Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

FS, politik och respekt för andra människor

Med besvikelse ser jag allt fler politiska inlägg dyka upp här på FS-bloggarna. Eftersom det finns så många andra fora för just politik hade jag hoppats slippa det. Det gör FS mindre rolig för mig. Ändå är det helt ok eftersom jag också tycker att det ska gå att skriva om vad som helst på FS så länge man visar respekt för andra människor och andra människors åsikter - även dom jag inte delar åsikter med. Men det är här jag tycker det ofta brister. Det är ganska vanligt att förlöjliga andras åsikter, jämföra politiker med skällande hundar eller  beskriva stora (yrkes)grupper av människor som utsugare och fullblodsegoister. Eller att dom inte kan skyla sina nakna bakdelar. För mig är det billiga poäng som tas till när man inte kan eller vill föra en saklig debatt. Det finns nog utsugare och fullblodsegoister också, men dom är nog inte jättemånga, och att tillvita hela yrkesgrupper eller andra grupper sånt är minst av allt respektfullt.

Jag står bakom alliansen men tror inte att det vore ngn katatrof om det blir regeringsskifte heller. För mig är det självklart, precis som jag tror förde allra flesta som röstar på alliansen,  att det ska finnas väl utbyggda system som stöttar och träder in vid sjukdom, arbetslöset och ålderdom. Tex, det finns mer som jag inte räknar upp.  Men samhället fungerar ju inte så att det bara är att dela ut alla skattepengar till dom här ändamålen hur behjärtansvärt det än låter. Ja, såklart är säkert alla överens om att dom ju ska räcka till skolor, sjukvård, invandring, internationell hjälpverksamhet mm också. Men jag ÄR förvånad över att så många tycks anse att företag skulle man helst vara utan, vinster är av ondo. Liksom löner som är högre än genomsnittet. Jag bara undrar, var skulle pengarna, som sen ger skatteimtäkter, komma ifrån då?

Jag tror säkert att även de flesta inom den rödgröna sidan håller med om att vinster måste få vinnas, även om retoriken ibland får det att låta tveksamt. Men definitivt inte inom vården. Våra skattepengar ska minsann inte gå till vinster. Det låter också bestickande.  Men tänk om det är så att verksamheter som enligt lag bara får vara statliga eller kommunala och inte ha någon konkurrens alls efter några år blir ineffektiva? Kom ihåg, jag säger inte att dom blir det, men jag frågar - tänk om? Det skulle kunna vara så att ett kommunal verksamhet som drivs med 80 % effektivitet ger mindre för skattepengarna än ett företag som drivs med 95  % effektivitet och tar ut 10 % vinst. Jag undrar om det är någon av er som tycker att viss statlig , kommunal eller landstingsverksamhet ni stött på känns trög och omständlig? Bara en fråga, inget påstående.

Med det här menar jag inte att påstå att jag eller alliansen har "rätt". Jag bara undrar varför många på den rödgröna sidan använder så föraktfulla ordval när man talar om meningsmotståndarna, inte minst här på FS. Och det tycker inte jag är respektfullt mot meningsmotståndarna. 

Alla människor kommer aldrig att tycka likadant, det kommer alltid finnas olika åsikter. Men jag är övertygad om en sak, oavsett vilket parti eller vilken partigrupp som vinner kommer det inte att bli bra om man inte respekterar eller förlöjligar dom som tycker annorlunda.

*

Inlagt 2014-08-29 17:35 | Läst 3010 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Bra Björn!!
Jag håller med dig, hela vägen... Du förtjänar all respekt!!
Jag har tänkt samma tankar som du idag, och tidigare i veckan.
Ha en fin helg med nära och kära!!! //Peter
Svar från Khalad   2014-08-30 07:51
Tack Peter, skriver lite mer. nedan/ Björn T
I en demokrati måste man ha respekt för sina meningsmotståndare. Det gäller här på Fotosidan också.
Svar från Khalad   2014-08-30 07:52
Tack Magnus, se nedan/ Björn T
Det är ju ändå en liten del av alla blogginlägg som är politiska, du behöver ju inte bry dig om dom du inte gillar! Ha en fin helg, LO
Svar från Khalad   2014-08-29 20:19
Om du läser mina 5 första meningar ser du att jag inte tycker det är fel med politik i bloggarna. Bara mindre roligt. Just därför jag oftast inte läser dom, blir ju FS mindre intressant för mig. Ju fler bloggar som jag tycker är ointressanta, desto mindre intressant är FS. För mig. Hils!/ Björn T
Anders F. Eriksson   2014-08-29 20:34
Och ändå är ju det här ett synnerligen politiskt blogginlägg ;)

