Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

Fullformat (igen), Fotografiska och andra Funderingar

Så blev det då en fullformatare, en Sony A99. Jag skrev ju om mina funderingar kring detta med fullformat i min förra blog från den 11 december. Sen gick det mkt fortare än jag trott. Dagen efter åkte vi till Gbg för att vara med vid några av barnbarnens Luciafirande ytterligare en dag senare. Efter att Luciafirandet var avklarat passade jag på (Finspång ligger långt från alla stora fotohandlare) att åka ut till Scandinavian i Mölndal för att känna på 99:an. Det första jag gjorde var att kolla priset.       Jovisst,  24 490:-, precis som jag räknat med. Kommande prissänkningar? Nej, det kände dom inte till (förstås). Dom hade ett exemplar kvar, och jag tog god tid på mig för att känna på den. Ändå visste jag nästan direkt att det var rätt. Den var otroligt skön att hålla i, hade ett lågt men distinkt slutarljud och EVF:n, ja den var precis så ljus och tydlig som jag hoppats, en klar hjälp för mina ögon. Men visst, den har ju en lite irriterande fördröjning ibland och säkert kommer tillfällen då det betyder en missad bild. Ändå kände jag mig ganska säker på att trivas med den också. Efter nästan två timmars provande, skruvande, frågande, kontakt med Sonyspecialisten Bengt i Mullsjö osv var det dags för affär, jag hade bestämt mig. Innnan jag betalade kollade jag om de var beredda att skicka med ett 32 GB kort med högsta (95 MB/s) skrivhastighet, ord pris nästan 900:-. Jovisst, det var ok. Så var det dags att bdetala. När expediten så slår in beställningen på datorn kommer priset 21 990 :- upp. Stor förvåning, men hon konstaterade snabbt att priset faktiskt sänkts med nästan 3 000 (ok, 2 500 då)  medan jag känt på kameran. Så jag bestämde mig för den i tron att den kostade 24 490:- men betalade bara 21 990:- . Och minneskortet för 900? Jovisst, sagt var sagt, det ingick. Jag gick ut som nöjd kund, med en sprillans ny 99:a med minnes kort och typ 3 400:- mer kvar på kontot än jag räknat med!

  Sitter ensam i fritidshuset uppe i Dalarna, lyssnar på musik jag tycker om, just nu Bliss/ They Made History/ Reveal Featuring Lisbeth Scott, och läser samtidigt lite blogginlägg på Fotosidan. Kvällen är sen och tystnaden, lugnet och det kompakta mörkret utanför huset gör att tankarna lätt far iväg. Och det är något jag tycker om, få tid att tänka, reflektera och känna efter - var står jag, vad känner jag om jag verkligen lyssnar på min inre röst, inte bara tycker till. Fotografiska är ju uppe på tapeten, både i TV-nyheterna och i bloginlägg här. Jag har under hösten gjort mina första besök där och det har varit roligt. Inte bara roligt, det har gett mig mersmak av att se mer bra fotografi, köpa mina första mer seriösa fotoböcker. Har skaffat deras årskort, och Fotografiska  kommer definitivt vara orsak till fler Stockholmsbesök. Träffade min dotter där vid ett tillfälle, och efter att ha sett Strömholms-utställningen åt vi också lunch där tillsammans. Jättetrevligt! Vet ju också att museet har lockat massor av nya intresserade som också vill börja känna foto som konst, dokumentation, upplevelse, inlevelse .

