för att ha råd att skaffa nästa (allra första kameran var en lådkamera för 6x9 cm som jag lånade av min pappa, inköpt någon gång 1934-36. Det vet jag inte ens vad det var för fabrikat, dessutom var det inte min, så den utelämnar jag). 

Min första egna kamera, köpt efter att ha sommarjobbat ngn vecka när jag var ca 12 (1952) var en Zeiss Ikonta, bälgkamera för 12 st 6x6-bilder på 120 film. Minns jag rätt kostade den c:a 125 kr då, inte helt billigt 1952, men så hade den både olika bländare och olika slutartider liksom avståndsinställning! Inget av det fanns förstås på pappas lådkamera. Den vore roligt att ha!!!

Efter, tror jag 2 år, dvs 1954, bytte jag den mot min första småbildskamera, en Robot IIa. Robot var känt för hög kvalitet, inte minst mekaniskt, men lite udda kameror. Denna tog 54 st 24x24-bilder på vanlig 135 småbilds-film och kameran hade egna kassetter som man fick föra över filmen till innan den kunde användas. En annan unik egenskap var att den hade en kraftig mekanisk fjäder som efter uppdragning kunde mata fram 10-15 bilder automatiskt efter varje exponering. Kameran var dessutom väldigt liten, fullt i paritet med många av dagens kompakter. Objektiven var utbytbara, min var försedd med ett Schneider Xenar-objektiv 37,5/ 2,8 närmast att jämföra med dagens pannkaksobjektiv. Den vore väldigt rolig att få tag på! Denna köpte jag begagnad för 250 kr, tror att nypriset var ca 400. Efter ytterligare några år, 1956 eller 1957, byttes denna in för anförskaffandet av Yashica-Mat´en.

Inlagt 2013-08-22 14:40 | Läst 2948 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Yashica-Mat är en fin kamera och den finns det ganska gott om begagnat. Själv hade jag en Minolta Autocord också
en Rolleiflexkopia av mycket hög kvalitet, tyvärr sålde jag den eller bytte in. Senare hade jag en äkta Rolleiflex med Schneider Zenotar 80/2,8 - det var samma optik som Zeiss Planar men tillverkad av Schneider. Tyvärr har inte heller den kvar. Tyvärr hade man ju inte så gott om pengar när man var ung utan man fick byta indet man hade när man blev sugen på nåt nytt. Roboten är nog lite knepig att få tag i men det går nog om du söker runt på nätet. Ha det bra,LO
Svar från Khalad   2013-08-22 21:37
Hej Lars-Olov, tack för svar. Jovisst, Yashica-Maten är trevlig, fungerar alldeles utmärkt fortfarande (gjorde det i varje fall sist jag använde den), även om det var längesedan jag använde den nu. Roboten vore skoj att få tag i, den var väldigt speciell. Det fanns en ute på blocket för ngt år sen, men jag var för sent ute så den gick till ngn annan. Zeissen tror jag var rel vanlig däremot. Hälsningar/ Björn T
Vilket dåligt minne jag har! Jag googade just lite och det var inte alls en Zeiss Ikonta jag hade, det var en Zeiss Ikon Netta, sannolikt en 518/16.
Du kan nog hitta en fungerande Robot på ebay i Tyskland, ebay.de. Om du använder dina gamla kameror från före 1960 är du väldigt välkommen till Retrokamerapoolen.
http://www.fotosidan.se/groups/retrokamera/about.htm

Innehållskategorier