Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

FJÄRILARNA OCH SÄLGEN

***

Med värmen har också fjärilarna kommit. Redan för några dagar sen noterade jag det men första gångerna hade jag 99:an med 135:an, då kommer jag inte så nära. Idag gick jag med 100-400 båda gångerna. Dom här bilderna är från förmiddagen, då var aktiviteten påtaglig, på eftermiddagen såg jag inte en fjäril. Utefter den vägen finns en sälg och just  där förstås, inget att undra över.

*

Påfågelsöga

*

Påfågelsöga igen, nu med skärpan på fjärilen

*

Nässelfjäril

*

Nässelfjäril

*

Citronfjärilar såg jag många, men dom verkade aldrig sätta sig, jag kunde följa dom säkert femtio meter utan att jag såg att dom satte sig. En och annan satte sig i sälgen här men var svåra att se, dom satt alltid med vingarna ihopfällda och ser man dom inte från sidan då är dom svårupptäckta. Mycket andra insekter fanns det förstås, att stå under var som i en surrande kupa, något kom med mest på flax

*

En del var humlor, annat verkade mindre

*

En citronfjärilsbild blev det ändå

*

***

Inlagt 2021-04-18 22:10 | Läst 1469 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Oj, riktigt bra bilder och skarpt dessutom! Jag har inte sett någon Påfågelöga än, däremot har jag sett de andra arterna här..
Hälsn!
Svar från Khalad 2021-04-19 14:29
Tack Jan! Jag har ju konstaterat förut att långtelet 100-400 är perfekt för närbilder på insekter och sånt. Här hade jag convertern på, därmed blir närgränsen nånstans 1,5 m i stället för 1 men skalan alltså ungefär densamma!
Fint detta Björn..Har precis bytt ut ett solur i trädgården mot en sälg (var alldeles för bökigt att ställa om till sommartid ) som står på lagom teleavstånd, så nu har insekterna lite nytt att utforska..
HaD/Gunte..
Svar från Khalad 2021-04-19 14:30
Tack Gunte, lite konventionellt men helt ok. Ibland fyller ju skärpan en funktion. Låter smart med sälgen :-)
En fin serie bilder. Har också observerat detta med citronfjäriln att den bara flaxar omkring som den tar några dagars överflygningar innan den sätter sig. Har haft någon/några på kolonin och för någon dag sedan satte den sig för första gången en kort stund. Det är ifs bra om man vill få dem i luften för de stannar sällan mer än några sekunder
Svar från Khalad 2021-04-19 14:31
Tack för det Peter! Kanske hittar dom ännu inte riktigt det dom vill ha, citronfjärilarna alltså......
Mycket fina bilder! Fastnar lite extra för den andra bilden. Citronfjärlil är den enda jag sett hittills och som du säger så flög den bara utan att sätta sig.

MvH
Johnny
Svar från Khalad 2021-04-19 14:31
Tack för det Johnny!
De två första är ju så fint men stackarn har ju trasig vinge.
Citronfjäril är en utmaning...märkte jag igår :)
Men det blev bilder
Svar från Khalad 2021-04-19 14:32
Har sett att fjärilar ofta får vingskador. Antar att dom inte har mycket att sätta emot när vinden sopar in dom in något busksnår.
Fina bilder på fjärilarna! Sälgen som av många anses som "ogräs" är väldigt viktig för många av våra insekter då den är av det första som blommar på våren. Spara sälgarna!

Tommy S.
Svar från Khalad 2021-04-19 14:33
Tack Tommy! Förstår detta med sälgen. Läs förresten Guntes kommentar!
Riktigt fina fjärilsbilder, speciellt de två första som också har en lugn fin bakgrund.
En 100-40o:a är perfekt i de sammanhangen. Man kan hålla sig på lagom avstånd utan skrämma iväg dem. Så snart det här polleneländet har gått över ska jag ge mig ut med min 100-400 och spana efter fjärilar. Det brukar vara bäst strax efter soluppgången. Då är de ofta lite stela och långsamma efter nattkylan.

Hälsningar Jörgen
Svar från Khalad 2021-04-20 21:31
Tack för det Jörgen, instämmer helt (utom det där med straxt efter soluppgången för det vet jag inte hur det är, då sover jag) :-)