Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

HÄLLESTADSBRON

***

Precis där hemmasjön Bönnern rinner ut genom Finspångsån går Hällestadsbron över. Själva bron ser man knappt idag men det är en vacker gammal stenbro, snart 250 år, den invigdes 1776. Den finns typ 300 meter hemifrån och hur många gånger jag passerat den vet jag inte. Förr, när jag jobbade i Finspång, gick jag över den och så genom "verket", bla genom kopparvalsverket, för att komma till mitt kontor. En del av verkstadsbyggnaderna är lika gamla som bron.

*

Från Hällestadsbron upp mot Bönnern i går. Inget vattenflöde, så länge det inte är högvatten leds vattnet numera en annan väg till ett lokalt kraftverk

*

Branta sidor och mkt träd och sly gör att det är svårt att få en riktig vy över bron men här ser man i alla fall dom gamla brovalven. Andra sidan av bron är industriområde, där kommer jag inte in numera.

*

En del av dom riktigt gamla industribyggnaderna syns till höger i bild, liksom en del av den gamla muren av slaggstenstegel

*

***

Inlagt 2019-10-24 21:13 | Läst 4278 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Förstabilden jättefin tycker jag, färgerna! Bilden fungerar tack vare skärpan och upplösningen, man tror sig se vartenda löv.

250-årig bro fullt farbar. Dom kunde bygga.
Svar från Khalad 2019-10-24 22:58
Tack Måns, det var egentligen bara den jag hade tänkt visa men så skrev jag lite om bron och tänkte då måste jag ju visa hur den ser ut och var den ligger, lite ingenjörstänk alltså.....
Håller med Måns, första bilden är riktigt bra med de mustiga färgerna! Bron imponerar också, både vacker och hållbar gissar jag..
Hälsn!
Svar från Khalad 2019-10-24 22:59
Tack Jan, samma svar som till Måns, det var egentligen bara den jag hade tänkt visa men så skrev jag lite om bron och tänkte då måste jag ju visa hur den ser ut och var den ligger, lite ingenjörstänk alltså.....
Hej Björn.
Selvom at jeg ikke kender til stedet, kan jeg godt nyde dine fotos og historien - jeg gillar sådanne miljøer.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
PS: dejligt med billedeteksterne UNDER billederne :-)
Det føles mest naturligt for mig - først ser jeg billederne og så læser jeg teksterne.
Svar från Khalad 2019-10-25 17:59
Trevligt att du gillar miljön och bilderna, tack Erik!
Hållbarhet, lokala råvaror kom jag att tänka på när jag såg bron och muren, det börjar lyckligtvis bli modernt igen. En fin bro, som åldras vackert.
Svar från Khalad 2019-10-25 18:01
Visst är det bra med äkta hållbarhet, några sekler eller så, tack Stefan!
Bild 1 - oj där ser man ju hela jordklotet speglas, läckert!
Svar från Khalad 2019-10-25 18:03
Precis, att det är Nord- och Sydamerika därnere till vänster är ju tydligt, så kommer Grönland och till höger är väl Euroasienkontinenten, tack Ragnar, väl sett!
En fin bild av en gammal bro men jag håller med om att den första bilden är bäst med sina vackra höstfärger
Ha det gott/Stig
Svar från Khalad 2019-10-25 18:04
Det är vi helt överens om, tack för det Stig!