Är vi alla alltså manipulerade av detta genomkommersiella geschäft?  Så känner inte jag. Jag tror också att det går långt fler nöjda besökare  än missnöjda besökare därifrån. Likaså glädjer jag mig åt att det finns verksamheter som klarar sig själv, som inte konstant klagar på bristande resurser och vikande intresse utan hittar egna vägar att göra det de tror på. Jag tror faktiskt också att de bidrar till att utveckla svensk fotografi i vid bemärkelse. MEN. Det betyder ju inte att allt de gör är rätt. Muntliga avtal ÄR lika giltiga som skriftliga. Men framför allt betyder det inte att alla  beslut av enskilda personer är riktiga. Det är inte företag som fattar beslut, det är personer som är anställda eller på annat sätt representerar företaget, som fattar besluten. Utan att vara insatt i detaljer låter det sannolikt att EN av orsakerna till att de två aktuella fotograferna inte fick sina utställningar 'är ett dåligt genomfört skifte av utställningsansvarig. För mig är ansvarsfrågor alltid fråga om personligt ansvar och personlig integritet och här verkar det ju brista ibland. Innan vi sett hur vanlig denna brist är, är inte jag beredd att döma ut Fotografiska. Eller att svepande förklara att Fotografiska inte är ett fotografiskt museum därför att det inte uppfyller den egna definitionen av vad ett fotografiskt museum skall vara. 

Sammanfattnigsvis -  jag glädjer mig fortfarande att Fotografiska finns men tycker inte heller att hanteringen av de här ärendena känns korrekt.

Och hur är det nu att återigen (min mesta fotografering före den digitala tiden var ju fullformat, fast det hette småbild då) fota i fullformat?  Väldigt bra, stortrivs med kameran så här långt. Största nackdelen hittills är batteritiden som är klart kortare än min a580. Men känslan av att en fast 50/1.4 återigen blir standard på min kamerautrustning är jättebra, och den kombinationen är dessutom en ganska lätt utrustning. Bilder kommer, men är häruppe i "ödemarken" utan bra programvara för att hantera bilderna från den nya kameran. Kan ändå direkt konstatera att  lågljusegenskaperna är väldigt mkt bätter än på 580:an.

 

Inlagt 2012-12-21 01:07 | Läst 8431 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Vilket klipp, grattis! :-) Ser fram emot att se dina bilder med den. Gillar också Fotografiskas, härlig miljö och fina utställningar. Ogillar dock nonchalansen och att personalpolitiken även fått kritik.
Ha det gott i Dalarna!
ewa
Svar från Khalad 2012-12-22 11:40
Hej Ewa, javisst var det bra. Ibland ska man ju ha lite tur också! Ska just sätta mig en stund på hemmaplan och titta på de första bilderna.
Lycka till med din nya kamera. Jag har också skaffat en A99 och håller precis på att "köra in den". Hittills är jag mycket nöjd, en mycket bra och lättarbetad kamera. Framgångarna för Fotografiska har gjort dem lite fartblinda tror jag. Man kan inte behandla seriöst arbetande fotografer på det sätt som redovisats här och annorstädes. Förr eller senare slår det tillbaka på dem själva.

/Torbjörn
Svar från Khalad 2012-12-22 11:45
Då önskar jag dig lycka till med din! Kul att du kommenterade. Har sett att den fick väldigt fin kritik i DPReview, 84%! DxO:s test av sensorn var mer blandad - jättebra på färgdjup och dynamiskt omfång men lågt på brus vid höga ISO/svagt ljus. Nu är jag mer intresserad av hur mina egna bilder blir än testresultat så jag är sugen på att komma igång på allvar. Hälsningar/ BjörnT
En trevligt inlägg, lycka till med nya kameran och god jul.
Svar från Khalad 2012-12-22 11:49
Tack för din positiva kommentar Bengt! Önskar dig också God Jul!
Läste din text sent i natt men orkade inte skriva då. Vilken härlig och målande beskrivning av din investering och känsla. Förstår att du är stolt och nöjd!!
Sedan tycker jag att du har en sund och bra inställning till det här med Fotografiska!! Ett museum som är väl förunnat Stockholm och som jag säkert kommer att besöka mycket framöver.
Och säkert kommer debatten att få dem att sträcka på sig, så där får vi väl tacka Ewa och Micke för deras insats. Samtidigt som jag hoppas att de båda landar väl i detta.

Önskar dig en God Jul och många fina bilder framöver!! //Peter-L
Svar från Khalad 2012-12-22 12:00
Hej Peter, tack för ditt inlägg! Ser att du har massor av fina bilder, inte minst alla dina porträtt. Förstår att du jobbat med fotografering en del, framförallt fotografering av kvinnor