Jag håller med om att man får skriva om i stort sett vad som helst, så länge man visar respekt.
Svar från Khalad   2014-08-29 20:48
Visst är det Anders, jag menar visst 'är detta ett politiskt inlägg.. Skälet för att skriva inlägget är däremot inte att tala för en politisk sak, det göra jag mer för att förklara min ståndpunkt. Och min ståndpunkt, skälet till mitt inlägg, är att säga att OM man nu vill tala politik här, tycker jag vi andra som helst inte vill göra det, åtminstone kan kräva att man gör det med respekt för andra och för andras åsikter. Här finns ett antal inlägg under de senaste veckorna där man öser ut förakt och förlöjligar sina meningsmotståndare. Det hör inte hemma på FS. Ha det gott! / Björn T
Dubbelolle   2014-08-29 21:01
Det som jag retar mig på lite det är att det blir fler o fler som bloggar utan att själv lämna kommentarer, dom förväntar sig säkert kommentarer på sina egna bilder, ( i dom flesta fall) i alla fall. Det gör att jag som bloggare o tycker det hör till god bloggsed att kommentera bilder, (även såna som kanske inte alltid är så bra) svartlistar vissa bloggar - jag sluter alltså kommentera dom som aldrig gitter kommentera nån av mina bilder. Men man ska alltid ha respekt, även om man så klart kan blossa upp lite ibland , det är mänskligt! Hils, LO
Anders F. Eriksson   2014-08-29 21:05
Jag känner inte igen det där med förakt och förlöjligande, men jag har väl missat de inläggen helt enkelt ...
Dubbelolle   2014-08-29 21:14
Jag har inte heller sätt några inlägg med förakt o förlöjligande, men kanske missat dom, jag tycker för min del man bör ha rätt högt i tak i bloggen o tillåta att folk blir lite förbannade ibland, som sagt, dom flesta bloggar är ju ändå mest blommor o solnedgångar, så jag tycker vi ska vara öppna för det mesta, så länge det inte handlar om rasism o liknande. LO
Peter-L   2014-08-29 21:28
@ Anders och LO... Sorry boys, men då får väl jag stå upp för Björn och att han har alldeles rätt!!!
Det har helt klart, nyligen, och tidigare förekommit tämligen, förlöjligande uttalanden. Dessa, har jag kommenterat direkt till den som skrev... Och i veckan har det hänt igen. Så Björn har helt rätt. Vill ni ifrågasätta, så har ni en hemläxa att göra... Eller, så kan jag skriva att ni är "korkade"... eller "att ni inte vet vad ni talar om".... Eller, så kan jag radera era inlägg då det inte passar mig....
Man kan ha högt i tak, det är bra!! Men respekten ska finnas där.... Eller, så får man hålla käft!!
Björn, ditt bloggande idag är tvetydigt. Du skriver att du blir besviken eftersom det har dykt upp några politiska bloggar här på FS, samtidigt levererar du själv en politisk blogg:) Det där vara bara ett konstaterande från min sida, och inget ont menande:)

Vi som håller på med fotografering lägger ju en hel del energi på att dokumentera årstidernas växlingar i naturen, djurens beteenden i olika miljöer och stadier, barns uppväxt, städers uppgång och förfall, gatulivets skiftningar etc etc. Allt speglar ett ögonblicks tillstånd. Jag tycker det är naturligt av vi även dokumenterar våra folkvaldas utspel och reaktioner som följer på dem, både i bild och text.

Självklart skall vi slippa förlöjligande och andra 'låga' påhopp, om nu sådant förekommer? Jag gillar folk som är engagerade, och det är du:) Ha en riktigt trevlig helg Björn!
Svar från Khalad   2014-08-30 07:50
Tack Ingemar. Är lite mer utförlig nedan, ha det bra själv! / Björn T
Barn o barn barn har nu kommit för kräftparty kväll, alltså får den här disk inte mer uppmärksamhet av mig. Ville bara efterlysa mer respekt för människor med andra åsikter än dom egna, vill heller inte bidra med mer politik. Tack alla för en intressant diskussion!/ Björn T
2014-09-05 13:07   Ronny Persson
Ronny Persson med lite tid över, så heter min politiska blogg, där gör jag flera inlägg varje dag, år efter år. Men här på FS i min blogg Ronny Persson två trappor Enköping, nämner jag aldrig något om politik eller hur man bör leva eller tro på. Så gör jag därför att jag föredrar att ha det så - Visst kan jag hoppas att alla skulle tycka likadant, var sak har sin plats.
Svar från Khalad   2014-09-05 13:24
Hej Ronny, tack för din kommentar! Tycker du har valt en klok linje, att inte ha politik på FS. Jag tycker precis som du i det avseendet, även om jag är medveten att detta inlägg som avsåg att ge en synpunkt på respekt för andras åsikter faktiskt också är politiskt. Har lite bråttom just nu, men var snabbt inne på din sida och klickade mig vidare. Var det Facebook du har videosnuttar med musik? Det verkar kul, skulle jag vilja prova, men just nu ska jag iväg till STHLM. Tack för ditt inlägg! / Björn T

Innehållskategorier