Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

FJÄRILARNA - JULI

***

Trots det rätt kyliga vädret finns det fortfarande fjärilar, åtminstone när det inte regnar. Särskilt små och ganska obetydliga fjärilar, obetydliga så länge man inte kollat lite närmare vill säga. Varenda fjäril är ett litet underverk. Inte bara dom vackra vingarna med sina färgteckningar, titta på antennerna tex. Antennerna är väl luktorganen, känsligare än det mesta, det sägs att en fjäril kan känna doften av en annan fjäril flera hundra meter bort......Jag kan inte särskilt mycket om fjärilar men är fascinerad av hur bra långtelet funkar som makro. 400 mm med en närgräns på 1 meter och så kroppar jag, det brukar funka bra. Vissa fjärilar har jag flera bilder av. Några bilder har ni  sett men dom allra flesta inte.

*

*

*

*

*

*

*

Den här verkar hitta käket i det avklippta grässtrået, jag ser ju att många av de små fjärilarna ofta sitter i gräset

*

*

Kolla dom vackert gula ändarna på antennerna!

*

En del ser ut att ha varit med om en del.....

*

*

Medan andra ser väldigt fräscha ut

*

*

En riktigt långhårig rackare....

*

..... som syns ännu bättre på den här bilden

*

*

Den här gav sig god tid så det blev många bilder på den.....

*

*

*

*

Antennerna är oftast bandade och har en liten förgrovning ute i ändarna, också denna med gul spets. Funderar också på den "bärande" strukturen i vingarna, ungefär som spanten i ett segel men förenta på ett vackrare och säkert oerhört mkt effektivare sätt

*

Samma fjäril uppifrån med vingarna ihopfällda!

*

***

Inlagt 2020-07-28 23:04 | Läst 629 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
En Mycket vacker serie på dessa små underverk! Du har fångat dem riktigt snyggt!
Gillar verkligen detaljerna i bilderna :)
Svar från Khalad 2020-07-29 10:37
Tack för det Joakim, det är kul att telet fungerar så bra som ett slags makro, man skrämmer inte iväg dom så lätt :-)
Naturen är fantastisk! Fint att få se de här bilderna.

Fototekniken låter enkel, 400 mm tele, knäppa, croppa men jag tycker närmast obegriplig. Det blir ju skarpt! Lagom skärpedjup! Bra exponering! Har du en bra bild per 100 försök eller behövs fler eller färre?
Svar från Khalad 2020-07-29 10:42
Hej Måns, telet funkar alldeles utmärkt tillsammans med kamerans många pixlar som gör att jagkan croppa utan nämnvärd kvalitetsförlust. Jag kan nog använda varannan eller kanske var tredje bild.
Ps har sett dina mail men när jag försöker svara känner servern inte igen adressen.
Måns H 2020-07-29 12:48
Betr Mail: Jag skickade bilder från St Maria i Risinge från min nya Iphone. Det meddelande gick tydligen inte att svara på. Min gamla vanliga e-postadress hagberg2000 (at) hotmail (punkt) com fungerar.
En fin serie bilder och visst är fjärilar fantastiska. Ska försöka hitta några bra fjärilmarker i närheten, det finns ju så många spännande arter. Nordens fjärilar är en riktigt bra bok för identifiering, men också till platser och andra tips
Svar från Khalad 2020-07-29 10:44
Tack Peter, jag har ingen litteratur om fjärilar, den kommer jag nog skaffa! Hälsningar/ Björn
Fjärilar har väldigt mycket fina detaljer och ibland rejält med "päls" som du visar här. Även undersidan av vingarna är ju fina fast färgprakten är på andra sidan. Jag tycker också ett tele fungerar bättre eller möjligen skulle man ha typ 180 mm makro (som jag testat en gång men inte äger). Många fjärilar är ju för stora för ett vanligt makro och skärpedjupet blir för kort hur man än gör.
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2020-07-29 10:50
Hej Lena, tack för intressant kommentar. Kag har ett 90 mm makro men tycker det inte funkar så bra för fjärilar, jag skrämmer iväg dom när jag kommer nära. Med telet funkar det att plåta på två meters håll tack vare många pixlar och hög kvalitet på telet, jag kan croppa rejält utan nämnvärd kvalitetsförsämring, åtminstone om ljuset är bra. Kan tänka mig att just ett 189 mm makro också funkar bra.
Blir fin med telet till närbilder..skrämmer inte fäna så dom hinner sätta sig i en bra position för avbildning. Har haft ett par långa marcro 180 och 150 men tycker det är onödigt att släpa runt på när det duger bra med tele av något slag.
Visst blir bakgrunden lite bättre med riktiga macron men man får vara observant.Bild 2 och 16 hamnade i min topp 2..resten på delad 3:dje ;)
Mvh/Gunte..
Svar från Khalad 2020-08-01 21:52
Tack Gunte, sen jag skaffat det här talet har makrot knappt varit framme. Och den stora fördelen är ju att jag inte behöver gå så nära.