Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

EKBACKEN S:TA MARIA

***

Visst finns det höstfärger därute men ovanligt lite tycker jag nog. Kanske är det frostnätterna som fattas. Varken här i Finspång eller i Korsheden har det varit en enda frostnatt än. Dom brukar annars komma i mitten /slutet av september.. Ekbacken har ni sett förut men ljuset och naturen skiftar ständigt. Det här är i förmiddags, solen var just på väg att bryta igenom de ganska tunna molnen.

*

Som vanligt på måndagskvällarna har jag njutit av Vetenskapens Värld. Nya utgrävningar i Pompeji (del 2) var dagens tema. Helt fascinerande att se hur man tar fram allt från politiska slagord på väggarna till vackert målade fresker inne i husen. Staden bedöms ha haft ca 40 000 invånarna när Vesuvius fick sitt utbrott 24 oktober år 79.

*

Ekbacken ute vid S:ta Maria i förmiddags

*

***

Inlagt 2020-10-05 22:49 | Läst 3116 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Fin bild o snygg redigering. Ser inte så mycket höstfärger här nere än, ska se om jag kan komma ut och leta lite
Svar från Khalad 2020-10-06 09:15
Tack för det Peter!
Att fota skogsbilder är inte lätt, det gäller att hitta exakt rätt komposition. Det blir ofta utslätat och intetsägande annars. Men inte här, för tycker jag du lyckats bra! (Men det är inte lika skarpt som dina bilder brukar vara?)
Svar från Khalad 2020-10-06 09:19
Du är skarpögd du :-) Här provade jag en Efex-inställning jag inte provat förut, en färdig profil som hette soft landscape, tyckte den passade bra för motivet, lite softning gör det typiskt höstdisigt=aningen oskarpt. Och tack för fin kommentar! Hälsningar/ Björn
Vackert! Håller med angående höstfärgerna i år.. i alla fall än så länge! Men jag cyklade runt Djurgården igår i det fantastiska vädret och då såg jag ändå en del vackra höstfärger, men det kändes som det endast var så på Lönnarna och inte på andra lövträd.. Till skillnad mot Ragnar så upplever jag bilden som väldigt skarp på min Imac Retinaskärm, utom på lövträden längst bort i bild där finns en oskärpa, men så är det väl tänkt.. Skärpa på det närmaste, men inte en 'hyperfokalbild' tänker jag!
Hälsn!
Svar från Khalad 2020-10-06 16:17
Nej, inte hyperfokal, med 135-an som det är här går det nästan inte, i alla fall inte utan stativ. Den är skarp "i botten" men som jag skrev i svaret till Ragnar lätt softad efteråt, gissar att det är därför Ragnar känner den som inte fullt skarp. Har sett just det du säger, lönnarna har åtminstone fläckvis färg men asp och björk ligger efter. Vi får se hur det utvecklar sig, tack Jan
Hej En mycket fin målerisk bild.
Ekarna i förgrunden ger ett fint ljup i bilden. Jag föredrar nog höstbilder som inte är allt för "färgglada" som den här. Snyggt.
/ Bengt H.
Svar från Khalad 2020-10-06 16:18
Tack för det Bengt, hösten kan ha många färgskalor!
Mustiga färger ger antydan till höst och den mjuka softningen passar bra.
Anar dessutom en hemlig liten stig bortom ekarna..
Mvh/Gunte..
Svar från Khalad 2020-10-06 19:01
Hej Gunte, tack för fin kommentar! Sommarhalvåret har man här tre hästar. Det är en stor ekbacke dom har till sitt förfogande, säkert minst fem hektar. Men dom envisas med att gå i samma spår för det mesta......:-)
En finstämd bild där det softade intryck ger ett vackert måleriskt intryck. En lugn och rofylld bild som låter ögat vila.
Även här inte långt ifrån Skånes nejder lyser höstlövens fyrverkeri med sin frånvaro.

Mvh Jörgen
Svar från Khalad 2020-10-06 19:03
Hej Jörgen, kul att du kan uppskatta bilden, tack!