Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

HARMAGEDON APPROACHING

***

Förebuden för den avgörande och slutgiltiga 3000-åriga striden finns där - blodmånen häromnatten och och nu åskmolnen som täcker solen ackompanjerade av tordönsmullret däruppe. Striden mellan det goda och det onda, striden mellan ljus och mörker. Judarnas Harmagedon, den nordiska mytologins Ragnarök, Domedagen. Inom snart sagt alla stora religioner finns den där, den yttersta striden.  Och äldst tycks den zoroastriska eskatologin vara, den som säger att förebuden just är att sol och måne förmörkas.  Och det tycks vara den, zoroastrianismen, som influerat mkt inom såväl judendom, kristendom som islam. Den enda allsmäktiga guden, dualismen med det goda och det onda, den yttersta domen, himmel och helvete, allt kommer därifrån. Also sprach Zarathustra.

*

Bilden är från Börgöle, Finspångs kommun, tagen idag

*

Själv tror jag vi är kapabla att ta kål på varandra utan hjälp alls. Och gör vi inte det (jag är ju optimist) så förr eller senare (universum är 14 - 15  milliarder år) trillar det ner ett större fragment därutifrån, det är bara att titta hur månen eller Mars ser ut. Men det verkar vara långt dit, vi har mkt att ta itu med dessförinnan. Natti!

***

Inlagt 2018-07-31 00:05 | Läst 4316 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Ja jävlar det var en dramatisk bild, mycket fin, vilka molnformationer du fann, i Malmö har det fortfarande inte regnat, jag är urless på värmen o dammet, längtar efter ett ihållande regn. Ha det, LO
Svar från Khalad 2018-07-31 15:39
Tack LO, gillade också bilden och den gav sen associationerna. O h ser regn behövs, gärna med lite lägre temperaturer. / Björn T
Hej Björn.
Meget dramatiske historier og tekst. Billedet er ikke mindre dramatisk.
Vi har det ligesom LO her i Roskilde - tropenat i nat lik med over 20 grader !!!
Vi har fået 8 mm regn i snart 3 måneder.
Hilsen og god nat fra Erik.
Svar från Khalad 2018-07-31 15:41
Tack Erik, ibland ger en text idé till en bild, ibland, som här, är det tvärtom. Och mer regn och mindre värme står nu högst på önskelistan!/ Björn T
Bra dramatisk bild och kongenial text. Intressant med den zoroastriska eskatologi du nämner!

Det står om blodmånen i Uppenbarelseboken. En häftig skildring av Harmagedon. Jag undrar vad författaren Johannes ätit för sorts svamp. Eller om han såg och hörde allt utan kemi. Eller var han en predikare som skulle skrämma de sju församlingarna i Asien till att hålla sig till den rätta tron.

Senaste prognosen säger 3,2 grader inom detta sekel även om länderna gör det de åtagit sig. Harmagedon? Kanske snarare att vi närmar oss ett globalt Golgata. Golgata: den sopstation utanför Jerusalem där de avrättades lik dumpades och soporna alltid brann. Ett slut som det T S Eliot skrev, Not with a bang but a whimper.
syntax 2018-07-31 11:15
Prognoser är just prognoser - det vill säga gissningar av olika slags avancemangsgrad. Den prognos du nämner tror jag hör till det lägre avancemanget, och mera till gissningslekarnas avdelning. Det som verkar vara den genomsnittliga temperaturhöjningen sedan 1950-talet är 0,8 grader, alltså på över ett halvt sekel - och inte ens det är riktigt säkerställt. Det grälas bland forskarna.
Man får nog vara exponentiell utav bara helsike för att på ytterligare liknande tid få siffran 3,2 grader. Varför inte 3,1 eller 3,3 ... :-)
Måns H 2018-07-31 11:54
Hörde prognosen på Almedalen. Den framförde helt utan åthävor av Åsa Persson, forskningschef på Stockholm Environment Institute. Hon torde vara väl insatt i ämnet. Bristen på åthävor gjorde intryck på mig.

Men, att man satt ut siffran med decimal är som jag ser det en eftergift till mediedramaturgin. Klimatforskningen har inte den kollen och kommer vad jag kan förstå inte att hinna få den innan verkligheten hunnit förbi. För 20 år sen sa forskarna att det kommer att ta 50 år att få grepp på klimatet. En prognos så god som någon.
syntax 2018-07-31 14:21
Mycket symtomatiskt; mediedramaturgin minsann... !

