Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

FÖR FÖRSTA GÅNGEN HAR JAG SETT DOM - VILDSVINEN

***

Många gånger har jag undrat över att jag aldrig ser  dom, vildsvinen. Spåren efter dom finns ju överallt, i Finspång såväl som uppe i Dalarna. Inte en endaste gång har jag sett dom. Tänker att jag inte är ute i skogen på nätterna, sen kvällarna eller mornarna. Jag vet ju att dom är skygga men många gånger har jag tänkt att nån gång borde jag kunna se dom. Men icke. Icke förrän idag vill säga. Mitt på blanka dagen, typ klockan tolv när I och jag gick på Ekön. Helt plötsligt undrar I vad det är för djur dom redan släppt ut på bete på andra sidan viken, inne på land alltså. Jag såg direkt att dom verkade för små för kor, som för övrigt inte är ute på fribete än. Lamm kanske, tänkte jag när jag samtidigt insåg att där borta var det ju inte stängslat, kan det vara  vildsvin? Jag hade 70-200 på och hann få iväg en enda bild innan dom försvann in i dungen. Först när jag kollade kameran med max förstoring kunde jag se - visst var det vildsvin (min syn är långt från ok). En sugga med tre kultingar. Inte skarpt förstås, skärpan fastnade på träden alldeles intill, men ändå, ett bildbevis. Och dom var ju fler än dom här, dom flesta hade redan försvunnit in i dungen.Och nog för att jag vet hur mycket dom ställer till, men vi var ändå glada för att ha sett dom live, både för I och för mig var det första gången.

*

Ej croppat, 200 mm

*

Croppat

*

***

Inlagt 2019-03-10 14:59 | Läst 2455 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Grattis till första vildsvinen. Jag har bara sett en stor galt som passerade över vägen en tidig morgon då jag åkte till jobbet. Jag trodde först att det var en stor lösspringande hund men när den hamnade i strålkastarljuset rådde det ingen tvekan om att det var en stor mörk gris.
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2019-03-10 23:39
Tack lena, det var riktigt roligt trots att det var på långt håll! Hälsningar/ Björn T
Hej,
Det finns massor i Skåne. Men jag har bara sett dem från bilen en gång.
Nu vet du hur se ser ut i din landsenda.
Ha det bra
Bob
Svar från Khalad 2019-03-10 23:41
Hej Bob, det är ju det det finns här också, massor alltså. Ändå ser man dom aldrig. Eller nästan aldrig.....Hälsningar och tack!/ Björn T
Roffe å jag brukar gå och småprata för att slippa se dom!
För nå't år sedan så skrämde vi upp några, de va en tankeställare!
Dom e stora på nära håll! och låter som tåget när dom springer!
/B
Svar från Khalad 2019-03-10 23:42
Jo, dom finns ju runt omkring, spåren ser vi hela tiden, dom går liksom inte att ta miste på. Men kul att få en bild, tack Bengt!/ Björn T
Spännande! Jag tycker första bilden är väldigt bra, den säger mycket om i vilken miljö dom ofta trivs i! Jag har mött Vildsvin nära en gång söder om stan här, vi skulle plocka svamp men vände tvärt när vi såg dom nära.. även en riktigt stor galt.. Vi sprang även lite därifrån.. och dom kom efter oss.. I efterhand visade det sig att dom var 'halvtama' och blev regelbundet matade med överblivet bröd från nån slags civilförsvarsanläggning i närheten.. När vi trodde att dom följde efter oss så ville dom bara ha lite mer utfodring.. men inte oss.. :-)
Hälsn!
Svar från Khalad 2019-03-10 23:44
Jo, det var riktigt roligt! Det finns ju gott om dom så kul att få se några också, inte bara spåren efter dom! Tack Jan! / BjörnT
Trevligt möte! Inte ofta man fått se vildsvin på bild. Snyggt fångat.

MvH
Johnny
Svar från Khalad 2019-03-10 23:44
Nej, det är inte ofta, kul faktiskt! Tack Johnny!/ Björn T
Spännande och kul att se något första gången. Jag har inte sett något vildsvin än och då tycker jag att jag rör mig mer i naturen är i storstaden, det ska också finnas en hel del vildsvin i Skåne o Halland men våra vägar har inte korsats än, kanske tur det.

Kom att tänka på att jag läste att det fanns lika många tjäder som gräsänder, har aldrig sett en levande tjäder men gräsänder ser man ju nästan dagligen
Svar från Khalad 2019-03-10 23:46
Hej Peter, dom tycks ju vara duktiga att hålla sig undan så det var riktigt roligt, tack!/ Björn T
Men, vildsvin i markerna är nog inget att hurra för - fråga de som har svingårdar ...
- hawk
Svar från Khalad 2019-03-10 23:47
Nej precis, det var det jag kommenterade i bloggen. Men efersom jag aldrig sett några tidigare var det ändå roligt, tack Håkan!
Vad häftigt att få se dem. Lyllos dig. Ett par gånger har jag sett dem, när vi bodde i Vallentuna. Från bilen.
Svar från Khalad 2019-03-11 23:47
Hej Annelie, det känns som en liten upplevelse i miniformat, tack!/ Björn T
Kul att du fick dem på bild :)
Själv så har jag inget fotografi på dem men jag har kört förbi dom på väg till jobbet några gånger. En gång så gick småttingarna i led vid vägkanten, såg nästan ut som om att de skulle till skolan :)
Svar från Khalad 2019-03-11 23:48
Tack Joakim, visst var det kul, inte minst att det blev en bild också, tack för trevlig kommentar!/ Björn T