Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

FOTONBRIST OCH SOFTAT.......

***

.....passar mig bra nuförtiden när det gäller selfies. Igår var jag en vända till Norrköping där min tandläkare finns ( bet av en tand för en vecka sen) och hissen upp till Tandläkarhuset är ett annat ställe för obligatoriska bilder, ena väggen är en spegel och så spottar i taket. Det blir ju lite knasigt ljus med takspottarna så ISO hamnade på 3200 men jag tänkte att no problem, jag har ju en Sony, kanonbra på lågt ljus. Utan att tänka mig för blev det 1/15 s och bl 6,3 så förutom dåligt ljus är det lite skakningsoskärpa, händerna är inte så stabila som dom varit, men det bidrar bara till det softade intrycket, bra. 

*

Men nu  är det det där med fotonbrist (dåligt ljus alltså) och brus jag funderar på och är inte säker på att jag förstått allt. Att det finns många sorters brus som har olika källor vet jag ju. Men av egen erfarenhet vet jag också att kameror, inte bara mina Sony, klarar höga ISO-värden utan besvärande brus när det är gott om ljus, alltså i starkt ljus. Kanske vill jag använda typ ISO 3200 när jag fotar fåglar och vill både ha riktigt korta slutartider och en lite mindre bländare för skärpedjupets skull. Då blir bruset sällan besvärande. Om det däremot är så dåligt ljus att jag måste upp till samma ISO 3200 för att få en exponeringstid som går att använda handhållet, då upplever jag bruset mer besvärande. Visserligen är självklart den befintliga ljusintensiteten vid fototillfället mkt större i första fallet men mängden ljus in till sensorn bör ju vara ungefär lika i de två fallen om bilderna i båda fallen blir lagom exponerade. Om jag använder tex 1/1500 s och bl 11 vid fågelfotograferingen och 1/15 s bl 5,6 inne i hissen härnedan så är ju kameran inställd så att sensorn tar emot 400 ggr mer ljus i hissen om ljuset vore detsamma i dom två fallen.

*

Ett annan, mera förståelig, iakttagelse är att så fort jag tittar på något i bilden som är underexponerat, ligger i skugga, då är ju bruset mkt tydligare än i de delar av bilden som är riktigt exponerade. Men dom delarna av sensorn har ju också fått färre fotoner per ytenhet än de korrekt exponerade delarna av bilden.  

*

***

Inlagt 2017-06-01 17:38 | Läst 2833 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Fin selfie! Så är det, ju färre fotoner ju mer brus, oavsett ISO, i PS kan man markera skuggorna separat o göra en brusreducering enbart där, då kan man även höja kontrasten lite i skuggorna, eller göra andra justeringar, om man tycker det behövs, må fint, LO
Svar från Khalad 2017-06-02 23:09
Tack LO! Att det är mer brus i skuggorna är naturligt men den andra jämförelsen förstår jag inte!/ Björn T
Fin selfie.
Gällande svagt ljus som är en av mina svagheter, jag gillar verkligen att fotografera i svagt ljus.
Jag har märkt stor skillnad hur mina olika kameror hanterar mörka partier även när jag kör med låga iso, stora pixlar verkar vara bra, min gamla Nikon D700 är utmärkt, det är faktiskt en orsak till att jag valde D750 i stället för D810.
Svar från Khalad 2017-06-02 23:12
Tack Stefan men förklaringen till att med samma kamera får jag mindre brus när jag exponerar på tex ISO 3200 i solljus och använder liten bländare och kort tid än när jag fotograferar i svagt och får använda betydligt längre tid och större bländare och fortfarande vid ISO 3200. Samma mängd totalt ljus bör ha träffat sensorn i båda fallen om exponeringarna är korrekt gjorda./ Björn T