Så har vi det där med källkritik: Material från Stockholm Environment Institute är en partsinlaga, inte oberoende forskningsresultat. Man lever på "klimatlösningar" - alltså vill det till att klimatet försämrar sig. Annars har man ju ingen business.
Svar från Khalad 2018-07-31 15:46
Ja, det är mkt vi inte vet Måns. Framtidsprognoser mer än 80 år fram i tiden är jag fö ytterst tveksam till. Jag har läst ett antal framtidsprognoser som gjordes under andra halvan av 1900-talet och dom flesta har varit käpprätt fel. Tack Måns!/ Björn T
Bra bild som vanligt Björn, men det behövs alls inte några religiösa föreställningar - man kan kalla det Malthuspunkten (efter 1700-talsekonomen Robert Malthus). Det är helt enkelt den punkt då vår försörjningsbas inte på villkors vis längre kan klara den hastigt ökande befolkningsmängden, oavsett nya innovationer för att få ut ökade resurser.
Det är alltså inte striden mellan det goda och det onda, eller striden mellan ljus och mörker som kommer att ta kål på oss, utan striden mellan att äta eller inte äta, striden mellan "haves" och "have not" - och det kan bara sluta på ett sätt. Det där med gott och ont och ljus och mörker är mera symbolisk utsmyckning för den slutgiltiga katastrofen.
Vi drar på smilbandet och låtsas att detta är lite pikanta föreställningar inom olika filosofier, men gamle Malthus får nog rätt till slut i alla fall.
Svar från Khalad 2018-07-31 16:21
Det är nog inte mig du behöver övertyga, men bilden gav mig associationer i en riktning som passade in på dom religiösa föreställningarna. Efter att ha blivit kompis med Hassan från Iran har jag intresserat mig lite för zoroastrianismen mer av nyfikenhetsskäl och finner att den verkar vara först med mycket som senare återfinns i judendom, kristendom och islam. Det kan också vara intressant att veta att den tydligt uttalar ekologiska principer - människan har en skyldighet att vara aktsam och både jord och vatten.
Beträffande den kommande svälten är jag inte lika övertygad som du. Som officiell statistik visar har andelen svältande i världen aldrig varit så låg som nu och trenden är entydigt positiv, trots den pågående befolkningsökningen. Och som du själv säger, prognoser är prognoser.
Hälsningar/ Björn T
syntax 2018-07-31 16:42
Här har du en viktig poäng - människans ansvar. Redan vissa stenåldersfolk som de nordamerikanska indianerna hade helt klart för sig att jord, vatten, himmel, och hav, inte ägdes av människan - utan måste hanterar med respekt och aktsamhet. Eller som hövdingen Seattle uttryckte saken i ett berömt tal från mitten av 1800-talet:
"... Människan skapade inte livets väv, hon är själv bara en tråd däri. Allt hon gör mot väven, gör hon mot sig själv..."
Äktheten i denna formulering har ifrågasatts, men den speglar väl inställningen hos indianerna.

Och förresten; den där svältstatistiken du hänvisar till skulle jag gärna vilja studera i detalj - för att tillämpa normal vetenskaplig källkritik på den. Saken är orimlig, och har utan vidare massor med hakar. Här ligger det en hund begraven, eller kanske en hel kennel ... :-)
"Harmagedon ... Domedagen ...himmel och helvete." Formuleringar vi möter i Bibeln. Hettan som nu rullar över stor del av klotet. Guds vrede. Kallelse till omvändelse och tro. Gud, förbarma dig över oss! En bild som vill väcka.
syntax 2018-07-31 14:10
Om vi tittar på senare somrar Ragnar, så var 2012, 2015 och 2017 kalla och blöta med temperaturunderskott i större delen av landet. 2013 och 2017 var somrar med normal svensk sommartemperatur. Var höll guds vrede hus då?? Tja - det var ju inget att hojta om. Vädret var som det brukar vara på sommaren i Sverige. Även klimatalarmisterna höll igen näbben under dessa fem somrar, som alltså inträffade alldeles nyligen. Minnet är kort!
light 2018-07-31 15:39
Bäste Peter, heta somrar som sveper över länder är bara en enda av alla de bittra pilar som Han avlossar. Och Han har tusentals olika pilar i sitt koger. Varje år skjuter Han iväg de pilar som ska avlossas just då. (P.S. Du använde årtalet 2017 två ggr?)
syntax 2018-07-31 16:07
Slarvfel. Det sista paret av normalsomrar skall vara 2013 och 2016.
Poängen som du inte vill/kan kommentera är att vi under det innevarande årtiondet har haft betydligt fler kalla/normal somrar än heta dito. Det är bara 2014 och innevarande sommar som är heta. Det ger alltså ingen saklig grund för att just sommarens värmebölja skulle vara ett utslag av klimatförändringar. Saken är bara den att det är så många som så gärna VILL att det skall vara så.
"Herrens bittra pilar" lämnar mig alltså fullständigt oberörd - eftersom det är ockulta föreställningar som saknar avtryck i verklighetens värld.
Stark siande bild och text. Gillas! Själv tror jag människan själv kommer utrota mänskligheten. På vilket sätt vet jag inte, men att det kommer att ske är jag nästan säker på...
Svar från Khalad 2018-07-31 16:29
Tack Mikael, roligt att du gillar bloggen!/ Björn T
Det är en härlig bild med dramatik Snyggt fotograferat Ha det skönt i sommarvärmen // Gert
Svar från Khalad 2018-07-31 16:29
Bugar och tackar Gert, roligt att du uppskattar bloggen!/ Björn T
Mycket dramatik, i bild och kommentarer ;-) För att vidaredramatisera; när Yellowstonesupervulkanen smäller av blir det riktigt bistert, gör den där calderan i Medelhavet det samma blir det oerhört bistert, gör båda det på samma gång eller nästan blir det total reboot. Förhoppningsvis är man inte med då, vilket alternativ det än blir...
syntax 2018-07-31 17:57
Nej vi gamla stötar slipper nog ett och annat ... :-)
Allt som sticker ut, till exempel denna sommars väder, inbjuder till att teoretisera om orsaken.
Det kan vara så enkelt som att "han där uppe" ville ge dig den här fina bilden. Eller att han vill ge miljöpartiet en liten skjuts inför valet.

Ha det gott! /Thomas
Svar från Khalad 2018-08-01 23:08
Kanske har du misstolkat det jag skrivit. Jag tror varken på det ena eller andra, däremot gav bilden mig en association till dom gamla berättelserna. Jag har heller inte så svårt att föreställa mig vilket intryck blodmånar, extrema väder, åska och annat kan ha haft på människor för 2000 eller 3000 år sen, utan någon kunskap om naturens väsen. Hälsningar/ Björn T