Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

HÄR BYGGES DALARNAS STÖRSTA OCH MODERNASTE VARUHUS - LUDVIKA 1956

***

Tiden går fort när man tittar i backspegeln. Domus invigdes i september 1958, Domus som nu blivit Engelbrekstsgallerian , eller åtminstone en del av den. Här har man precis börjar bygget. Fortfarande går genomfartstrafiken utefter Storgatan...... Bildkvalitén är inget att yvas över, perioden med min Robot IIa var inte precis den bästa tekniskt, min Nettar innan liksom min Yashica-Mat som kom efter Roboten lyckades jag bättre med.  Ändå tyckte jag det var roligt att hitta dom här bilderna, hade helt glömt att jag hade bilder på Domusbygget. 

*

Det blå planket kommer jag väl ihåg......

*

Kranen var säkert stor då, nu ser den varken så stor eller så stabil ut. Carlavägen som syns därbakom

*

Här känner en del säkert igen hörnan, Stadshotellet finns ju kvar och stadshuset i fonden. I huset längst till vänster låg Olle Ericssons speceriaffär med ingång på hörnet. Där hade jag mitt första jobb, schas en vecka 1954, det räckte till min Nettar. Undrar hur många såna där skopor som behövdes innan betonggjutning var klar?

*

Vad hette skjortaffären på närmaste hörnet, var det Vic?

*

Oskarpt så det förslår men det visar lite av byggprocessen

*

*

Med lite skärpa hade det nästan blivit ett godkänt gatufoto?

*

Den här bilden har ni sett förut men den fick komma med eftersom det är gamla torget in till vänster, alltså platsen där Domus byggdes. Den är från 1954 och tagen just med min Zeiss Ikon Nettar. Idag kan jag tycka att det varit roligare att ha ett riktigt torg kvar precis i centrum. Men kanske hade det varit öde och tomt idag, vem vet?

*

***

Inlagt 2020-12-08 23:14 | Läst 3303 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Ja, det är ju en utveckling som har diskuterats mycket och som har dragit på sig mycket kritik - hur en stor mängd mindre städer vid denna tid förstörde sina stadskärnor för att bygga kommersiella lador av kolosalformat utan arkitektoniskt värde.
Jag tror att väldigt många i dag skulle vilja ha kvar det som fanns tidigare. Det som verkar modernt, tillvänt, och i tiden - blir förvånansvärt snabbt gammalt, passe, och mindre användbart - men då är skadan irreversibel.

Zeiss Nettar och Yashica-Mat Visar ju rätt tydligt här vad ett stort negativformat betyder. När jag själv började fotografera på 1960-talet, hamnade jag av en slump på 6x6 formatet. Det tackar jag för i dag - det visade sig betyda att jag har hyffsad kvalitet på mina tidiga bilder. Det stora formatet kompenserade massor av mina nybörjarfel.
Svar från Khalad 2020-12-09 20:56
Tack Peter! Jag skulle säga att Domusbygget blev vändpunkten för den vackra småstad Ludvika varit. Höjdpunkten på eländet var när man la McDonalds med parkering i änden på Stadsparken och kanske 100 meter från det vackra stadshuset. Den låga bildkvaliten är inte enbart kamerans fel, jag har alltid haft problem med avståndsinställning och körde nog konsekvent med ganska långa slutartider, 1/50 eller tom 1/25 men jag har en del skarpa ändå så jag vet att bättre än så här borde det vara. Jag gillar ändå dom här gamla bilderna :-)
Tack Björn för mycket intressanta billder från Ludvika / mvh J-O i Björsjö
Svar från Khalad 2020-12-09 21:05
Tack själv Jan-Olov, alltid trevligt när du tittar in!
Byggarbetsplatser såg verkligen annorlunda ut då om man jämför med hur det ser ut idag. Som du skriver var kranen säkert hög men inte i närheten av de byggkranar vi har i Knivsta just nu. Den sista bilden har många intressanta detaljer t ex att många bar hatt och kläderna är ju kul att se.
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2020-12-09 21:06
Tack för det Lena! Dethar så klart hänt en del på typ 65 år! Både inom byggteknik och mode :-)