Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

FLOWERS AND FURNITURE OCH LITE BILDPSYKOLOGI

***

Allt kan bli bilder. Allt har sin historia. Precis som var och en av oss. Alltså blir det olika bilder. Som vi sen tycker olika om.

*

Jag planerar i princip aldrig några bilder, alla bilder tillkommer på intuition eller känsla, vad man nu kallar det. Såklart blir jag aldrig riktigt bra på något. Alltså precis tvärtom mot vad Serkan Gunes säger i sin och Göran Segeholms bok I Huvudet på Serkan Gunes. Att jag gör tvärtom beror inte på att jag inte tror på vad Serkan säger, det beror på att jag har en annan historia än han.

*

Jag har ägnat huvuddelen av mitt liv åt att vara duktig, effektiv och rationell. Och det har funkat ganska så bra, på det jag gjorde då.  Men jag var över 60 innan jag begrep att om jag alltid låter förnuftet - mindet i min terminologi - råda, missar jag spontaniteten, livsglädjen och nuet. Nu har jag sen snart 20 år bytt prioritet mellan hjärta och förstånd, det var dags. Det är roligare. Väldigt mkt roligare än att vara förnuftig jämt. Och på många sätt har det hänt mer i mitt liv efter 60 än före. Så jag fortsätter att inte att planera mina bilder. Även om det inte är så effektivt.  

*

Flowers and furniture

*

***

Inlagt 2019-01-04 00:26 | Läst 463 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
En riktigt snygg bild på smakfullt snygga möbler.
Bengt H.
Svar från Khalad   2019-01-04 11:16
Tack för det Bengt! Möblerna är inte mina, det är hemma hos familjen i Göteborg, alltså ett av våra barns familj :-) Hälsningar/ Björn T
"Låt hjärtat va me, glöm för all del inte det!" var strofen som kom till mig.
Trevlig samtalshörna!
Svar från Khalad   2019-01-04 11:16
Så är det, tack Ragnar!/ Björn T
Intressanta tankar. Nu vet jag inte vad du innefattar i planering, jag brukar ganska ofta se på observationer att det setts havsörn där och så kommer jag hem med bilder på Storspov, nästa gång så är det strandpipare och jag kommer hem med havsörn :), är det planering? Eftersom det är svårt att styra naturen så kan det bara bli man tar en runda, så får det bli som det blir, det man ändå bör planera innan är vilka objektiv man bör ha med

Fina stolar
Svar från Khalad   2019-01-04 11:26
Tack Peter! Jag menar inte att överdriva mina synpunkter, jag menar bara att jag mkt oftare idag försöker lyssna till mitt inre, på mitt hjärta om du vill, istället för att alltid vara så väldans förnuftig som jag varit. Självklart tänker jag fortfarande efter ungefär vad jag ska göra, vart jag ska köra, men frågar mig mer efter vart jag har lust att åka än något annat.
Detta med att jag aldrig planerar mina bilder betyder att jag ytterst sällan har ngt fotoprojekt på gång, jag har med mig kameran och tar på det jag känner för när det dyker upp. Jag bestämmer mig aldrig för att ägna mig åt landskapsbilder tex., det kan bli något helt annat.
Tack för trevlig kommentar! Stolarna är inte våra, det är hemma hos Göteborgsfamiljen (alltså ett av barnens familj), och dom gillar att leta fynd på Blocket....) Hälsningar/ Björn T
Stolarna ser trevliga ut. Som om dom väntade på att ett gäng skall slå sig ner för förtroliga samtal.
I övrigt tycker jag i princip likadant som du - men håller samtidigt i huvudet att det i praktiken nog går lättare att leva så i egenskap av pensionär... :-)
Jag planerar mycket sällan mina bilder. Det fick jag nog av som yrkesfotograf.
Svar från Khalad   2019-01-04 11:32
Tack Peter, dom är jättesköna men det är inte hemma hos oss utan hos ett av våra barns familj, den som jag här brukar kalla Göteborgsfamiljen. Visst har du rätt att det är lättare att leva mer efter hjärtat spm pensionär, men i mitt fall är det en ganska medveten riktningsförändring som började en sju åtta år före pensioneringen och som krävt ganska mycket, hälsningar/ Björn T
Planering i all ära, men har man tänkt igenom sitt ”projekt” i förväg så kommer ju resultatet för det mesta att hamna någonstans i närheten av ursprungstanken. Och sen är det klart.
Jag uppfattar att du mer ”gräver där du står” och det så småningom växer fram en helhet på ett organiskt sätt. Du tar ju fantastiskt fina bilder så det är kul att följa!
Tror vi var många som hajade till när branden i Söderbärke kom på nyheterna. Så du har verkligen satt en annars okänd ort på kartan :)
Önskar ett gott fotoår 2019!
Svar från Khalad   2019-01-04 11:42
Hej Ylva och tack för trevlig kommentar! Kruxet är att jag praktiskt taget aldrig har några projekt. Är jag i Korsheden blir det bilder därifrån, är jag i Finspång blir det bilder därifrån och är jag i Gbg.......... Trots att det blir mkt landskap och natur är det inget jag bestämt mig för, det är bara det att jag tycker mer om att promenera i naturen än i samhällena. Kommer barnbarnen på besök blir mest familjebilder och barnporträtt , osv, du fattar.
Kul att Söderbärke börjar bli känt :-) Och tack detsamma,önskar dig ett fint fotoår också!/ Björn T
Håller med i stort vad du säger och tänker..Händer väl att det finns en avsikt eller möjligt fotomål på en tur men inte alltid det blir som tänkt, kan bli något annat kul som får räknas som bonus.
Det känns lugnare att ta fotot som det kommer.
Ha/D
Svar från Khalad   2019-01-04 22:27
Hej Gunte, visst är det så. Kameran hänger ju med på det mesta jag gör och naturligtvis tänker jag att visst, alltid finns det något på promenaden eller besöker inne i Ludvika eller vad det nu är. Men det är ytterst sällan jag har något man an kalla projekt eller fotouppgifter. Många hälsningar/ Björn T
Håller med. Själv känner jag att arbetet kräver effektivitet och planering. Så min fritid får gärna vara lite tvärs om, ineffektivt och oplanerat, vilket då innefattar även mitt fotande ;-)
Svar från Khalad   2019-01-04 22:29
Jo, på jobb behöver man nog både planering och effektivitet men det är ju skönt om planering och effektivitet inte blir ledord i allt man gör i livet, som det nog var för mig innan.
Tack för trevlig kommentar och hälsningar/ Björn T
Låter bra! Mycket roligare att fota det man plötsligt har lust med än annat.. För mig är alltid fotandet lustfyllt, vore det inte så skulle kameran sällan tas med.. och så är det ibland! Ganska ofta den här årstiden.. Sinnena känns inte tillräckligt 'öppna' ibland..
Hälsn!
Svar från Khalad   2019-01-04 22:32
Tack för det Jan! Och visst får kameran stanna hemma ibland, när lusten inte finns, hälsningar/ Björn T

Innehållskategorier